MØTTE NORSKE POLITIKERE:  USAs justisminister Eric Holder har i dag vært i møte med norske politikere for å diskutere radikalisering og voldelig ekstremisme. Foto: Thomas Rassmus Skaug / Dagbladet
MØTTE NORSKE POLITIKERE: USAs justisminister Eric Holder har i dag vært i møte med norske politikere for å diskutere radikalisering og voldelig ekstremisme. Foto: Thomas Rassmus Skaug / DagbladetVis mer

Eric Holder holdt tale om voldelig ekstremisme: Vil samarbeide med Norge

- Verden kan ikke sitte stille og se på

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs justisminister Eric Holder har i dag møtt norske politikere i Oslo for å snakke om radikalisering og voldelig ekstremisme. I ettermiddag holdt han også tale i den amerikanske ambassadens residens.

- Verden kan ikke sitte stille og se på at Syria blir et treningsområde hvor terrorister kan sitte og planlegge angrep, slår Holder fast.

Amerikanerne hadde på forhånd varslet at talen ville ha «betydelig og aktuelt innhold», men Holder ga lite detaljer om samarbeidet mellom Norge og USA på terrorisme og fremmedkrigere.

Justisministeren presenterte heller USAs egen plan for å takle ekstremister som planlegger terror.

Ny handlingsplan Den amerikanske justisministeren skal hente informasjon fra den norske handlingsplanen for ekstremisme når de selv jobber mot radikaliserte som i dag reiser til Syria og Irak.

- Jeg er dypt imponert over Norges handlingsplan mot ekstremisme. Jeg vil ta med meg viktig lærdom fra Norges erfaringer. Det vil hjelpe oss med å utvikle våre egen handlingsplan, sier Holder.

- Norge, USA og land rundt om i verden står nå ovenfor en ny trussel, at terrorister kan begå terrorhandlinger i morgen, sier Holder.

På samme måte som Norge, så vil også de satse på nytt og strengere lovverk som kriminaliserer fremmedkrigeres planlegging og utføring av krigshandlinger, bedre etterforskningsmetoder, forebygging av radikalisering og større samarbeid mellom land.

Han mener det er viktig at land assisterer hverandre og utgir informasjon som kan hjelpe til i straffesaker mot terrorister og eller fremmedkrigere.

Skulle dele erfaringer Tidligere i dag møtte justisministeren vår egen justisminister Anders Anundsen, hvor de blant annet diskuterte hvordan Norge jobber mot radikalisering. For selv det er flere ekstremister i USA, er andelen ekstremister høyere i Norge, og landene har mange av de samme utfordringene.

Derfor skal de nå dele informasjon om fremmedkrigere.

- Det er viktig å dele informasjon om hvem som drar og hvor de drar. Vi er bekymret for at våre borgere drar ut og deltar i kamper i Syria og Irak, og så kommer tilbake og utfører straffbare handlinger i USA, sa Holder på en pressekonferanse tidligere i dag.

Imponert over Norge Regjeringen presenterte i juni en 30 punkt stor handlingsplan mot radikalisering og voldelige ekstremisme. Den skal sørge for at unge ikke havner i ekstreme miljøer, gjennom samarbeid mellom alt fra helsevesen og skole til frivillige organisasjoner og Politiets sikkerhetstjeneste.

Det var denne handlingsplanen den amerikanske justisministeren var interessert i. 

- Handlingsplanen er veldig imponerende. Vi kommer til å ta den med tilbake til USA for å se om vi kan gjøre noe lignende, sa justisminister Holder på pressekonferansen.

Ett av de viktigste punktene i den nye handlingsplanen, er hvordan Norge skal takle radikale fremmedkrigere som nå blant annet reiser ut til Irak og Syria, både ved å forebygge og å skjerpet lovgivning.  

Også den amerikanske justisministeren understreket viktigheten av å ha godt og stødig lovverk for å forhindre terrorisme.

Han åpnet talen sin med å trekke linjer mellom terrorangrepene i USA og 22.juli i Norge, og at Norge og USA deler erfaringer.

- Det er bare tre år siden denne måneden at Norge opplevde et angrep på en sommerleir, sier Holder til pressen, og sikter til terrorangrepet 22. juli.

Les mer om voldelig ekstremisme i Norge: • Slik vil regjeringen bekjempe radikalisering og voldelig ekstremisme i Norge

USA vil ha informasjon om norsk ekstremisme

Tror ikke enslige radikalister fanges opp

Her er bildene som dokumenterer at norske Syria-krigere kriger med noen av verdens farligste terrorister

 MØTTER ERNA:  Statsminister Erna Solberg møtte USAs justisminister Eric H. Holder på Statsministerens kontor tidligere i dag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MØTTER ERNA: Statsminister Erna Solberg møtte USAs justisminister Eric H. Holder på Statsministerens kontor tidligere i dag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer