Konflikten i Aleppo:

Erdogan og Putin skal diskutere ny våpenhvile i Øst-Aleppo. Journalist håper at regn kan dempe konflikten

Al Jazeera skal ha vært i kontakt med flere i journalister i områdene.

REGN: En journalist sier at han håper at det skal begynne å regne slik at syriske regjerinsstyrker ikke får brukt bombeflyene sine. Dette bildet er fra i går og viser ødeleggelsene i deler av Aleppo. George OURFALIAN / AFP / NTB Scanpix
REGN: En journalist sier at han håper at det skal begynne å regne slik at syriske regjerinsstyrker ikke får brukt bombeflyene sine. Dette bildet er fra i går og viser ødeleggelsene i deler av Aleppo. George OURFALIAN / AFP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter fem år med krig skal syriske regjeringsstyrker ha nesten full kontroll over storbyen Aleppo. I går ble det planlagt å evakuere sivile og opprørere fra østlige deler av byen, men i dag skal det ha kommet nye angrep og evakueringen ble utsatt.

Tyrkia og Russland arbeidet fram den første avtalen om våpenhvile, slik at de sivile skulle få sjansen til å flykte fra Aleppo. Nå har Tyrkias president, Recep Erdogan, sagt at han vil kontakte Ruslands president, Vladimir Putin, for å få til en ny våpenhvile i de konfliktfylte områdene, skriver New Indian Express.

- Jeg skal snakke med Putin igjen senere i kveld. Situasjonen er veldig sårbar og komplisert, skal Erdogan ha sagt i en TV-sendt tale i dag.

Russiske myndigheter bekrefter også dette, ifølge Reuters. Videre bekrefter de at syriske regjeringsstyrker har avfyrt granater i dag, men hevder at de gjorde det fordi opprørerne brøt våpenhvilen, skriver NTB.

Egentlig skulle de tidligere opprørskontrollerte områdene av Aleppo bli evakuert i dag morges ved hjelp av busser. Men flere timer senere skal bussene fortsatt ha stått ved utkanten av et av de tidligere opprørerkontrollerte områdene.

Frankrike og USA er enig

På tirsdag krevde USAs FN-ambassadør, Samantha Powers, at internasjonale observatører skal overvåke evakueringen av sivile og opprørere fra Øst-Aleppo, skriver NTB.

I dag sa Frankrikes president, François Hollande, seg enig med Powers.

– Alle som er fanget av kampene, må evakueres på trygt og verdig vis under tilsyn av internasjonale observatører og med humanitære organisasjoners tilstedeværelse, heter det i en uttalelse fra president Hollande.

PÅ FLUKT: En syrisk statskanal har lagt ut en video som viser tusenvis av syrere forlate Aleppo i dag. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Folk er i sjokk

Al Jazeera har vært i kontakt med journalisten Zouhir Al Shimale, som skal befinne seg i de østlige deler av Aleppo. Shimale hevder at han ikke kan se noen opprørere som kjemper tilbake, men han skal ha hørt flere eksplosjoner som trolig kommer av angrep fra syriske regjeringsstyrker.

- Folk er i sjokk. Vi lå bare og ventet på å få dra fra Aleppo i hele natt og klarte ikke å sove, sier journalisten til Al Jazeera.

Håper på regn

En annen journalist avisen har vært i kontakt med, Bilal Abdul Kareem, forklarte i går at regn kan forhindre at syriske regjeringsstyrker kan bruke bombeflyene sine.

- Vi håper at det regner lenge nok til at verdensmaktene kan hjelpe de 150 000 sivile som er fanget i dette lille nabolaget i Aleppo, sa han til Al Jazeera.

I dag publiserte Kareem en video på Facebook hvor han hevder at han befinner seg i østlige deler av Aleppo og kan høre angrepene.

Professor ved Universitetet i Arcadia, Samer Abboud, tror ikke denne konflikten vil være slutten på konfliktene i Syria, ifølge Al Jazeera.

- Selv om syriske regjeringsstyrker klarer å overta kontrollen over Aleppo så vil det fortsatt være konflikter i andre deler av landet. Vold og usikkerhet vil fortsatt være en del av hverdagen til syrerne, sier han.

- Ser krigsforbrytelser

I dag oppsummerte Norges statsminister, Erna Solberg, regjeringens arbeid det siste halvåret. Samtidig kommenterte hun situasjonen i Aleppo og sa at det foreligger klare krigsforbrytelser.

- Det er trist å se at verdenssamfunnet blir stående maktesløse til det som ser ut til å bli en full katastrofe. Vi ser klare brudd på krigens regler, det er krigsforbrytelser som bør straffeforfølges i ettertid, fastslo Solberg.

I går meldte FNs menneskerettighetskontor om at de har troverdige bevis som viser at 82 sivile syrere ble skutt og drept på stedet. Blant de drepte skal det være 11 kvinner og 13 barn, ifølge BBC og The Guardian.

- Vi frykter det verste for hva som nå skjer i dette siste området, helvetes forgård, sier FN-sjef Rupert Colville, skriver BBC.

ALEPPO: Sluttspillet om den delte byen Aleppo er nær. Over 100 000 innbyggere er fanget i den opprørskontrollerte delen i øst. Video: Reuters/NTB Scanpix Vis mer