Erfarne eiere til valpene

De to sjarmtrollene fra Kirgistan fikk nye eiere i dag. Hannvalpen skal på skole.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hannvalpen fra Kirgisistan, som har fått det i hvert fall foreløpige navnet Cæsar, tilfalt lektor Ingvild Espelien og Øya videregående skole i Melhus sør for Trondheim. Der skal den blant annet brukes i undervisningen, melder Adressevisens nettutgave.

Ingvild Espelien er lektor og driftsansvarlig for smådyravdelingen på Øya videregående skole, og er i tillegg hundeoppdretter.

Hunnvalpen med det foreløpige navnet Kleopatra skal på sin side reise til Selbu hvor hundeoppdretter Eva Vernstad skal ta hånd om henne.

Hva de to sjarmtrollene faktisk skal bli hetende er ennå ikke bestemt. Det blir opp til eierne og Trondheim kommune.

Ifølge ordfører Rita Ottervik har både kongen som statsministeren blitt holdt løpende orientert om tildelingen av hundene, via Utenriksdepartementet, og begge skal ha godkjent utfallet.

Begge de to kvinnene skal ha lang erfaring med hunder. Utvelgelsen av de nye eierne er gjort i samarbeid med Myndeklubben i Norge, opplyste Ottervik på pressekonferansen.

Advarte

Leder i Norsk Myndeklubb, Helge Foss, advarte overfor NRK og Dagbladet.no i går om at hunderasen kirgisisk tajgan-mynde er avlet fram for å drepe byttedyr under jakt og at de to hjerteknuserne burde få erfarne hundefolk som eiere.

Overfor Dagbladet.no understreket han at hundene er noe helt annet enn de jakthundene vi er vant til i Norge.

- Det er jo ikke akkurat noen pitbuller dette her, men de har et ekstremt jaktinstinkt. Og det sentrale er at de nedlegger byttet, sa Foss. Han fryktet at små barn skulle være nær hundene når jaktinstinktet deres våknet.

Valpene ble bragt til landet i november som gaver til kongen og statsministeren fra Kirgistans president Askar Akeyev, men de ville ikke ta imot hundene. Hunderasen er nær utdøende, med bare noen få hundre individer i live.

Ordføreren i Trondheim, Rita Ottervik, hadde fått over hundre søknader fra folk i hele landet som gjerne ville ha de to sjeldne hundene.

<B>SKILLES: </B>De må flytte hver for seg. Men det blir ikke så mange mil i mellom, så de to valpene vil nok få besøke hverandre.
<B>FORTSATT NAVNLØSE: </B> Hva de to valpene faktisk skal bli hetende er ennå ikke bestemt. Det blir opp til eierne og Trondheim kommune.<br>