Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syria

Erdogans trumfkort: Flyktningene

- EUs manglende politiske ryggrad gir Tyrkia styrke.

PÅ FLUKT: Konflikten i Syria har sendt 200.000 nye mennesker på flukt den siste uken. Her fra en begravelsen til den ni måneder gamle babyen Mohammed Omar som ble drept mens de var på flukt. Foto: AFP/NTB Scanpix.
PÅ FLUKT: Konflikten i Syria har sendt 200.000 nye mennesker på flukt den siste uken. Her fra en begravelsen til den ni måneder gamle babyen Mohammed Omar som ble drept mens de var på flukt. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er under press fra alle kanter ettert at han sendte styrker inn i Syria for å etablere en sikkerhetssone. Han fordømmes av EU, Russland, Kina og USA.

Men, president Erdogan har et trumfkort: flyktningene.

PRESS FRA ALLE KANTER: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: NTB Scanpix
PRESS FRA ALLE KANTER: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da Tyrkia sa ja til å løse flyktningkrisen for EU, fikk landets president Recep Tayyip Erdogan 3 milliarder euro, løfte om visumfrihet og et regulert inntak av syriske flyktninger. Så fikk han tre nye millioner euro i 2018.

Erdogan språklig fornærmet

For ei uke siden truet Erdogan med «åpne porten til Europa» for millioner av syriske flyktninger som befinner seg i landet. Han mislikte sterkt at EU kalte landets militæroffensiv mot kurdisk milits nord i Syria for en invasjon.

Siste: Bloomberg og Expressen melder at tyrkiske myndighetskilder har fortalt at Tyrkia går inn i Syria. Tyrkias forsvarsminister sier at de fortsatt forbereder seg. Programleder: Ingrid Cogorno Vis mer

- Da kommer vi til å åpne portene og sende 3,6 millioner flyktninger, uttalte han, og understreker at den tyrkiske operasjonen bare er et forsøk på å «utrydde terror» i Syria.

Einar Wigen, postdoktor ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo, er ikke overrasket over denne reaksjonen.

Kan skylde seg selv

- Det var sånn det måtte bli. Jeg skrev en artikkel om dette i 2016 da avtalen om flyktningene ble klar med EU. De ga Erdogan et godt kort å spille med, så dette kan europeiske ledere bare skylde seg selv for, sier Einar Wigen.

STERKE BILDER: En video som sirkulerer på internett skal vise henrettelse av kurdisk fange. Video: Vis mer

- Irrasjonell frykt

Han mener at europeiske ledere har en irrasjonell frykt for hva som skjer hvis disse flyktningene begynner å bevege på seg.

- Hvis man mener at Tyrkia kan ta vare på disse flyktningene, hvorfor skulle ikke EU-landene med sine 500 millioner mennesker klare å håndtere de samme flyktningene, spør Wigen.

Han mener at hele situasjonen er laget av europeiske ledere og at de ikke er i stand til å gjøre noe før de selv tar ansvaret for flyktningene.

- Mangler politisk ryggrad

- Som man reder ligger man. Hver gang den tyrkiske presidenten vil spille, må EU være med. Erdogan spiller for å oppnå det han til enhver tid vil oppnå, og europeiske politikere som manglet politisk ryggrad under flyktningkrisen, har intet annet valg enn å spille med, sier Wigen

Han understreker at de 3,6 millionene flyktninger ikke er en homogen gruppe som den tyrkiske presidenten kan dirigere akkurat som han vil. Samtidig framholder han at det er ikke så store bevegelser som skal til før europeiske politikere trykker på panikknappen.

- Må ta ansvar

- Først gir EU en mann som de i utgangspunktet ikke stoler på ansvaret for en flyktningkrise de selv frykter. Så overholder ikke EU sine forpliktelser i avtalen hvor blant annet Tyrkere ble lovet visumfrihet i Europa. Dette er politikere uten ryggrad som har satt seg selv i en umulig politisk knipe som de ikke kommer seg ut av før de tar ansvaret for flyktningene selv, sier Wigen.

- Hva Erdogan faktisk kommer til å gjøre er usikkert. Men jeg tror ikke han trenger å slippe så veldig mange flyktninger over grensa før Sylvi Listhaug eller andre politikere kommer med dommedagsprofetier, og det blir fullstendig panikk, sier Wigen.

Professor Nils A. Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter mener at Erdogans spiller kortet om flyktningene for å vekke folks hukommelse.

ANGREP: Tyrkias president, Recep Erdogan, bekrefter at den militære operasjonen mot kurdiske områder i Syria, er i gang. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Vekker et traume

- Erdogan prøver å vekke til live det flyktningetraumet som Europa har fra 2015 og 2016. Det kan ha en virkning på Europa og EU, det var derfor han fikk til de økonomiske ordningene han fikk til med EU den gangen. Det var for å stabilisere flyktningsituasjonen.

- Om han vil gjøre alvor av denne trusselen, er en annen sak. Det vi i så fall kunne sette i gang prosesser som får økonomiske konsekvenser for Tyrkia, og det vil også tilspisse situasjonen til NATO ytterligere. Jens Stoltenberg har prøvd å dempe konfliktnivået noe, men det er en fare for Tyrkla at de blir oppfattet som den uskikkelige ungen i NATO, sier Butenschøn til Dagbladet.

Han mener det er vanskelig å si helt konkret hva det vil innebære hvis Erdogan skulle gå til det skrittet at han slipper ut alle flyktningene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media