SIKKERHETSMØTE: Dette bildet viser Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan lede et møte i Tyrkias sikkerhetsråd i Ankara i dag. Foto: Turkish presidental press office / EPA / NTB Scanpix
SIKKERHETSMØTE: Dette bildet viser Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan lede et møte i Tyrkias sikkerhetsråd i Ankara i dag. Foto: Turkish presidental press office / EPA / NTB ScanpixVis mer

Erdogan forteller om kuppnatta: Da et familiemedlem fortalte ham om kuppet, trodde han ikke at det var sant

Hevder andre land kan være involvert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et intervju med Al Jazeera i kveld forteller Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan om kuppnatta.

- Et familiemedlem fortalte meg om kuppforsøket, men jeg tok det ikke alvorlig før andre kilder også hadde fortalt om det, sier Erdogan i intervjuet, via en tolk fra Al Jazeera.

Han var på ferie i et hus i Marmaris, hvor han hadde planer om å være på ferie i fire til fem dager da kuppforsøket startet. Erdogan forteller at de etter hvert bestemte seg for å forlate huset.

I går innrømte Erdogan at dersom han hadde blitt på hotellet i 15 minutter ekstra, kunne han ha blitt drept.

Kuppsoldater skal ha angrepet huset i Marmaris, men da var Erdogan allerede borte og kuppet feilet.

Slik reagerte Erdogan

Verden er nå vitne til en masseutrenskning i Tyrkia, med anslag på at 60 000 tyrkere har mistet jobben, blitt pågrepet eller blitt satt under etterforskning.

Det er Tyrkias allmektige leders svar på kuppforsøket.

I intervjuet sier Erdogan at andre land «kan være involvert i» kuppforsøket og at domstolene nå jobber for å avsløre en sammenheng mellom et «øvre nivå» og «terroristorganisasjonen Gülen».

- Hvis du ikke visste at kuppet skulle skje, hvordan kunne du finne alle disse folkene? Hvordan kunne du finne alle disse tusen? spurte Al Jazeeras journalist.

- Vi har veldig mange mistenkte og veldig mange mistanker, men det er lover og regler som hindrer deg i å gjøre enkelte ting. Vi var klar over at det var noen folk som ville ta del i et slikt forsøk, dersom et slikt forsøk noensinne skulle gjøres. Og vi vet hvem som er i deres nettverk, sa Erdogan via nyhetskanalens tolk.

Ventet nye krisetiltak

Erdogan innrømmer at de allerede hadde oversikt over nettverk. Flere Tyrkia-eksperter har i helga påpekt at tyrkiske myndigheter må ha hatt lister over personer klare for å kunne si opp og arrestere så mange personer på en gang.

- Vi har ikke kommet til enden ennå, sier Erdogan til Al Jazeera.

Tyrkias nasjonale sikkerhetsråd hadde i dag et møte for å diskutere krisetiltak etter kuppforsøket, blant annet for å sikre stabilitet i økonomien. Erdogan ledet møtet, samt regjeringsmøtet som fulgte etterpå.

Det er ventet at Tyrkias regjering vil kunngjøre nye krisetiltak etter kuppet i kveld.

I går fikk 15 200 lærere sparken og i dag annonserte regjeringa at akademikere nektes å forlate landet. I dag kunngjorde myndighetene at de også vil stenge over 600 skoler de mener er knyttet til Gülen-bevegelsen.

SNAKKER UT: I et eksklusivt intervju med CNN snakker Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan blant annet om innføring av dødsstraff og utlevering av Gülen. Video: CNN Vis mer