Ericsson får juling

I dag la Ericsson fram kvartalsrapporten som viser at selskapet taper milliarder på mobilsalget. På få timer raste børskursen med 17 prosent. Dermed må svenskene konstatere at Nokia drar videre ifra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nedturen vil ingen ende ta for den en gang så lovende mobilprodusenten. For noen måneder siden kom meldinga om at merkenavnet Ericsson hadde mistet halvparten av verdien på et år - mens Nokia ble mer verdt.

I dag får Ericsson aksjen grisebank på Stockholms-børsen - et kursras som også smitter over på andre svenske aksjer.

Klokka 8 kom kvartalsrapporten som tilsynelatende var svært hyggelig lesing. Overskudd før skatt var på 24,1 milliarder kroner i årets første ni måneder. Overskuddet er 1,6 milliarder høyere enn forventet - men det hjalp ikke.

Alle hadde øynene festet på den mest interessante regnskapsposten, og innen mobiltelefoni regner Ericsson med å tape 16 milliarder i år. Mens Nokia har lyktes med å tjene penger på sine billige telefoner - har svenskene ikke fått det til. Først neste år regner de med å gå i pluss på mobilsalget.

Da børsen åpnet stupte Ericsson med 12 prosent på få minutter. Deretter fortsatte nedgangen.

Pengene sine tjener Ericsson på nettverksdelen. Her tjente de 23,7 milliarder.

- Det sjokkerende i denne kvartalsrapporten, er hvor stort tapet er på mobiltelefonsiden. Vi tror at investorene kommer til å være stadig mer nervøse for at dette skal virke inn på neste års handel, sier Per Lindberg, analytiker ved Dresdner Kleinwort Benson ifølge NTB.

Ericsson har nå varslet at de flytter mobilproduksjonen fra Sverige og USA til Asia, Latin-Amerika og Øst-Europa.

Torsdag presenterte Nokia sine kvartalstall - med et annet fortegn på mobil-bunnlinja. Knalltallene sendte flere europeiske børser i været. Resultatet var bedre enn analytikerne hadde ventet, særlig på salg av mobiltelefoner.