Kuppforsøket i Tyrkia

Erdogan jakter kuppmakere. Sparker over 10 000 lærere, akademikere og leger. Nå varsler han dødsstraff

Presidenten «bryr seg ikke om hva Vesten måtte mene». 

STORMER LOKALER: Overvåkingsbilder fra CCTV som viser Tyrkiske soldater storme den statlige TV-kanalen TRT sine lokaler i Ankara natten da kuppforsøket skjedde, 15. juli 2016. Video: CCTV via Reuters Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyrkiske myndigheter har sparket over 10 000 offentlig ansatte, alle mistenkt for å ha vært involvert i det mislykkede kuppforsøket i landet i juli. Dette etter at nærmere 100 000 offentlig ansatte allerede har mistet jobben.

Tusenvis av lærere, akademikere og helsearbeidere er blant dem som nå mister jobbene sine. Nyheten ble offenligjort gjennom myndighetenes offentlige nyhetsorgan, samtidig som 15 uavhengige mediehus ble stengt lørdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge myndighetene er samtlige 10 000 mistenkt for å være tilknyttet den religiøse lederen Fetullah Gülen, som Erdogan og den tyrkiske stat anklager for å stå bak kuppforsøket.

Samtidig ble det også klart at et planlagt valg av nye rektorer ved landets universiteter er avlyst. I stedet vil Erdogan selv velge nye rektorer, blant kandidatene som er foreslått av landets råd for høyere utdanning.

Anklager tidligere venn

Erdogan og den tyrkiske stat har anklaget den religiøse lederen Fetullah Gülen for å stå bak kuppforsøket, og har krevd ham utlevert fra USA - der han har bodd i selvpålagt eksil siden 1999.

I flere år støttet Gülen den demokratisk valgte statsministeren Erdogan. De siste åra har imidlertid han og Erdogan blitt nærmest erkefiender, og Gülen blir sett på som en av de største truslene mot presidenten.

- Jeg har vært her i 15 år. Jeg kjenner ikke folkene i Tyrkia engang, og jeg hadde ikke engang visst hvem de var hvis de ikke hadde vært på TV. Jeg har heller aldri vært involvert i militæret og kjenner ikke dem heller, sa Gülen da Dagbladet møtte ham i USA i sommer.

Helt siden 2013 har det vært en heksejakt på medlemmer av Gülen-bevegelsen, og både byråkrater, lærere, journalister, dommere, statsadvokater, politifolk og andre tilhengere ble rensket ut.

Fethullah Gülen er leder for nettverket Hizmet, som blant annet inkluderer skoler og veldedige organisasjoner. Hizmet står for en pasifistisk, moderne Islam, som ofte betegnes som en kontrast til salafisme, ifølge The Economist.

37 000 arrestert

Tyrkia har arrestert minst 37 000 personer siden kuppforsøket i sommer, og over 100 000 tjenestemenn, dommere, politi, lærere, akademikere og andre har blitt sparket eller suspendert.

Tidligere denne måneden ble det kjent at tyrkiske myndigheter har suspendert 12 801 politimenn - samtlige mistenkt for å ha tilknytning til Gülen. I begynnelsen av måneden bekreftet også landets myndigheter at de har utvidet unntakstilstanden med nye tre måneder, og president Recep Tayyip Erdogan har uttalt at det kan være nødvendig å opprettholde unntakstilstanden i opptil 12 måneder, ifølge NTB.

Presidenten har fått massiv kritikk for «opprenskningen» etter kuppforsøket, og mange av hans kritikere mener han er blitt stadig mer autoritær.

Vil gjeninnføre dødsstraff

Lørdag gikk Erdogan lenger og varslet at han vil be nasjonalforsamlingen vurdere om dødsstraff skal gjeninnføres etter sommerens kuppforsøk.

- Jeg er overbevist om at nasjonalforsamlingen vil gi grønt lys, og når det er behandlet der, vil jeg underskrive, sa Erdogan.

Presidenten sa at han ikke bryr seg om hvordan Vesten vil reagere på nyheten, men at det er kun er hva det tyrkiske folk mener som betyr noe.

Tyrkia avskaffet dødsstraff i 2004, men helt siden kuppforsøket i juli har Erdogan snakket om å gjeninnføre det.