Erdogan prøver å ro i land

Tyrkiske myndigheter, høyt og lavt, forsøker nå å avslutte striden med opprørerne på Taksim-torget i Istanbul. Men demonstrantene gir seg ikke.

GIR SEG IKKE: På barrikadene ved Taksim, med Bosporos i bakgrunnen, gir demonstrantene seg ikke. Men statsminister Recep Tayyip Erdogan førsøker å ro seg i land. Det er det største politiske opprøret i Tyrkia på flere tiår. Foro: REUTERS / Scanpix / Yannis Behrakis
GIR SEG IKKE: På barrikadene ved Taksim, med Bosporos i bakgrunnen, gir demonstrantene seg ikke. Men statsminister Recep Tayyip Erdogan førsøker å ro seg i land. Det er det største politiske opprøret i Tyrkia på flere tiår. Foro: REUTERS / Scanpix / Yannis BehrakisVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Intet kjøpesenter eller dyre leiligheter vil bli bygd i Gezi-parken ved Taksim-torget, sier ordføreren i Istanbul, Kadir Topbaç, i et forsøk på å dempe spenningene. Men likevel skal byen bygge en kopi av de tidligere osmanske militære brakkene der.

- Vi tenker såvisst ikke på et kjøpesenter, hotell eller leiligheter. Plassen vil ikke tillate det. Vi vil gjøre det til et museum eller et utstillingsområde, sa ordfører Topbaç i dag, lørdag.

Provokasjon
Samtidig sier guvernøren i fylket Istanbul at rykter om et angrep på demonstrantene fra politiet i løpet av helga er en provokasjon.

«Påstandene siden i går om at et inngrep er under forberedelse for Taksim og Gezi-parken kan være påstander fra folk som forsøker å utløse vold. Vær forsiktige!» heter det fra Hüseyin Avni Mutlu gjennom Twitter i dag, forøvrig et sosialt medium som hans statsminister har betegnet som farlig.

Motlu var en av de som fikk de aller hardeste fordømmelsene for politiets voldsbruk mot demonstrantene tidligere. Demonstrantene har okkupert Gezi døgnet rundt fra 1. juni.

Sprikende
Statsminister Recep Tayyip Erdogan, tidligere ordfører i Istanbul, har truet demonstrantene på Taksim, men etterpå lagt til side planene for å bygge et kjøpesenter i Gezi-parken. Han har gitt demonstrantene en halvveis innrømmelse og sprikende signaler, som det har vært vanskelig å tolke politisk.

Samtidig har president Abdullah Gül og visestatsminister Bülent Arinç, mens Erdogan har vært i utlandet og uttalt seg uforsonlig, forsøkt å dempe denne striden. De to, begge fra AKP, har snakket om demokratiske rettigheter og fordømt overgrep fra politiet. Det har vist splid i regjeringspartiet.

Krisemøter
I går skulle statsminister Erdogan delta i det som må kalles et krisemøte blant de 50 medlemmene i sentralstyret i regjeringspartiet, som var utsatt et døgn. Vi kan bare gjette på dagsorden. Men det er ikke vanskelig. Helt uvanlig holdes møtet i Istanbul i stedet for i hovedstaden Ankara. Den gamle osmanske hovedstaden er igjen midtpunktet for tyrkisk politikk.

I kveld skal også Erdogan ha et krisemøte med presidenten i parlamentet, Cemil Çiçek, for å drøfte ei nasjonal politisk krise, som begynte med planer om utbygging av en park i Istanbul.

Gir seg ikke
Men demonstrantene har ennå ikke tenkt å gi seg. Mange hadde tilbrakt natt til lørdag i den provisoriske teltleiren på Taksim.

Lørdag formiddag sluttet enda flere tyrkere seg til. Mange hadde tatt med seg med mat, vann og tepper for å kunne være på plassen gjennom hele helga.

- For ei uke siden kunne jeg ikke ha forestilt meg at jeg skulle sove ute i Istanbuls gater, sa 22 år gamle Alenya, ifølge NTB.

- Nå kan jeg ikke tenke meg hvordan jeg noensinne skal kunne gå tilbake.