Syria

Erdogans trumfkort: Flyktningene

- EUs manglende politiske ryggrad gir Tyrkia styrke.

PÅ FLUKT: Konflikten i Syria har sendt 200.000 nye mennesker på flukt den siste uken. Her fra en begravelsen til den ni måneder gamle babyen Mohammed Omar som ble drept mens de var på flukt. Foto: AFP/NTB Scanpix.
PÅ FLUKT: Konflikten i Syria har sendt 200.000 nye mennesker på flukt den siste uken. Her fra en begravelsen til den ni måneder gamle babyen Mohammed Omar som ble drept mens de var på flukt. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er under press fra alle kanter ettert at han sendte styrker inn i Syria for å etablere en sikkerhetssone. Han fordømmes av EU, Russland, Kina og USA.

Men, president Erdogan har et trumfkort: flyktningene.

Da Tyrkia sa ja til å løse flyktningkrisen for EU, fikk landets president Recep Tayyip Erdogan 3 milliarder euro, løfte om visumfrihet og et regulert inntak av syriske flyktninger. Så fikk han tre nye millioner euro i 2018.

Erdogan språklig fornærmet

For ei uke siden truet Erdogan med «åpne porten til Europa» for millioner av syriske flyktninger som befinner seg i landet. Han mislikte sterkt at EU kalte landets militæroffensiv mot kurdisk milits nord i Syria for en invasjon.

- Da kommer vi til å åpne portene og sende 3,6 millioner flyktninger, uttalte han, og understreker at den tyrkiske operasjonen bare er et forsøk på å «utrydde terror» i Syria.

Einar Wigen, postdoktor ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo, er ikke overrasket over denne reaksjonen.

Kan skylde seg selv

- Det var sånn det måtte bli. Jeg skrev en artikkel om dette i 2016 da avtalen om flyktningene ble klar med EU. De ga Erdogan et godt kort å spille med, så dette kan europeiske ledere bare skylde seg selv for, sier Einar Wigen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer