Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erdogan raser etter norsk blemme. Men den skjulte agendaen kan handle om noen helt andre

Tyrkias mektigste mann framstår som fornærmet og forbanna, men spillet i skyggene forteller en helt annen historie, mener Tyrkia-ekspert.

DIPLOMATISK KRISE: Hendelsen under NATO-øvelsen i Stavanger har skapt en diplomatisk krise mellom Norge og Tyrkia, mener Tyrkia-ekspert Einar Wigen ved Universitetet i Oslo. Men han tror likevel at det er USA og president Donald Trump tyrkerne virkelig ønsker å nå fram til. Her representert ved (fra venstre:) Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs president Donald Trump. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB Scanpix
DIPLOMATISK KRISE: Hendelsen under NATO-øvelsen i Stavanger har skapt en diplomatisk krise mellom Norge og Tyrkia, mener Tyrkia-ekspert Einar Wigen ved Universitetet i Oslo. Men han tror likevel at det er USA og president Donald Trump tyrkerne virkelig ønsker å nå fram til. Her representert ved (fra venstre:) Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs president Donald Trump. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge og Nato har lagt seg langflate, men Tyrkias mektigste mann er fortsatt fornærmet og forbanna etter Nato-øvelsen «Trident Javelin» i Stavanger.

Det har gått litt mer enn et døgn siden det ble kjent at Tyrkia kalte hjem 40 soldater fra Stavanger fordi Tyrkias grunnlegger Mustafa Kemal Atatürk og dagens president, Recep Tayyip Erdogan, ble framstilt som fiender under Nato-øvelsen.

Nå nekter sistnevnte å godta beklagelsene fra Norge og Nato. Både Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Norges forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har gått ut og beklaget hendelsen, men Erdogan er ikke fornøyd.

- Dette kan ikke løses med en enkel unnskyldning, sa Erdogan i en tale på nasjonal tyrkisk TV lørdag.

- Nedrige folk

Ifølge Erdogan sto både hans eget og Atatürks navn på en tavle som fiender under Nato-øvelsen, skriver NTB. Atatürk grunnla det moderne Tyrkia i 1923. Erdogan sier han personlig ga beskjed om at de tyrkiske soldatene umiddelbart skulle trekkes tilbake, «selv om navnene skulle bli fjernet fra tavla».

- Under Nato-øvelsen ble det utvist manglende respekt. Det ble gjort feil, ikke av tosker, men av nedrige folk, sa Erdogan.

Lørdag fulgte Stoltenberg opp med å ringe Erdogan direkte, og gjentok i samtalen unnskyldningen han kom med på fredag, ifølge NATO.

- Stoltenberg påpekte at det har blitt iverksatt disiplinære tiltak mot personen bak fornærmelsen og at tiltak blir iverksatt for å hindre at slike hendelser gjentar seg, sier en tjenestemann i NATO til NTB.

Det er ukjent hvordan Erdogan stiller seg til saken etter dagens telefonsamtale.

- Utnytter til egen vinning

Det som imidlertid virker klart er at Tyrkia kommer til å bruke situasjonen for alt den er verdt, mener Tyrkia-ekspert Einar Wigen ved Universitetet i Oslo.

Han mener Norge må forberede seg på å bukke og skrape litt mer før Erdogan blir fornøyd.

- Vi bør aldri undervurdere Erdogans vilje og evne til å bruke saker som dette taktisk. Han kan utnytte dette til egen vinning, men det gjenstår å se hva han til sjuende og sist forlanger, sier Wigen til NTB.

Han beskriver samtidig handlingen under Nato-øvelsen som «usedvanlig dum», og påpeker at tyrkere tar det som en bekreftelse på deres mistanker om at Nato ikke anser Tyrkia som en fullverdig alliert.

Overfor Dagbladet gir han imidlertid uttrykk for at det ikke er Norge den mektige tyrkeren egentlig er ute etter. Han tror Erdogan ønsker å bruke den ferske fornærmelsen som et forhandlingskort overfor det aller mektigste Nato-medlemmet: USA.

- Tyrkia og USA har en rekke forskjellige konflikter gående, fra USAs støtte til den kurdiske geriljaen i Syria, til Tyrkias tilnærming til Russland. Selv om Erdogan sannsynligvis kommer til å forsøke å få noe ut av dette, er det vanskelig å vite nøyaktig hva han kan oppnå. To svært aktuelle saker er Fethullah Gülen og Reza Zarrab, sier Wigen til Dagbladet. Begge er kilde til splid mellom Tyrkia og USA.

- Kan blåse korrupsjonsskandale

Mer om Gülen snart.

For mandag starter nemlig en rettssak i New York, der det er ventet at Zarrab dukker opp. I Tyrkia fryktes det at han skal avsløre en enorm korrupsjonsskandale i en amerikansk rettssal, skriver Bloomberg.

Det å unngå at Zarrab vitner er på toppen av agendaen for Tyrkia, mener Wigen.

Den velstående gullhandleren, som en gang hadde kontor i Trump Tower i Istanbul, er tiltalt for å ha hjulpet Iran med å omgå de amerikanske sanksjonene mot landet. Amerikanske myndigheter mener han har bestukket høytstående tyrkiske tjenestemenn og banktopper for å lykkes med nettopp det.

- Zarrab sies å ha vært en viktig del av dette, og skal ha fungert som mellommannen mellom Tyrkia og Iran. Han ble arrestert i New York og Tyrkia frykter at han kommer til å snakke i retten, sier Wigen.

- Desperate

Tyrkia har ikke lagt skjul på at de ønsker at USA skal la ham gå fri. Ifølge Bloomberg har flere personer i president Donald Trumps krets forsøkt å presse fram en avtale. Likevel skal Zarrab møte i retten mandag.

- Tyrkia er desperate etter å unngå at Zarrab stilles for retten, for at han ikke skal avsløre hvordan den tyrkiske eliten beriker seg selv. Det er (sett med tyrkiske øyne, red.anm.) en fare for at han avslører en omfattende tyrkisk korrupsjonsskandale i en amerikansk rettssal. Det vil være et stort PR-nederlag for Tyrkia dersom dette stemmer, og om disse detaljene kommer ut og blir offentlig kjent, mener Wigen.

Den norske forskeren sier at Tyrkia ønsker at denne saken skal dysses ned, samtidig som de ser på USAs videre etterforskning som en politisk motivert handling.

- Det er dette som er den mest aktuelle saken for tyrkerne akkurat nå. De vil gjøre det de kan for å få amerikanerne til å droppe anklagene mot Zarrab.

En annen aktuell sak er at Tyrkia ønsker å få utlevert Fethullah Gülen, mener Wigen, som legger til at han tviler på at hendelsen i Norge vil ha veldig mye å si på denne fronten.

Heksejakt

MILITÆRET: Militærpoliti i Istanbul løftet hendene sine i været mens de gikk bortover Bosporus-brua, etter det mislykkede kuppforsøket 16. juli i fjor. Video: CNN Vis mer Vis mer

Titusenvis av lærere, akademikere, jurister, politikere og helsearbeidere har mistet jobbene sine, etter det katastrofalt mislykkede kuppforsøket i Tyrkia i fjor sommer. Et stort antall av dem er ifølge landets myndigheter mistenkt for å være tilknyttet den religiøse lederen Fethullah Gülen, som Erdogan og den tyrkiske stat anklager for å stå bak kuppforsøket.

Etter kuppforsøket i fjor sommer, var tyrkiske myndigheter raskt ute med å kreve å få Gülen utlevert fra USA - der han har bodd i selvpålagt eksil siden 1999.

- Jeg har vært her i 15 år. Jeg kjenner ikke folkene i Tyrkia engang, og jeg hadde ikke engang visst hvem de var hvis de ikke hadde vært på TV. Jeg har heller aldri vært involvert i militæret og kjenner ikke dem heller, sa Gülen da Dagbladet møtte ham i USA i fjor sommer.

I flere år støttet Gülen den demokratisk valgte statsministeren Erdogan. De siste åra har imidlertid han og Erdogan blitt nærmest erkefiender, og Gülen blir sett på som en av de største truslene mot presidenten.

Helt siden 2013 har det vært en heksejakt på medlemmer av Gülen-bevegelsen, og både byråkrater, lærere, journalister, dommere, statsadvokater, politifolk og andre tilhengere ble rensket ut.

- Norge er relativt ubetydelig

STORMER LOKALER: Overvåkingsbilder fra CCTV som viser Tyrkiske soldater storme den statlige TV-kanalen TRT sine lokaler i Ankara natten da kuppforsøket skjedde, 15 juli 2016. Video: CCTV via Reuters Vis mer

I kampen for å konsolidere sin makt i Tyrkia, har Erdogan gjort alt han kan for å knuse politisk motstand. I den kampen har han selv trukket fram Gülen som en av de viktigste gjenstående brikkene.

Wigen mener derfor at den pågående krangelen mellom Tyrkia på den ene siden og Norge og Nato på den andre dreier seg om storpolitikk. Norge er relativt ubetydelige i denne sammenhengen.

- Når Tyrkia sier at beklagelsen ikke er god nok, så er det først og fremst forholdet til Nato som politiseres. Hva i all verden skal Tyrkia få ut av å problematisere forholdet til Norge?

Mistet jobben

Han er tror at saken kommer til å blåse over for Norges del.

- For Natos så er dette en del av et større problem. I så måte blir det et kollektivt problem for Norge som Nato-land.

Wigen mener imidlertid at det var helt på sin plass at norske myndigheter, ved forsvarsministeren, gikk ut og beklaget hendelsen.

- Det var tross alt noen som var hyret inn av det norske forsvaret som sto bak dette. Da beklager man selvsagt, sier han.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen opplyste fredag at nordmannen som sto bak øvelsesmeldingen som ble skrevet på et lukket øvingsnettverk, var innleid til å arbeide i spillstaben under øvelsen, ifølge NTB.

Forsvaret opplyser lørdag til NTB at personen som sto bak, ble tatt ut av øvelsen og at kontraktsforholdet som vedkommende hadde med Forsvaret, er avsluttet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!