Erdogan kunngjør tre måneders unntakstilstand i Tyrkia

- Jeg vil sørge for at alle virus i de væpnede styrkene vil bli rensket ut.

SIKKERHETSMØTE: Dette bildet viser Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan lede et møte i Tyrkias sikkerhetsråd i Ankara i dag. Foto: Dimitar Dilkoff / AFP Photo / NTB Scanpix
SIKKERHETSMØTE: Dette bildet viser Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan lede et møte i Tyrkias sikkerhetsråd i Ankara i dag. Foto: Dimitar Dilkoff / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyrkias nasjonale sikkerhetsråd hadde i dag et møte for å diskutere krisetiltak etter kuppforsøket, blant annet for å sikre stabilitet i økonomien.

Erdogan kunngjorde nå i en pressekonferanse at Tyrkia erklærer tre måneders unntakstilstand.

- Målet med unntakstilstanden er å ta de mest effektive stegene for å fjerne denne trusselen mot demokratiet, lovlydigheten og retten og friheten til våre borgere, så snart som mulig, sier Erdogan.

Unntakstilstand er en rettslig tilstand som betyr at myndighetene midlertidig kan sette enkelte lover og regler til side og selv få videre fullmakter. Men Erdogan sa flere ganger under pressekonferansen at den ikke ville gå på bekostning av demokratiet.

Han sa at unntakstilstanden var nødvendig for å fjerne alle elementene av «terrororganisasjonen bak kuppforsøket».

Einar Wigen, Tyrkia-ekspert og postdoktor ved universitetet i Oslo, skriver i en SMS til Dagbladet at mye av det en unntakstilstand tillater allerede er vanlig praksis i Tyrkia.

- Sensur, forbud mot offentlige demonstrasjoner (samtidig som Erdogans tilhengere oppfordres til å ta til gatene), vilkårlige oppsigelser osv. Erdogan kommer til å bruke dette til ytterligere maktkonsolidering, utrenskning av statsapparatet og å presse gjennom en grunnlovsendring som formaliserer hans makt, skriver Wigen.

Han legger til at dette i praksis gir dem lov til å gjøre mye av det de allerede driver med.

- Selv om det ikke åpner for så veldig mye mer enn det vi allerede ser, kan det godt tenkes at de nå vil skru enda hardere til. Mer at dette bare er "state of emergency" og ikke "martial law". De har altså en enda strengere unntakstilstand de kan innføre, og det ville ikke være vanskelig å innføre den i situasjonen som råder nå, skriver Tyrkia-eksperten.

Masseutrenskningene, som til sammen skal omfatte 60 000 personer, har blitt møtt av massive protester internasjonalt og gjentatte oppfordringer om at Tyrkia må følge loven når de skal gå etter kuppmakerne.

I jakten på dem som står bak kuppet har Erdogan blant annet sparket 15 200 lærere og utdanningsansatte. Akademikere nektes å forlate landet og myndighetene kunngjorde i dag at de vil stenge over 600 skoler de mener er knyttet til Gülen-bevegelsen.

Ustabiliteten i Tyrkia har fått følger.

Bildekarusell fra kuppforsøketShootitlive

Problemer for økonomien

Kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's (S&P) nedgraderte i dag kredittvurderingen til Tyrkia, og liraen traff et nytt bunnivå. Erdogan reagerte sterkt på nedgraderingen.

Han hevder at kuppforsøket og unntakstilstanden ikke vil skade investeringene i Tyrkia, at investeringene vil fortsette og at Tyrkia vil komme ut som et sterkt land.

Mellom 2002 og 2007 hadde Tyrkia en BNP-vekst på 6,8 og eksporten tredoblet seg. Det var en pangstart for AKP, som tok over i kjølvannet av ei finanskrise og det trøblete 90-tallet. Etter 2007 har imidlertid veksten ligget på rundt 3,5 prosent, og deler av den økonomiske fremgangen har stoppet opp.

- S&P sin nedgradering reflekterer ikke realiteten i Tyrkia, sa Erdogan på pressekonferansen i dag.

- Virus vil bli rensket ut

Reuters anslår altså at klappjakten etter kuppet har rammet hele 60 000 personer. Det inkluderer alle dem som har blitt arrestert, alle dem som har mistet jobben og alle dem som nå er satt under etterforskning.

- Som den valgte president og den øverstkommanderende vil jeg sørge for at alle virus i de væpnede styrkene vil bli rensket ut, sier Erdogan.