<strong>PARANOIDE TREKK:</strong> - Han viser trekk til å være paranoid, og dette kuppforsøket understreker overfor ham og støttespillerne at de har en berettiget frykt for et statskupp, sier Tyrkia-ekspert Einar Wigen om Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Her snakker presidenten med journalister i Mugla-distriktet i Tyrkia i dag morges. Foto: Sabri Kesen/Anadolu Agency
PARANOIDE TREKK: - Han viser trekk til å være paranoid, og dette kuppforsøket understreker overfor ham og støttespillerne at de har en berettiget frykt for et statskupp, sier Tyrkia-ekspert Einar Wigen om Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Her snakker presidenten med journalister i Mugla-distriktet i Tyrkia i dag morges. Foto: Sabri Kesen/Anadolu Agency Vis mer

- Erdogan har trukket det lengste strået, fastslår Tyrkia-ekspert

- Tyrkia kommer til å ligne mer og mer på et diktatur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forsøket på et militærkupp i Tyrkia ser nå ut til å være en stor fiasko.

- President Erdogan har definitivt trukket det lengste strået, sier Tyrkia-ekspert og postdoktor ved Universitetet i Oslo, Einar Wigen.

Uansett hva kuppmakerne egentlig står for, mener Wigen de har endt opp med å styrke president Recep Tayyip Erdogan. Dermed kan en utvikling mot et mer autoritært regime forsterkes.

- Definitivt, sier Wigen, når Dagbladet spør om det er dette som vil skje.

Nå forventer han trangere kår for ytringsfriheten, utrenskninger i hæren, og skjerpede tiltak mot opposisjonspolitikere og kritikere innen akademia.

- Tyrkia kommer til å ligne mer og mer på et diktatur.

- Pisker opp en stemning

Wigen er overbevist om at Erdogan nå vil benytte anledningen til å endre grunnloven slik at makten flyttes fra statsministeren til presidenten, men vil ikke spå om han vil gjøre det med eller uten en folkeavstemning.

- Jeg forventer ikke at han vil følge vanlige spilleregler her, sier Wigen. - Han kan nok piske opp en stemning slik at han kan få til en grunnlovsendring, og formalisere presidentens rolle som regjeringssjef, og ikke bare statsoverhode, sier Einar Wigen.

Tyrkias president: - Vi kommer aldri til å gi landet vårt til disse inntrengerne

Paradoksalt nok kan kuppet, som har fått Erdogan til å framstå som demokratiets forsvarer, gjøre det lettere for ham å tilta seg enda mer makt.

- Avhengig av kriser

- Han er avhengig av å ha denne typen krisen for å polarisere befolkningen. Det gagner Erdogan uten tvil, sier Wigen.

Det er derfor noen spekulerer på om presidenten selv kan stå bak kuppet.

- Det høres usannsynlig ut, sier Wigen. - Jeg sier bare at han er god på å bruke sånne anledninger til sin fordel.

Erdogan har i en årrekke vært Tyrkias totalt dominerende maktperson. Etter kuppforsøket kan enda mer makt samles i hendene på ham og kretsen rundt ham.

Kuppteorier

- Det er helt åpenbart at makta har gått til hodet på Erdogan. Han viser trekk til å være paranoid, og dette kuppforsøket understreker overfor ham og støttespillerne at de har en berettiget frykt for et statskupp, sier Wigen.

Det er flere teorier om hvem som sto bak kuppet. Noen mener det er en høytstående militær som ble oppsagt i mars, andre har gitt den muslimske lærde Fethullah Gülen, som lever i eksil i USA, ansvaret.

- Jeg anser det som ganske lite sannsynlig at det er Gülen, men det er umulig å si i denne situasjonen, sier Einar Wigen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer