Eric (20) bar lekevåpen - ble drept av svensk politi. Nå er de tiltalt

Tre politibetjenter er nå tiltalt for henholdsvis tjenesteforsømmelse og for å ha forvoldt noens død.

SKUTT OG DREPT: 20 år gamle Erc Torell ble skutt og drept av politiet. Foto: Privat
SKUTT OG DREPT: 20 år gamle Erc Torell ble skutt og drept av politiet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var rundt klokka 04.00 natt til 2. august i fjor at politiet avfyrte de dødelige skuddene mot Eric Torell (20) på Stationsgatan i Vasagatan i Stockholm.

20-åringen, som både hadde Downs syndrom og autisme, ble erklært død på sykehus to timer seinere.

Han hadde rømt hjemmefra og bar på et lekevåpen.

Politiet har tidligere uttalt at de opplevde at det oppsto en truende situasjon i forkant av skyteepisoden. Likevel ble det gjennomført en gransking av dem som følge av hendelsen.

Denne er nå klar. To politibetjenter tiltales for tjenesteforsømmelse og en politibetjent tiltales for å ha forvoldt en annen persons død.

127 avhør

På en pressekonferanse fredag opplyser etterforskningsleder Martin Tidén at det er gjort 127 avhør i saken, og at det er gjennomført taktisk og teknisk etterforskning.

- Det er en tragisk hendelse for fornærmedes familie, men også politibetjentene som er involvert, sier han.

Vitner som møtte på Torell den aktuelle kvelden ringte politiet og sa at de så en mann med pistol, forteller etterforskningslederen. Den første patruljen, kalt 9430, var på plass klokka 03.56.

De tre politibetjentene lette en stund i området, før de fikk øye på Torell i Norrbackagatan.

Avfyrte 25 skudd

Torell tok seg inn i en slags portal, og 9430-patruljen fulgte etter. Klokka 04.07 har de tre politibetjentene spredd seg i området.

Tidén sier at Torell pekte lekevåpenet mot en av politibetjentene, som deretter avfyrte skudd.

En av dem avfyrte fem skudd, en annen åtte skudd. Den siste avfyrte tolv skudd.

- Alle hylster er funnet, sier etterforskningslederen.

Etter dette går ikke politibetjentene fram til Torell, noe som Tidén sier er vanlig.

- Det er vanlig å starte hjerte- og lungeredning etter å ha avfyrt skudd, men her avventet man fordi man trodde han var farlig og muligens hadde sprengsstoff. Rettsmedisineren har uttalt at det ikke hadde noe å si. De hadde uansett ikke klart å redde ham, sier etterforskningslederen.

SKUTT: 20 år gamle Eric Torell bar på en lekepistol, så ble han skutt og drept av svensk politi. I et intervju med svenske Expressen snakker mora til Eric, Katarina Söderberg, ut om den forferdelige hendelsen. Video: Expressen TV / Reporter: Gusten Holm Vis mer

- Trodde det var en trussel

Det var da de tre politibetjentene først gikk bort til Torell, der han lå på bakken, at de innså at han ikke bar på et ekte våpen.

- Retter en person en våpenlignende gjenstand mot politiet kan vi ikke forvente at de skal sjekke våpenet før de handler. Det kan sette dem i en farlig situasjon. Men blir det avfyrt skudd skal de etter hvert skudd se om det er rettslige grunner til å avfyre et nytt, påpeker etterforskningslederen.

Politiet har forklart at de opplevde det hele som en trusselsituasjon.

- Når politiet begynner å skyte trodde de at de var i en trusselsituasjon. Men når Torell etter hvert snur seg fra politiet er han ingen trussel lenger, og han ble likevel truffet i ryggen.

To av politibetjentene avfyrte skudd som traff 20-åringen i ryggen.

- Da burde de sluttet å skyte, sier etterforskningslederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer