KHASHOGGI-DRAPET:Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har ingen tro på Saudi-Arabias forklaring om at Khashoggis dødsfall var et uhell. - Ondskapsfullt og voldelig, sier han. Video: AP Vis mer

Erdogan tordner etter journalist-drap: - Hvor er liket?

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har ingen tro på Saudi-Arabias forklaring om at Khashoggis dødsfall var et uhell. - Ondskapsfullt og voldelig, sier han.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har i dag lovet å komme med nye opplysninger, da han under en tale i Ankara skal avsløre «den nakne sannheten» om drapet på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi.

Khashoggi forsvant etter at han gikk inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober for å få dokumentasjon på at han var skilt. Det siste døgnet har det kommet urovekkende opplysninger om drapet som Saudi-Arabia har omtalt som «en fryktelig feiltakelse».

Tyrkiske myndigheter har lovet at detaljerte beskrivelser om den saudiarabiske journalistens skjebne skal presenteres under presidentens tale til regjeringspartiet AKP tirsdag.

Klokka 11.10 kom Erdogan opp på talestolen, der han ble møtt med trampeklapp fra sine partifeller. Talen kan du følge direkte i videovinduet øverst i denne saken.

- Planla drapet

Han innledet talen med å snakke om innenrikspolitiske forhold, før han sendte sine kondolanser til Khashoggis familie, venner og kolleger. Erdogan snakker så om Khashoggis besø ved Saudi-Arabias konsulat 2. oktober.

- Det er nå forstått slik at dette besøket var kjent for teamet, som skal ha fått beskjed om å planlegge og gjennomføre drapet på Khashoggi. Flere av dem forlot Tyrkia i all hast etter hendelsen, noe som er med på å styrke mistanken, sier Erdogan.

Presidenten sier at totalt 15 saudiarabiske statsborgere i tre ulike grupper, som tyrkiske myndigheter mener alle var en del av drapsteamet, ankom Tyrkia samme dag. De skal så ha dratt til konsulatet på ulike tidspunkt i løpet av dagen, der de ifølge Erdogan forberedte seg på drapshandlingen.

- Det første de gjorde var å fjerne harddiskene og koble ut overvåkningskameraene ved konsulatet. Khashoggi blir oppringt og kommer inn i ambassaden klokka 13.08.

Erdogan understreker at det ikke er formildende

- Ja, drapet fant sted inne i konsulatet. Men man må ikke glemme at dette skjedde i Tyrkia. Vi må etterforske dette drapet som skjedde i vårt land.

- Ondskapsfullt

Erdogan understreker at Tyrkia vil være ansvarsfulle i oppfølgingen og den videre etterforskningen av drapet, på vegne av verdenssamfunnet.

- Informasjonen og bevisene vi har samlet inn peker på at Khashoggi var offer for et ondskapsfullt og voldelig drap. Å «hvitevaske» slik barbaritet vil såre menneskeheten, sier Erdogan og legger til:

- Å forsøke å skjule et slikt grusomt drap bryter med menneskehetens samvittighet.

Presidenten viser til at det fortsatt gjenstår en lang rekke ubesvarte spørsmål:

- Hvem ga ordren? Hvorfor var konsulatet ikke åpnet for etterforskning umiddelbart? Vi trenger svar på disse spørsmålene. Hvor er liket? tordner Erdogan.

- Hvis informasjonen om at liket ble overlevert til en lokal samarbeidspartner stemmer, så lurer jeg på følgende: Hvem er denne personen? Det er ikke hvem som helst som hevder dette. De (Saudi-Arabia, red.anm.) må avsløre identiteten til denne lokale samarbeidspartneren. De må, fortsetter han.

- 18 arrestert

Erdogan sier ogsp i sin tale at totalt 18 personer er arrestert i forbindelse med drapet.

- Kong Salman uttrykte i en telefonsamtale med meg at 18 personer hadde blitt pågrepet, sier Erdogan.

Presidenten mener rettssaken mot disse 18 må avholdes i Istanbul.

Mandag publiserte CNN et videoopptak som skal vise et av de 15 antatte medlemmene av «drapsteamet», som mistenkes å stå bak drapet på Khashoggi, ikledd journalistens klær samme dag som han ble drept.

Etter flere uker med lekkasjer til statskontrollerte tyrkiske medier skal informasjonen nå tilsynelatende komme fra president Erdogans egen munn.

«Rettferdighet»

Hvis anonyme tyrkiske tjenestemenn har lekket riktig informasjon de siste ukene, omfatter bevisene lydopptak tatt opp fra innsiden av konsulatet. Bevis for påstanden om at et «drapsteam» tok med seg en beinsag til Istanbul, er også blant det som etterlyses.

Erdogan har så langt ikke anklaget Saudi-Arabia direkte for å ha drept Khashoggi. Han har i stedet foretrukket å legge press på kongedømmet gjennom kalkulerte lekkasjer til regjeringsvennlige medier, påpeker analytikere.

- Vi er ute etter rettferdighet her. Dette vil bli avslørt i all sin nakne sannhet, sa Erdogan i en tale søndag.

VIDEO: I helga innrømmet Saudi-Arabia at journalist Jamal Khashoggi ble drept i deres ambassade i Istanbul. Overvåkningsbildene i denne videoen skal vise en saudiarabisk agent utkledd som som journalisten - etter at han ble drept. Video: CNN Vis mer

Instruksjoner via Skype

Mandag kveld meldte nyhetsbyrået Reuters at en av kronprins Mhoammed bin Salmans nærmeste medarbeidere, Saud al-Qahtani, skal ha styrt drapet via Skype.

Opplysningene skal de ha fått fra to etterretningskilder.

Like etter at Khashoggi ankom konsulatet, skal han ha blitt overfalt av «drapsteamet». Så skal al-Qahtani ha ropt fornærmelser mot Khashoggi via Skype, som skal ha blitt møtt med samme mynt av Khashoggi.

Tyrkiske myndigheter hevder å ha lydopptak som beviser drapet. På lydopptak skal man ifølge Reuters kilder høre al-Qahtani instruere «drapsteamet».

- Gi meg hundens hode, skal være blant instruksjonene han ga.

- Haspel på vei

Omer Celik, talsmann for Erdogans regjeringsparti, fastslo mandag at drapet var «planlagt på ekstremt barbarisk vis».

Erdogan-rådgiver Yasin Aktay skrev i avisa Yeni Safak at Riyadhs versjon av hendelsene «føles som en hån mot vår etterretning».

CIA-direktør Gina Haspel skal være på vei til Tyrkia tirsdag, men detaljene om besøket er ikke offentliggjort.

Saudi-Arabia har en rekke ganger endret forklaring i saken. I helgen erkjente myndighetene omsider at Khashoggi ble drept på konsulatet, men de hevder det skjedde ved en feiltakelse og uten kronprins Mohammed bin Salmans kjennskap.