Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erdogan til tyrkisk folkehav:
- Nederland oppfører seg som en bananrepublikk

Diplomatisk krise.

TALTE I KOCAELI: Erdogan. Her et arkivbilde fra en tale holdt i 2016 i samme område. Foto: Kayhan Ozer, Presidential Press Service, Pool via AP/NTB Scanpix
TALTE I KOCAELI: Erdogan. Her et arkivbilde fra en tale holdt i 2016 i samme område. Foto: Kayhan Ozer, Presidential Press Service, Pool via AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier Nederland oppfører seg som en «bananrepublikk». Erdogan langer ut mot landet etter at to av hans statsråder ble nektet å avholde valgmøter der.

- Har Europa sagt noe? Nei. Hvorfor? Fordi de ikke biter hverandre. Nederland oppfører seg som en bananrepublikk, sier han i en tale i provinsen Kocaeli, nær Istanbul, skriver Reuters. Lørdag stemplet han nederlenderne som «nazi-levninger» og «fascister».

Ber om sanksjoner

- Jeg ber internasjonale organisasjoner i Europa og andre steder å innføre sanksjoner mot Nederland, sier han.

Valgmøtene som er planlagt flere steder i Europa, har til hensikt å promotere en grunnlovsendring som innebærer at Erdogan får ytterligere makt. Endringene skal avgjøres med folkeavstemning 16. april. Flere europeiske land har kritisert forslaget og mener at Erdogan er på vei mot et mer diktatorisk styresett.

VANNKANON: Etter at Nederland valgte å nekte Tyrkias forsvarsminister innpass til landet har det oppstått flere demonstrasjoner og uroligheter. Video: Ruptly Vis mer

- Maler et bilde

Ifølge førsteamanuensis Joakim Parslow ved Universitetet i Oslo bruker tyrkiske myndigheter konflikten som har utspilt seg til å fremme egne interesser.

- Den tyrkiske regjeringen bruker dette for det det er verdt. De maler et bilde av EU som rasistiske og av at det kun er Erdogan og den tyrkiske regjeringen som virkelig representerer tyrkeres interesser, sier han til NTB.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media