REDNINGSMANNEN: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan feires av sine tilhengere i Istanbul. Foto:   REUTERS/Murad Sezer/Scanpix
REDNINGSMANNEN: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan feires av sine tilhengere i Istanbul. Foto:   REUTERS/Murad Sezer/ScanpixVis mer

Erdogan reddet da flyet som skulle skyte ham ned gikk tom for drivstoff

Natta da kuppmakerne slo til var den tyrkiske presidenten i lufta på vei fra feriestedet Marmaris til Istanbul. Tilfeldigheter gjorde at flyet hans ikke ble skutt ned, melder Erdogan-vennlig presse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den regjeringsvennlige avisa Yeni Safak som idag melder at et F-16 fly, var på sporet at flyet der den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan var ombord kuppnatta. Men F-16 flyet måtte snu, og gå tilbake til basen fordi det var i ferd med å gå tom for drivstoff, melder avisa Hurriet.

I all hemmelighet

Det var kvelden 15. juli kuppmakerne slo til. Da var Erdogan på ferie i Marmaris ved Middelhavskysten. Etter å ha holdt en kort video-appell til sine tilhengere, og bedt dem gå ut i gatene for å demonstrere, dro han fra Marmaris til Istanbul i sitt fly i all hemmelighet.

Det var offiserer fra nettopp flyvåpenet som er utpekt som hovedmennene bak kuppforsøket, og de hadde fly i lufta for å kontrollere luftrommet under kuppforsøket. Derfor ble flyturen til Erdogan planlagt i all hemmelighet. Alle lys var slukket på rullebanen da flyet med Erdogan lettet, mens offiserer lojale mot Erdogan søgret for at informasjon om Erdogans flight ikke kom i opprørernes hender, skriver Yeni Safak.

Flyet snudde

På veien til Istanbul fikk Erdogans fly informasjon om F-16 fly som var i lufta, noe som fikk Erdogans fly til å snu, og fly i sirkel for å avvente situasjonen i mellom en halvtime og en time. Det var på dette tidspunktet et F-16 fly skal ha oppdaget flyet med Erdogan ombord, og fløy mot det. F-16 flyet måtte imidlertid snu da det var i ferd med å gå tom for drivstoff, rett før det tok igjen Erdogans fly.

For Erdogan var det avgjørende å komme til Istanbul, og være synlig for folket, og dermed mobilisere sine tilhengere i kampen mot kuppmakerne. Det lykkes han i.

Erdogans historie

Det at denne historien presenteres i den Erdogan-vennlige avisa Yeni Safak, betyr at det er en historie som Erdogan og hans folk vil skal bli kjent. Det bidrar til å tegne et bilde av presidenten som en helt som trosset farer da fedrelandet var truet.

Etter at kuppet mislykkes har Erdogan slått tilbake med massive utrenskinger både i forsvaret og i statsforvaltningen. Opposisjonen frykter at presidenten er i ferd med å bruke kuppforsøket til å gjøre Tyrkia til et diktatur.