Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidentvalg i Tyrkia

Erdogan i ledelsen i Tyrkias skjebnevalg

Stemmene telles i Tyrkia. Opptellingen er preget av anklager om manipulering og en presset Erdogan.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.h) trykket hendene til noen av sine tilhengere da han avla sin stemme i søndagens valg. Foto: AP / NTB scanpix
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.h) trykket hendene til noen av sine tilhengere da han avla sin stemme i søndagens valg. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De første resultatene fra presidentvalget i Tyrkia viser at sittende president Recep Tayyip Erdogan har tatt en ledelse fra start.

Med over halvparten av stemmene opptalt, har Erdogan 56,5 prosent av stemmene ifølge tall fra det statlige nyhetsbyrået Anadolu. Hans fremste utfordrer Muharrem Ince har en oppslutning rundt 28,5 prosent av stemmene, viser opptellingen like etter 18.45 i kveld.

Samtidig kommer det i kveld ut resultatet også fra opposisjonsplattformer som spriker voldsomt fra nyhetsbyråets. Ifølge plattformen Adil Secim har Erdogan bare fått 43,5 prosent av stemmene, mens Ince har 33,9 prosent av stemmene.

Anklager om manipulering

Tyrkias største opposisjonsparti CHP anklager nå statlige medier for å manipulere resultatene.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan avlegger stemme i søndagens valg på ny president og ny nasjonalforsamling. Foto: AP / NTB scanpix
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan avlegger stemme i søndagens valg på ny president og ny nasjonalforsamling. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Partiets talsmann Bülent Tezcan sier til pressen i CHPs hovedkvarter i Ankara at representanter for partiet har telt stemmene fra 10.000 valgurner og at disse viser at Erdogan har en knapp ledelse med 46 prosent.

CHPs kandidat Muharrem Ince har 40 prosent, hevdes det videre.

Også Ince selv anklager det statlige nyhetsbyrået Anadolu for å manipulere resultatene.

- Jeg ber alle representantene i stemmelokalene om ikke å forlate valgurnene, sier han.

Anadolu har en tendens til å rapportere gode Erdogan-tall først, og opposisjonen frykter at gode tall kan føre til at observatører går hjem fra oppdragene sine.

Trenger 50 prosent

De fleste eksperter forventer at ledelsen hans vil synke etter hvert som stemmene telles opp i kveld, og rundt klokka 21 kan opptellingen gi et bilde av hvordan valget ender.

Resultatene viser en oppslutning på rundt 87 prosent. Erdogan trenger mer enn halvparten av stemmene i presidentvalget, dersom han skal unngå å måtte møte en utfordrer til en valgomgang nummer to i juli.

Valglokalene stengte klokka 16 norsk tid. Spørsmålet er om president Recep Tayyip Erdogan må møte sin fremste utfordrer Muharrem Ince til en ny valgomgang og om regjeringspartiet AKP sikrer seg flertall i nasjonalforsamlingen.

Meldinger om valgfusk

Flere meldinger om valgfusk uroer opposisjonen i Tyrkia, som ber velgere gå tilbake til sine valglokaler for å se at alt går rett for seg under opptellingen.

Hvis ingen av presidentkandidatene får over halvparten av stemmene, blir det en ny runde mellom de to fremste kandidatene 8. juli

I løpet av dagen kom det meldinger om valgfusk i den kurdiskdominerte sørøstlige delen av landet, noe som uroer Ince og hans parti CHP. Presidentkandidaten ba velgere om å gå til stemmelokalene og bli der til stemmene er telt opp og resultatet er signert.

Samtidig er området rundt lokalene til den nasjonale valgnemnda blitt sperret av, ifølge bilder lagt ut på Twitter av CHP. Dette kan muligens være forberedelser til eventuelle demonstrasjoner.

MOTKANDIDAT: Muharrem Ince er presidentkandidat for Republikansk folkeparti (CHP). Dersom ikke Recep Tayyip Erdogan får mer enn halvparten av stemmene i presidentvalget søndag, er det mest sannsynlig Ince som møter den sittende presidenten til andre runde 8. juli. Foto: AP / Ali Unal / NTB scanpix
MOTKANDIDAT: Muharrem Ince er presidentkandidat for Republikansk folkeparti (CHP). Dersom ikke Recep Tayyip Erdogan får mer enn halvparten av stemmene i presidentvalget søndag, er det mest sannsynlig Ince som møter den sittende presidenten til andre runde 8. juli. Foto: AP / Ali Unal / NTB scanpix Vis mer

Erdogan tonet ned bekymringen for valgfusk da han avga stemme i Istanbul tidligere på dagen.

- Jeg har blitt informert om at det ikke er noen alvorlige problemer rundt om i Tyrkia.

Det er særlig i det sørøstlige området av landet, hvor det bor mange kurdere, at det har vært meldt om juks. Fire personer ble søndag pågrepet av politiet i byen Suruc, mistenkt for å ha deltatt i valgjuks, skriver avisen Hürriyet.

Norsk observatør

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har sendt over 350 parlamentarikere til landet, blant dem stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp).

- Vi er blitt tatt imot på en positiv måte og får gjort jobben vår, sier Hoksrud til NTB.

To andre observatører, en tysker og en svenske, ble nektet innreise i landet før valget.

Erdogan skrøt av landets høye valgdeltakelse, som ved forrige valg var på 85 prosent.

- Blir ikke overrasket hvis det blir nærmere 90 prosent i dag, skriver Tyrkia-kjenneren Morten Myksvoll på sin blogg tyrkiskpolitikk.no

Samlet opposisjon

Meningsmålingene tyder på at Erdogan beholder makten, men valget blir nok mer spennende enn han kanskje håpet. For første gang har den mangfoldige tyrkiske opposisjonen lykkes i å samle seg. Sekulære, islamister, nasjonalister og kurdere er på tvers av partiskillene skeptiske til Erdogan og hans stadig mer autoritære lederskap.

Også økonomien gir Erdogan motgang. Tidligere kunne han vise til gode tall og hevde han bringer sitt folk velstand. Men de siste månedene har vært preget av økonomisk krise, valutakollaps og kraftig prisstigning.

Uten statsminister

Dersom Erdogan lykkes i å overvinne motstanden og blir gjenvalgt med flertallet i nasjonalforsamlingen i ryggen, blir han en langt mektigere president enn tidligere.

Valget vil fullføre overgangen fra et parlamentarisk system til et presidentstyre, som ble godkjent i en folkeavstemning i fjor. Da vil presidenten kunne danne regjering, utstede dekreter og forberede budsjetter.

Valget finner sted mens landet fortsatt styres under unntakslover. Flere titusen mennesker er fengslet etter anklager om delaktighet i kuppforsøket i Tyrkia i 2016.

I tillegg er pressefriheten strammet inn, og Erdogan har fått mye større mediedekning enn de andre presidentkandidatene.

En ny valglov øker ifølge kritikerne faren for juks. Et av ankepunktene er at stemmesedler som mangler stempel fra valgfunksjonærene vil bli godkjent.

I valget på nasjonalforsamling, er det knyttet spenning til om Erdogans moderate islamistiske parti AKP og alliansepartneren Nasjonal bevegelse (MHP) vil sikre seg flertallet. Dessuten er det interessant om det prokurdiske partiet HDP kommer seg over sperregrensen og dermed kan få en avgjørende rolle i nasjonalforsamlingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!