Erdogan slo kraftig tilbake

Statsminister Recep Tayyip Erdogan samlet i går, søndag, hundretusener av tilhengere i Istabul for politisk å slå tilbake mot demonstrasjonene som har rystet Tyrkia i to drøye uker.

DE TROFASTE: Statsminister Recep Tayyip Erdogan samlet en trofast folkemasse i Istanbul søndag, for å slå tilbake mot demonstrantene på Taksim-plassen. Like før hadde politiet slått til mot demonstrantene. Foto: REUTERS / Scanpix / Murad Sezer
DE TROFASTE: Statsminister Recep Tayyip Erdogan samlet en trofast folkemasse i Istanbul søndag, for å slå tilbake mot demonstrantene på Taksim-plassen. Like før hadde politiet slått til mot demonstrantene. Foto: REUTERS / Scanpix / Murad SezerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammenstøtene mellom politi og demonstranter fortsatte i går rundt Taksim-plassen, hvor politiet lørdag gikk til et overraskende angrep mot forsvarerne av Gezi-parken og fjernet dem. Dette skjedde etter at statsminister Recep Tayytip Erdigan i et nattlig møte kvelden før i hovedstaden Ankara hadde lovt utsendinger for demonstrantene å etterleve en rettslig kjennelse om å ikke røre Gezi-parken inntil videre.

Folkemøte
I går slo Erdogan tilbake ved å samle hundretusener av tilhengere i parken Kazl?çe?me, omtrent 10 kilometer fra omstridte Taksim. Det var en nøye planlagt folkemøte, egentlig et ledd i det regjerende Rettferds- og Utviklingspartiets valgkamp foran neste års kommunale valg, med det tilfeldigvis passende slagordet «Respekt for nasjonens vilje». Og statsministeren sparte ikke på kruttet.

- De som lurer på hva som skjer i Tyrkia skulle heller se mot Kazl?çe?me, sa han til det store folkemøtet, altså i stedet for å se på Taksim.

«Forrædere»
- Disse hundretusener av folk er ikke de som har brent og ødelagt; disse hundre tusener av folk er ikke forrædere lik de som kaster bensin-bomber mot mitt folk. Alt vi gjør er innenfor demokratiets rammer og loven, sa Erdogan.

Og han gikk også løs på utenlandske  aviser og kringkasting.

- Hvis internasjonale media vil ha et bilde av Tyrkia er bildet her. CNN, Reuters, BBC, skjul dette bildet også og fortsett med deres løgner!

«Tyrkisk vår»
- Tyrkia er ikke et land hvor internasjonale media kan utføre operasjoner. Uten å føle skam sier de: «Vær klar for en tyrkisk vår etter den arabiske våren!» De vet ikke at den tyrkiske våren skjedde på 3. november 2002, sa statsminister Erdogan.

Det var den dagen han ble valgt til statsminister, i et oppsiktsvekkende valg, hvor Tyrkia for første gang i historien fikk en islamistisk regjeringssjef, fra Rettferds- og Utviklingspartiet (AKP), for den sekulære staten som Mustafa Kemal, med tilnavnet «Atatürk», hadde skapt.

- Nå er Gezi-parken ryddet og gitt tilbake til sitt folk. Byens styre har ryddet parken og fornyet den med nye blomster. Virkelige miljøvernere arbeider nå. Hvem er denne miljøverneren? AKP-regjeringa, spurte og svarte lederen i AKP.

Truet
Statsminister Erdogan både advarte folk mot demonstrantene som har forsvart Gezi-parken, og truet de som har forsvart den med forfølgelse:

- Jeg advarer dere igjen: De oppfordrer igjen til å samles på Taksim. Jeg oppfordrer til fornuft. Mitt folk, ikke gå i denne fella! Vi skal identifisere én for én de som har terrorisert gatene i våre byer! Vi har alle opptakene fra våre overvåkingskameraer, vi skal spore media og sosiale media for å finne de som har framprovosert sammenstøt. Jeg lurer på hva alle disse utlendingene, som kom til Taksim-plassen fra alle kanter av verden, gjorde, sa Erdogan.

Stengt adkomst
Statsministeren og AKP hadde på forhånd sørget for å gi partiets tilhengere skyss med innleide båter fra den asiatiske sida av Istanbul til den europeiske, skriver avisa Hürriyet. Om lag tusen opprørspolitifolk fra flere kanter av landet ble også brakt inn til Istanbul, både for å passe på Taksim og folkemøtet med Erdogan.

I går kveld fortsatte politistyrker med vannkanoner og tåregass å kjempe mot demonstranter i området rundt Taksim, episenteret for opprøret. Myndighetene har samtidig stengt broene over Bosporos for demonstranter som til fots har forsøkt å gå fra Asia til Taksim i Europa og flere av de legendariske ferjene over Bosporos er også lagt til kai.