Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erdogan varsler økt tyrkisk bidrag i IS-kampen

Tyrkias folkevalgte vil neste uke avgjøre om landet skal bidra militært i kampen mot Den islamske staten (IS).

VIL BIDRA: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan snakker under FNs 69. generalsamling  24. september. Foto: Seth Wenig / AP Photo / NTB Scanpix
VIL BIDRA: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan snakker under FNs 69. generalsamling 24. september. Foto: Seth Wenig / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(dagbladet): Selv om Tyrkia tydelig kjenner effekten av IS' spredning med blant annet økt grensepågang i sør - syriske flyktninger som strømmer inn og kurdiske tyrkere som vil ut for å kjempe - har president Recep Tayyip Erdogan sittet stille i båten.

Ifølge presidenten har årsaken vært at Tyrkia ikke ønsket å forverre situasjonen for de 49 tyrkiske gislene som IS har holdt til fange, et argument han opprettholdt selv etter at disse ble løslatt i god behold den 20. september.

Endrer taktikk Fredag signaliserte han at landet ville ta en mer aktiv rolle i kampen mot den ekstreme sunnimuslimske grupperingen Den islamske stat (IS). Den saudiarabiske avisen Al Arabiya skriver at ifølge Erdogan vil «de nødvendige steg» bli tatt av nasjonalforsamlingen torsdag 2. oktober, uten at han utbroderte hva dette kan innebære.

- Nå har situasjonen endret seg. Det som følger vil bli svært annerledes, sa Erdogan på vei tilbake til Istanbul fra FN i New York og et møte med USAs visepresident Joe Biden.

Fått kritikk Den nyvalgte presidenten og tidligere statsministeren har fått mye kritikk for måten han har forholdt seg til den ekstreme terrorgruppen IS. Enkelte har til og med anklaget han for å ha hjulpet dem. Syrias informasjonsminister Omran al-Zoubi ankalget Tyrkia i mars i år for å sende utenlandske krigere over grensen for å kjempe mot de syriske regjeringssoldater til president Bashar al-Assad.

- I nær fremtid, vil disse terroristene få betydning og Tyrkia vil betale en høy pris for det, sa Syrias president Bashar al-Assad da han ble konfrontert med samme tema av tyrkisk TV i oktober i fjor.

Stengt grense Den ekstreme gruppen Den islamske staten (IS) har strammet grepet nord i Syria den siste tiden, særlig i området rundt byen Ain al-Arab. Byen som på kurdisk er kjent som Kobane er Syrias tredje største kurdiske by og har en befolkning på rundt 400.000 mennesker. Den ligger like ved den tyrkiske grensen - en grense Tyrkia så seg nødt til å stenge på mandag etter at det største kurdiske partiet i Syria, Partiet for en Demokratisk Union (PYD), ba om hjelp i kampen mot IS.

Ifølge Washington Post prøvde flere unge tyrkiske kurdere å krysse grensen med våpen i hånden og Kobane for øyet.

- Sannheten er at Tyrkia tar parti med ISIS, sa talsmannen for People's Protection Units (YPG) Redur Xelìl, til den amerikanske avisen. Kobane forsvares av noen tusen dårlig utstyrte krigene fra YPG, som er den væpnede grenen til det kurdiske partiet i Syria PYD.
Erdogan har lenge også kjempet internt mot de tyrkiske kurdernes ønske om frigjørelse og en egen stat. Det bor 14 millioner kurdere i Tyrkia, noe som utgjør rundt 18 prosent av populasjonen.

Flere vil bidra Tyrkia er ikke de eneste som har bestemt seg for å komme på banen. Britenes statsminister David Cameron varslet torsdag at han ønsket å delta i kampene mot IS i Irak. Fredag fikk han sitt ja fra et stort flertall i parlamentet.

RØMMER: Tyrkiske og syriske kurdere flykter fra tyrkiske sikkerhetsstyrker som bruker tåregass for å spre de kurdiske protestantene som prøver å krysse grensen inn i Syria fredag 26. september. Foto: NTB Scanpix
RØMMER: Tyrkiske og syriske kurdere flykter fra tyrkiske sikkerhetsstyrker som bruker tåregass for å spre de kurdiske protestantene som prøver å krysse grensen inn i Syria fredag 26. september. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Dette kommer til å bli et oppdrag som ikke vil ta måneder, men år. Men jeg mener vi må forberede oss på en slik forpliktelse, sa statsminister David Cameron under debatten før avstemmingen i parlamentet.

Det ble bestemt at britene skal sette inn seks kampfly av typen Tornado GR4-maskiner i angrepene mot Den islamske staten (IS) i Irak. Flyene står i dag på vent i Kypros.

Regjeringen i Danmark vil også bidra med sju F-16-fly, men den endelige beslutningen må tas av de folkevalgte.

Ingen norske kampfly Tidligere denne uken opplyste regjeringene i Nederland og Belgia at de vil bidra med F-16-fly i kampen mot IS. Franske jagerfly har allerede deltatt i angrepene mot den ytterliggående islamistiske opprørsgruppen i Irak. Norge har besluttet å bidra med en mindre gruppe offiserer i kampen mot IS. Det er ventet at de vil delta i opplæringen av irakiske sikkerhetsstyrker. Utenriksminister Børge Brende (H) fastholdt tidligere denne uken at det ikke er aktuelt nå å sende norske kampfly til Irak.

Fredag avfyrte IS minst to granater, som begge slo ned på tyrkisk side av grensen.

- Vi som muslimer burde gjøre vårt beste. Dersom den kristne verden tar slike skritt, har vi et ansvar for å ikke bare å bli tilskuere, sa Erdogan.

SAMLET SEG: Omlag 1000 kurdiske demonstranter fra Istanbul samlet seg allerede torsdag 25. september på oppfordring fra den fengslede lederen av den kurdiske rebellgruppen PKK, Abdullah Ocalan. Foto: Murad Sezer / REUTERS / NTB Scanpix
SAMLET SEG: Omlag 1000 kurdiske demonstranter fra Istanbul samlet seg allerede torsdag 25. september på oppfordring fra den fengslede lederen av den kurdiske rebellgruppen PKK, Abdullah Ocalan. Foto: Murad Sezer / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
REV NED: Til høyre i bildet ser vi kurdere fra Tyrkia og til venstre kurdere fra Syria som jobber med å rive ned en del av grensegjerdet nær den sørøstlige byen Suruc i Sanliurfa-provinsen fredag 26. september. Foto: Burhan Ozbilici / AP Photo/ NTB Scanpix
REV NED: Til høyre i bildet ser vi kurdere fra Tyrkia og til venstre kurdere fra Syria som jobber med å rive ned en del av grensegjerdet nær den sørøstlige byen Suruc i Sanliurfa-provinsen fredag 26. september. Foto: Burhan Ozbilici / AP Photo/ NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media