Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erdogan og Obama i munnhuggeri om pressefrihet etter møte i Det hvite hus

- Erdogan skjønner ikke diplomatisk språk, sier Tyrkia-ekspert.

UENIGE: Barack Obama hevder han tok opp sine bekymringer om pressefriheten i Tyrkia med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Men det mener Erdogan han ikke gjorde. FOTO: Kayhan Ozer / Anadolu Agency / NTB scanpix
UENIGE: Barack Obama hevder han tok opp sine bekymringer om pressefriheten i Tyrkia med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Men det mener Erdogan han ikke gjorde. FOTO: Kayhan Ozer / Anadolu Agency / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Barack Obama har hisset på seg Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i etterkant av et møte de to hadde i Washington før helgen.

- Det er ingen hemmelighet at det er noen trender i Tyrkia som jeg har problemer med. Jeg mener at den tilnærmingen de har hatt til pressen er noe som kan lede dem ned en veldig bekymringsfull vei, sa Obama til pressen etter møtet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Erdogan var i Washington for å delta på et møte om atomvåpen, og de to statslederne benyttet anledning til en samtale i Det hvite hus.

Obama sa også at han hadde gitt uttrykk for sine bekymringer til Erdogan direkte.

- Jeg ble trist Og det er disse uttalelsene fra Obama som nå har fått Erdogan irritert. For i motsetning til Obama hevder han at pressefriheten i Tyrkia ikke var et tema under møtet.

- Jeg ble trist av å høre disse kommentarene, som ble fremført i mitt fravær. Under våre samtaler med Obama kom ikke disse spørsmålene opp. Han snakket ikke med meg om dette. I våre tidligere telefonsamtaler har vi snakket om nyttigere ting enn pressefrihet, sier Erdogan til Hurriyet daily, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Tyrkia-ekspert Einar Wigen sier at han ikke tror Erdogan vet hvordan et diplomatisk språk er, at han er «de store uttalelsers mann».

- Når de to har møtt hverandre så har han fått en diplomatisk formulert variant av Obama, der hvert ord betyr langt mer enn det vanlige folk ville lagt i ordene, dersom de brukte dem. Og det tror jeg er litt av saken her, sier Wigen.

Han mener Erdogan er i ferd med å skaffe seg et troverdighetsproblem, fordi de tidligere var gode på formidle sin egen suksess til omverdenen.

- Det gikk ikke bare ut på å fortelle direkte hva de gjorde, men også få folk til å fortelle sin historie om hvor demokratisk det var i Tyrkia. Det fantes folk som argumenterte for dem. Men med maktkonsolideringen som Erdogan igangsatte så har han fremmedgjort disse støttespillerne og allierte en etter en. Erdogan ser ikke at maktkonsolideringen går på bekostning av de de som argumenterte for ham, sier Wigen, som mener makten «helt åpenbart» har gått til hodet på Erdogan.

«Heit i toppen» Siri Neset, prosjekttilknyttet forsker ved Chr. Michelsens Institutt, peker på at Erdogan er kjent for å være litt «heit i toppen».

- Han responderer av og til uten å tenke seg om to ganger. Men nå har det jo vært et anstrengt forhold mellom Washington og Ankara en god stund, først og fremst i forbindelse med Syria. De har ulike mål og strategier for Syria, spesielt med tanke på kurderne, sier Neset.

Hun peker samtidig på at det godt kan tenkes at møtet mellom de to statslederne ikke har vært vellykket.

- Det kan godt være at tonen ikke har vært helt god, og at møtet var en skuffelse, sier Neset.

Samtidig påpeker hun at det er et ganske alvorlig bakteppe og at det finnes en gjensidig skuffelse mellom Erdogan og Obama.

- Jeg tror nok Obama så på Erdogan som en som kunne være en moderat muslimsk leder som kunne bygge bro mellom den muslimske verden og Vesten, også har han blitt skuffet over utviklingen i Tyrkia. Han ser nå på Erdogan mer som en autoritær leder, sier Neset.

Kurder-uenighet Begge de to Tyrkia-ekspertene peker på utfordringene som knytter seg til Syria-konflikten, og da spesielt kurderne.

- Erdogan er nok skuffet over Washington og deres støtte til de syriske kurderne, som Erdogan og Ankara ser på som en trussel mot Tyrkia, sier Neset.

- Erdogan, og tyrkere generelt, er veldig usikre på hvor USAs, deres viktigste allierte, lojalitet ligger i siste instans, sier Wigen.

Journalister siktet for spionasje Pressefriheten i Tyrkia er uansett noe som har opptatt og bekymret mange den siste tiden.

Dagbladet omtalte for en måned siden saken om sjefredaktøren og journalisten i avisa Cumhuriyet, som er siktet for spionasje etter at de avslørte lastebiler med våpen på vei fra Tyrkia til Syria.

I begynnelsen av mars tok tyrkiske myndigheter kontroll over Zaman, som er Tyrkia største avis. Tyrkiske myndigheter har også tatt kontroll over flere andre opposisjonelle aviser og TV-kanaler