Erdogan godtar ikke beklagelse fra Norge og NATO

- En unnskyldning er ikke nok, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, etter at han ble framstilt som fiende under en Nato-øvelse.

FORNÆRMET: Recep Tayyip Erdogan er fornærmet på Norge og Neto. Foto: Presidential Press Service/ AP
FORNÆRMET: Recep Tayyip Erdogan er fornærmet på Norge og Neto. Foto: Presidential Press Service/ AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(NTB/Dagbladet): Lørdag svarte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan på beklagelsene fra Norge og Nato.

Ifølge Reuters, er Erdogan fornærmet etter Nato-øvelsen «Trident Javelin» i Stavanger. Erdogan mener at Tyrkias grunnlegger Mustafa Kemal Atatürk og ham selv ble framstilt som fiender.

Tyrkia hadde 40 soldater utplassert på øvelsen. Norge var vertskap, men det var Nato som sto for planlegging og organisering. Alle Tyrkias soldater ble kalt hjem.

Godtar ikke unnskyldning

Både Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har beklaget hendelsene overfor Erdogan.

Men beklagelsene holder ikke for den tyrkiske presidenten. I en tale på nasjonal TV kalte Erdogan Nato-øvelsen for respektløs.

- Dette kan ikke løses med en enkel unnskyldning, sa Erdogan i talen.

Presidenten understreket også at feilen ikke ble gjort av «tosker».

- Under NATO-øvelsen ble det utvist manglende respekt. Det ble gjort feil, ikke av tosker, men av nedrige folk, sa Erdogan.

- Reflekterer ikke Norges syn

Bakke-Jensen understreket i sin beklagelse at meldingen, som ble vist på et lukket nettverk under øvelsen, på ingen måte reflekterer Norges syn på Tyrkia.

Stoltenberg understreket at øvelsesmeldingen ikke var noe uttrykk for NATOs holdning til medlemslandet Tyrkia.

Ifølge Stoltenberg ble meldingen lagt ut av en sivil kontraktør hyret inn av Norge i forbindelse med øvelsen, og han opplyste videre at vedkommende øyeblikkelig ble fjernet.

Støtter Erdogan

Tyrkias opposisjonsleder, Kemal Kiliçdaroglui i Det republikanske folkepartiet (CHP), fastholder også at beklagelsen fra Norge og NATO ikke er nok.

– Dette er ikke en sak som kan unngås med en ordinær beklagelse, sa han ifølge den tyrkiske avisa Daily Sabah under et partimøte i Ankara lørdag.

– Ingen kan fornærme Tyrkias nåværende ledelse og historie. Vi fordømmer dette på det sterkeste, sa han

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer