Erdogan måtte bøye seg for demonstrantene

Demonstrantene har vunnet en foreløpig seier i kampen om Gezi-parken i Istanbul mot statsminister Recep Tayyip Erdogan. Nå ligger parkens skjebne i en domstol.

SEIER: Demonstrantene i Gezi-parken vifter med tyrkiske flagg og bilder av «landsfaderen» Mustafa Kemal «Atatürk». Etter to møter med statsminister Recep Tayyip Erdogan kan de høste en seier. Erdiogan må bøye seg i påvente av en endelig kjennelse i en domstol. I kveld skal de minnes sine fire døde. Foto: AFP / Scanpix / BULENT KILIC
SEIER: Demonstrantene i Gezi-parken vifter med tyrkiske flagg og bilder av «landsfaderen» Mustafa Kemal «Atatürk». Etter to møter med statsminister Recep Tayyip Erdogan kan de høste en seier. Erdiogan må bøye seg i påvente av en endelig kjennelse i en domstol. I kveld skal de minnes sine fire døde. Foto: AFP / Scanpix / BULENT KILICVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Recep Tayyip Erdogan holdt seint torsdag kveld et møte med seksten av demonstrantene, som varte i fire timer i statsministerboligen i Ankara. Det overraskende møtet med demonstrantene var det andre på to dager.

«Rettsstat» Erdogan og det regjerende Rettferds- og Utviklingspartiet (AKP) vil bøye seg for en kjennelse fra en domstol, som midlertidig utsetter arbeidene med å bygge en kopi av et osmansk militæranlegg i Gezi-parken. Hvis en domstol legger ned et varig forbud mot utbygging i parken, vil parken bestå som før. Hvis domstolen gir tillatelse til utbygging, vil det bli holdt folkeavstemning om parkens framtid. Dette forklarte Hüseyin Çelik, en talsperson for AKP tidlig fredag, etter det nattlige møtet.

- Tyrkia er en rettsstat. Det er umulig for den utøvende makta å gjøre noe ulovlig. Det finnes en kjennelse fra en domstol, regjeringa må følge denne, sa Çelik.

I mellomtida vil ikke Gezi-parken bli rørt, la han til.

«Positivt» - Vi vil reagere positivt til dette positive standpunktet, sa Tayfun Kahraman, sekretær for Taksim Solidaritetsplattform.

Gruppa som møtte statsministeren besto av medlemmer av denne plattformen, som har ledet demonstrasjonene i parken fra første dag, og åtte kunstnere som høylytt har forsvart dem.

Klar seier Dette er en klar politisk seier for demonstrantene, som i to uker har holdt det gående i Gezi-parken og på Taksim-plassen like ved, om enn seieren bare er foreløpig. Den sta statsministeren har etterhvert innsett hvor dyrt det har vært politisk å holde på med denne kampen. Nå har Erdogan omsider funnet en utvei ved å vise til den rettslige kjennelsen.

Tidligere har Erdogan utfordret domstolen ved å stille spørsmålstegn ved dens uavhengighet. Og han har forsvart planene om utbygging som ugjenkallelige. Opprinnelig skulle kopien av den osmanske militærleiren inneholde et kjøpesenter. Men dette har han gått bort fra fordi det «ikke er plass» og i stedet gått inn for et museum.

Få dem vekk Nå vil Erdogan ha demonstrantene vekk fra fjernsynsskjermene og avisene. Çelik ba demonstrantene å slutte nå.

- Jeg sier til de unge som har samlet seg for miljøet: Gå hjem til deres varme senger hjemme! sa han.

Demonstrantene skal i ettermiddag og i kveld, fredag, minnes de som har mistet livet under demonstrasjonene. Deretter vil de ta stilling til om de skal avslutte demonstrasjonene og pakke sammen leiren i Gezi-parken.   

FREDAGSBØNN: Muslimske demonstranter ber fredagsbønn ved inngangen til Gezi-parken, som de har kjempet for å redde i to uker. Foto: AFP / Scanpix / MARCO LONGARI
FREDAGSBØNN: Muslimske demonstranter ber fredagsbønn ved inngangen til Gezi-parken, som de har kjempet for å redde i to uker. Foto: AFP / Scanpix / MARCO LONGARI Vis mer