Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erdogan truet med å oversvømme Europa med flyktninger

Lekkasjer fra toppmøte i november.

TOPPMØTE: Det skal ha vært i forbindelse med G20-toppmøtet i Tyrkia i november at det anspente møtet skal ha funnet sted. EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker (t.v) og Recep Tayyip Erdogan skal sammen med EU-president Donald Tusk ha forsøkt å komme frem til en avtale om flyktningsituasjonen i Tyrkia. FOTO: Anadolu Agency via AP, Pool / NTB scanpix
TOPPMØTE: Det skal ha vært i forbindelse med G20-toppmøtet i Tyrkia i november at det anspente møtet skal ha funnet sted. EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker (t.v) og Recep Tayyip Erdogan skal sammen med EU-president Donald Tusk ha forsøkt å komme frem til en avtale om flyktningsituasjonen i Tyrkia. FOTO: Anadolu Agency via AP, Pool / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under et møte i november mellom Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker og EU-president Donald Tusk, skal den tyrkiske regjeringssjefen ha truet med å oversvømme Europa med flyktninger, skriver Reuters.

- Vi kan åpne dørene
De siterer den greske avisen euro2day.gr, som har publisert det de hevder er møtedokumentet fra et spent møte som skal ha funnet sted i Ankara 16.november i fjor.

- Vi kan åpne dørene til Hellas og Bulgaria når som helst og vi kan sette flyktninger på busser. Hvordan vil dere håndtere flyktningene hvis vi ikke blir enige om en avtale? Drepe flyktninger?, skal Erdogan ha sagt.

EU-toppene Juncker og Tusk skal ha forsøkt å få Tyrkia med på en avtale for å stanse strømmen av flyktninger til Europa. Over én million flyktninger ankom Europa i fjor. De fleste av dem dro sjøveien fra Tyrkia og over til greske øyer.

Krevde seks milliarder euro
Erdogan skal også ha lagt et stort pengekrav på bordet. Han skal ha krevet at Tyrkia fikk seks milliarder euro over to år. Da Juncker gjorde det klart at han bare kunne forvente seg halvparten, skal Erdogan ha sagt at Tyrkia uansett ikke hadde behov for EUs penger.

Men 29.november, nesten to uker etter møtet i Ankara, var tonen litt mildere. Tyrkia og EU ble enige om en avtale som gir Tyrkia tre milliarder euro for å takle flyktningsituasjonen. Målet er at pengene skal bedre levesituasjonen til flyktningene i Tyrkia. EU håper det vil bidra til at flere forblir i Tyrkia i stedet for å søke seg til EU.

- Dette er en ny start for oss, skal Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu ha sagt da avtalen var et faktum.

Krevde respekt
Like positiv var ikke Erdogan under møtet med Juncker og Tusk. Erdogan skal gjentatte ganger ha avbrutt de to EU-toppene og anklaget EU for å lure Tyrkia og han mente også at Juncker personlig fra respektløs overfor ham.

Erdogan ba Juncker, tidligere statsminister i Luxembourg, om å vise mer respekt for Tyrkia.

- Luxembourg er som en liten by i Tyrkia, skal Erdogan ha utbrutt.

Hverken Europarådet eller EU-kommisjonen har ønsket å bekrefte eller avkrefte at møtet faktisk fant sted.

Frykter 600.000 nye flyktninger
Presset på Tyrkia ser heller ikke ut til å avta, og den tyrkiske regjeringen frykter at kampene i Aleppo-provinsen i Syria kan føre til at 600.000 syrere flykter til den tyrkiske grensen, skriver NTB.

- Som en konsekvens av situasjonen ser vi at 200.000 mennesker er blitt tvunget til å flykte. 65.000 har tatt veien mot Tyrkia, og 135.000 er fordrevet internt i Syria, sier visestatsminister Numan Kurtulmus.

Tidligere mandag kom det frem at rundt 30.000 mennesker allerede har tatt seg frem til den tyrkiske grensen.

Store menneskemengder, særlig kvinner og barn, er nødt til å vente ved grenseovergangen Oncupinar, som foreløpig holdes stengt.

- Vårt mål nå er å holde denne bølgen av migranter på den andre siden av den tyrkiske grensen så mye som mulig, og sørge for at de har de tilbudene de trenger, sier Kurtulmus.

Tyrkia har så langt tatt imot 2,7 millioner syriske flyktninger.

FLYKTNINGER: Ved den stengte grenseovergangen Ocupinar oppholder 30.000 syriske flyktninger seg. FOTO: AFP / NTB scanpix
FLYKTNINGER: Ved den stengte grenseovergangen Ocupinar oppholder 30.000 syriske flyktninger seg. FOTO: AFP / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!