Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erdogan-tilhenger og tidligere parlamentsmedlem i Norge

Cuma Icten er en profilert forretningsmann og politiker i Tyrkia, og mener Nederland driver nazi-praksis. 

I NORGE: Den tyrkiske politikeren og forretningsmannen Cuma Icten er for øyeblikket i Norge, der han skal snakke med norsktyrkere om den kommende valgkampen. Foto: Cuma Ictens Facebook
I NORGE: Den tyrkiske politikeren og forretningsmannen Cuma Icten er for øyeblikket i Norge, der han skal snakke med norsktyrkere om den kommende valgkampen. Foto: Cuma Ictens Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tyrkiske forretningsmannen Cuma Icten er akkurat nå i Norge. Icten satt i det tyrkiske parlamentet for det ledende Rettferdighets- og utviklingspartiet, der president Recep Tayyip Erdogan tidligere var leder, mellom 2011 og 2015.

Den tidligere folkevalgte politikeren er ansett som en støttespiller av Erdogan og er for å få gjennom grunnlovsendringene som vil gi presidenten enda mer makt. Det er disse endringene det skal avholdes folkeavstemning om i neste måned.

På Ictens egen Twitter-side har han lagt ut en plakat med logoen til organisasjonen Unionen for Europeiske Tyrkiske Demokrater (UETD) der han annonserer at han besøker Norge og Oslo 12., 13. og 14. mars. Tidligere i dag la han ut et bilde på Twitter av en direktebillett fra Istanbul til Oslo ved siden av «spesialpasset» sitt.

Profilert forretningsmann og politiker

Dagbladet har vært i kontakt med Unionen for Europeiske Tyrkiske Demokrater i Norge om det tidligere parlamentsmedlemmets besøk. Fra organisasjonen opplyses det om at han er her for å snakke med tyrkere i Norge om tyrkisk politikk og den kommende folkeavstemningen. Han er i ettermiddag i møter med UETD.

Ifølge Drammens Tidende skal han blant annet til Drammen i morgen for å snakke med tyrkere der.

Dagbladet har flere ganger i dag vært i kontakt med Utenriksdepartementet for å få svar på om de vet om tyrkiske regjeringsrepresentanter skal drive kampanje i Norge og hvordan norske myndigheter eventuelt vil reagere. De svarer at de ikke er kjent med at tyrkiske statsråder er på vei til Norge. Men de har lest at Icten nå er i landet.

- Vi er gjennom media gjort kjent med at en tidligere parlamentariker fra Tyrkia vil besøke Norge. Det er opp til lokale myndigheter og politi å ta stilling til denne typen arrangementer, sier pressetalsperson Kristin Enstad i UD til Dagbladet.

Den profilerte forretningsmannen og politikeren blir ansett som en privatperson.

Mener Nederland driver nazi-praksis

På Ictens egen Twitter-profil er det en rekke innlegg med støtteerklæringer til Erdogan. Det siste døgnet har det også kommet en rekke Nederland-kritiske Twitter-meldinger, der han blant annet bruker emneknaggen «#HollandadanNaziUygulaması» - som enkelt betyr at Nederland driver med nazimetoder. Også UETD har kritisert Nederlands avgjørelse sterkt.

VANNKANON: Etter at Nederland valgte å nekte Tyrkias forsvarsminister innpass til landet har det oppstått flere demonstrasjoner og uroligheter. Video: Ruptly Vis mer

Icten har over 110 000 følgere på Twitter og nesten 588 000 følgere på Facebook. Han er en suksessfull forretningsmann og har drevet i våpenbransjen. Nå eier og driver han privatskoler.

Selv om han ikke er i regjeringen for øyeblikket, har andre tyrkiske regjeringsmedlemmers besøk i Europa skapt furore. Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglus ble nektet landingstillatelse i Nederland. Seinere ble Tyrkias familie- og sosialminister Fatma Kaya stoppet av politiet bare 30 meter fra konsulatet i Rotterdam før hun ble utvist fra landet.

Regjeringsmedlemmenes besøk i Nederland har skapt meget anspente situasjoner fordi Nederland fryktet bråk og opptøyer i forbindelse med folkeavstemningene. UETD har vært til stede ved en rekke av demonstrajonene i etterkant av bråket i Nederland.

- Overrasket

Den tyrkiske forfatteren og samfunnsdebattanten Sercan Leylek, som bor og jobber i Oslo, er overrasket over den tidligere folkevalgtes besøk.

- Det er åpenbart at han kommer for å overbevise tyrkere om å stemme ja i folkeavstemningen, sier Leylek til Dagbladet.

Leylek vil selv stemme et klart nei, og er en uttalt kritiker av president Recep Tayyip Erdogan.

- Dette er en fyr som kommer for å støtte det. Kanskje vil det gi ham en stilling i den neste regjeringen, sier han.

Han er overrasket over at han ikke har hørt om besøket før nå, og at det har vært så lite annonsert i det tyrkiske miljøet. Det er drøyt 15 000 norsk-tyrkere i Norge. Ved forrige valg i 2015, ble det avgitt snaue 3000 stemmer til det tyrkiske valget i Norge.

- Spørsmål om grunnlovsendringene

Det er organisasjonen UETD som tar imot Icten i dag.

- Det er ikke uvanlig at tyrkiske parlamentarikere og politikere fra ulike partier besøker personer med tyrkisk bakgrunn i Norge, eller andre steder i resten av Europa. Cuma Icten kommer til å besøke ulike tyrkiske organisasjoner i Oslo og Drammen for å høre på problemene og utfordringene som tyrkere i Norge står ovenfor. Samtidig vil det også bli åpnet opp for å snakke og stille spørsmål om grunnlovsendringene og selve folkeavstemningen i forbindelse med besøkene, skriver UETD Norge i en e-post til Dagbladet.

- Det er viktig at stemmeberettigede tyrkere får muligheten til å ta opp både ting de lurer på og rette spørsmål om grunnlovsendringene og folkeavstemningen til en parlamentariker fra Tyrkia.

- Er det problematisk for dere å ha en prominent Erdogan-støttespiller og tyrkisk politiker i Norge i forbindelse med alt som har skjedd i Europa?

- Vi møter gjerne, og tar med glede i mot alle politikere som vil møte oss og høre på oss, uavhengig av hvilket parti denne politikeren representerer. Dette gjelder så vel politikere fra Norge som politikere fra Tyrkia. Våre medlemmer er heller ikke en ensartet gruppe når det gjelder politisk syn i Tyrkia. Det burde derfor ikke oppfattes som problematisk av noen, og vi stiller oss uforstående til at noen skal nektes tale- og møterett i enkelte andre land i Europa.

- Alle bør ha rett til å komme

Erdogan-kritikeren Sercan Leylek tror ikke Icten vil trekke et stort publikum.

- Jeg forventer ikke at de vil ha en stor kampanje. Det vil sikkert være privat, der han snakker til sitt eget nettverk. Det er vanskelig å være Erdogan-tilhenger i Norge, selv om de fleste tyrkere i Norge støtter Erdogan. Det er fordi det også er så mange andre grupperinger

Han har imidlertid ingenting imot at en Erdogan-støttespiller og tidligere parlamentsmedlem besøker Norge og driver kampanje.

- Jeg er helt nøytral til det. Alle bør ha rett til å komme og uttrykke sine meninger. Det viktigste er hva han sier og derfor liker jeg ikke så veldig godt at det skjer i semiprivate møter, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media