Erdogan står overfor en mulig krise i året som kommer. Resepten er mer makt til seg selv.

HAN KUPPET KUPPET: Tyrkias statsminister fra 2003 og president fra 2014, Recep Tayyip Erdogan, holdt på å miste alt under kuppforsøket i juli. Siden har han strammet grepet om makten og forsøker nå å endre grunnloven i sin favør. Foto: NTB Scanpix
HAN KUPPET KUPPET: Tyrkias statsminister fra 2003 og president fra 2014, Recep Tayyip Erdogan, holdt på å miste alt under kuppforsøket i juli. Siden har han strammet grepet om makten og forsøker nå å endre grunnloven i sin favør. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan var på ferie i badebyen Marmaris den julidagen da alt holdt på å glippe for ham.

Mens han befant seg i idylliske omgivelser ved Egeerhavet, kom de første alarmerende meldingene fra Ankara klokka 21.48 fredag 15.juli. Flere jagerfly var observert over hovedstaden, de strategisk viktige broene Bosporos og Faith Sultan Mehmet stengt av, og snart hadde stridsvogner tatt oppstilling utenfor parlamentsbygning og på Atatürk flyplass.

I noen sene nattetimer så det ut til at kuppmakerne hadde Tyrkias statsminister og president siden 2003 i kne. Men i løpet av noen timer var Erdogan tilbake i hovedstaden og kuppmakerne tvunget til å overgi seg.

Ved inngangen til 2017 er det mye i Erdogans verdensbilde som har endret seg.

- Nå står han mye sterkere, sier stipendiat Einar Wigen med Universitetet i Oslo til Dagbladet.

Potensiell krise

Etter kuppforsøket 15. juli ble det erklært unntakstilstand i Tyrkia. 32 000 mennesker er blitt pågrepet i Erdogans jakt på dem som sto i ledtog med kuppmakerne. Over 50 000 offentlig ansatte har fått sparken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer