BORTE? 14 marinefartøy skal være savnet etter fredagens kuppforsøk. Ingen vet hvor skipene er og ingen har hørt fra admiralen for marinen. Foto: AP/Vadim Ghirda
BORTE? 14 marinefartøy skal være savnet etter fredagens kuppforsøk. Ingen vet hvor skipene er og ingen har hørt fra admiralen for marinen. Foto: AP/Vadim GhirdaVis mer

Erdogans massearrestasjoner fortsetter
- men 14 marinefartøy og en admiral er fortsatt sporløst forsvunnet

Nå har Tyrkia sendt ut to F-16-fly for å jakte to av skipene i gresk farvann. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 14 tyrkiske marinefartøyer er fortsatt savnet etter kuppforsøket natt til lørdag.

Reuters melder nå at to av dem kan ha dukket opp i gresk farvann, og at Tyrkia har sendt ut to F-16-fly for å se etter dem.

Det spekuleres i om admiral Veysel Kosele kan være blant bakmennene i forsøket på å styrte president Recep Tayyip Erdogan. Hvilken side admiralen er på er ikke avklart, og det har vært tyst fra skipene og sjefen for marinen siden det mislykkede kuppet.

Innenriksdepartementet sier imidlertid at det ikke er noen marinefartøy som er «kidnappet», melder det statskontrollerte nyhetsbyrået Anadolu i kveld

Kan være tatt som gissel

Ingen offisielle kilder bekrefter marine-sjefens bidrag i kuppforsøket og nå spekulerer flere lokale medier i om admiralen holdes som gissel.

- Admiral Kosele blir holdt fanget på en av fregattene. Han skal også ha blitt såret etter skuddutveksling når forræderne kuppet deler av flåten, melder flere tyrkiske medier, bland annet Turk Haber.

Til nå har Erdogan anholdt over 8000 militære og hundre generaler og gitt 15 000 lærer sparken.

Skal ha vært på vei til feriestedet til Erdogan

Totalt er 14 marinefartøy savnet, derav seks fregatter og fire kanon-båter. Ifølge den tyrkiske avisen Hurriet er også to helikopter og 25 spesialtropper meldt savnet.

Skipene skal ha vært på vei til Marmaris, sørvest i Tyrkia, der Erdogan var på ferie da kuppforsøket inntraff.

Ingen vet hvor skipene er

Talsperson for Europakommisjonen, Margaritis Schinas, informerte i går om at verken Eu eller Nato har fått rapporterer om de savnede fartøyene. Samtidig sier det greske forsvarsdepartementet at ingen tyrkiske skip har lagt til havn i Hellas siden kuppforsøket.

Tidligere general for det tyrkiske luftforsvaret, Akin Ozturk, er blant de fengslede generalene og har allerede vitnet i retten. Han nekter å ha noe å gjøre med kuppforsøket.

KUPPFORSØKET: Militære styrker prøvde å ta over makta i Tyrkia. President Erdogan sitter fortsatt med makten. Dette er en oversikt over hva som har skjedd i Tyrkia. Video: CNN/Reuters/Scanpix/Storyful/AP. Vis mer