KUPPFORSØK: Eksperter Dagbladet har snakket med tror ikke at det blir noen konflikter mellom USA og Tyrkia når president Erdogan krever å få Gülen utlevert. - Tyrkia ligger i en nøkkelposisjon for Vesten, sier Tyrkia-ekspert Joakim Parslow. Foto: Reuters / NTB scanpix
KUPPFORSØK: Eksperter Dagbladet har snakket med tror ikke at det blir noen konflikter mellom USA og Tyrkia når president Erdogan krever å få Gülen utlevert. - Tyrkia ligger i en nøkkelposisjon for Vesten, sier Tyrkia-ekspert Joakim Parslow. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Erdogan krever at «kuppmakeren» utleveres. USA ber om bevis. Statsministeren: - Alle som støtter Gülen er i krig mot Tyrkia

Men ekspertene mener krigstruslene bare er retorikk. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan legger skylden for kuppforsøket på Fethullah Gülen (75), en pedagog og muslimsk lærd som lever i selvpåført eksil i Pennsylvania i USA.

Det ikke bekreftet om det er Gülen-bevegelsen eller om det er andre som står bak kuppforsøket som førte til at 265 personer ble drept og 1440 ble skadd i Tyrkia i går natt.

Gülen sier selv at han fordømmer militærkuppet.

KUPPFORSØKET: Militære styrker prøvde å ta over makten i Tyrkia. President Erdogan sitter fortsatt med makten. Dette er en oversikt over hva som har skjedd i Tyrkia. Video: CNN/Reuters/Scanpix/Storyful/AP. Vis mer

Statsminister Binali Yildirim holder likevel ikke tilbake beskyldnignene mot Gülen. Tidligere i dag sa han at alle som støtter Gülen er i krig mot Tyrkia.

President Erdogan krever å få utlevert Gülen fra USA, men USAs utenriksminister John Kerry sier at Tyrkia må legge fram bevis på dette før en eventuell utlevering vil skje.

Statsminister Binali Yildirim sparer ikke på retorikken i sine uttalelser, men ifølge ekspertene Dagbladet har snakket med skal det mye til for at forholdet mellom de allierte NATO-landene blir ødelagt.

- De er gjensidig avhengig av hverandre

- Jeg tror Tyrkia er en for viktig alliert for USA, og motsatt, for at det skal bli noen konflikter mellom disse landene. De er gjensidig avhengig av hverandre, sier Camilla Trud Nereid, Tyrkia-ekspert og dekan ved NTNU i Trondheim og forklarer videre:

- En av grunnene til det, er at landene er nære allierte i Syria-krigen og kampen mot IS. USA bruker blant annet Tyrkias kampbaser, så ut i fra dagens situasjon er det vanskelig å tro at landene plutselig skal slutte å samarbeide, sier Nereid.

For tiden er luftrommet ved Tyrkias baser nær Syria stengt. Som en konsekvens av dette har USA stoppet fly mot terrorgruppa IS fra Tyrkia, melder nyhetsbyrået AP lørdag kveld.

- Hva tenker du om det president Erdogan sier om at de som støtter Gülen er i krig med Tyrkia?

- Dette er en retorikk mest beregnet på tyrkiske opinionen og vil neppe få konsekvenser for alliansen mellom USA og Tyrkia.

Ønsker du mer fordypning i Gülen-bevegelsen? Les denne saken.

- Tyrkia har en nøkkelposisjon

Heller ikke forsker og Tyrkia-ekspert Joakim Parslow ved Universitetet i Oslo tror det vil bli konflikter mellom landene.

- Jeg tror Erdogans uttalelser er polariserende retorikk. Presidenten har i flere år forsøkt å sverte alle som er mot hans politikk ved å enten hevde at de er fra PKK eller fra Gülen-bevegelsen. Men dersom det faktisk stemmer det Erdogan hevder, vil jeg si at Gülen kan utleveres fra USA med god grunn, sier Parslow til Dagbladet og forteller videre:

- Tyrkia er geopolitisk veldig viktig for Vesten og ligger i en nøkkelposisjon, sier han.

Ifølge BBC meldte leder for rettferdighets- og utviklingspartiet, det styrende tyrkiske partiet, Mehmet Müezzinoglu, tidligere i dag at regjeringen vurderer å gjeninnføre dødsstraff.

Dette kan føre til at landet må melde seg ut av den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Det kan igjen føre til konsekvenser innad i Europa, mener Tyrkia-ekspert Parslow.

- Det kan blant annet får konsekvenser for flyktningene i Tyrkia og hvordan de blir behandlet av myndighetene. Det kan igjen få konsekvenser for nabolandene, sier han.

Avsetter dommere som er Gülen-tilhengere

Som en konsekvens av kuppforsøket er 2475 dommere ble avsatt, meldte Al Arabiya tidligere i dag. Også en av 17 i landets høyeste domstol skal være avsatt.

Tyrkia-ekspert Camilla Trud Nereid sier forhistorien til Gülen-bevegelsen har en sammenheng med avsettelsen av dommerne.

- Regjeringen mener at disse dommerne er medlemmer av Gülen-bevegelsen, og avsetter dem som et forebyggende tiltak før kupp-makerne stilles for retten, sier Nereid.

Hun forteller at for noen år tilbake fantes det godt etablerte privatskoler som vervet Gülen-medlemmer.

Usikkert hvem som står bak

- I flere år har Gülen-bevegelsen drevet et omfattende nettverk av privatskoler som er beregnet for de som er ferdig på videregående hvor de drilles i de nasjonale opptaksprøvene til landets universiteter. Disse skolene har vært et viktig rekrutteringsgrunnlag og inntektskilde for Gülen-bevegelsen, sier Camilla Trud Nereid.

Gülen-bevegelsen har en oppslutning blant folk i Tyrkia på rundt 10 prosent, skriver The Guardian. Fethullah Gülen flyttet til USA i 1999, kort tid før han ble siktet for forræderi i hjemlandet.

Tyrkia-eksperten sier det er vanskelig å slå fast hvem som faktisk står bak det som har skjedd.

- Det er like vanskelig å avbevise og bevise at Gülen-bevegelsen står bak kuppforsøket ut i fra informasjonsgrunnlaget som foreligger hvor det drives en intens propagandakrig som foregår i tyrkiske medier, sier Nereid.