- Ericsson hjalp Milosevic

Ericsson beskyldes for å ha solgt svenske mobiltelefonsystemer til Slobodan Milosevic under krigen i Bosnia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Handelen ble gjort via Moskva for å unngå FNs sanksjoner mot Serbia, skriver Expressen søndag.

- Det er umulig at Ericsson ikke visste hvor utstyret skulle havne, sier Tihomir Zivanovic, som har gransket handelen på oppdrag fra den nye serbiske regjeringen.

Trosset svarteliste

Vinteren 1995 hadde krigen i daværende Jugoslavia pågått i tre og et halvt år. 100 000 menneskeliv hadde gått tapt, tre millioner hadde blitt tvunget på flukt. FN innførte i 1992 sanksjoner som forbød all handel med Serbia, likevel fant et svensk NMT-mobiltelfonnett med 15 basestasjoner og 1000 telefoner veien fra Ericsson i Sverige til det serbiske mobiltelefonselskapet Mobtel i Beograd.

Expressen avslører i dag at Ericsson inngikk handelen selv om de visste at Mobtel hadde sterke serbiske koblinger og til tross for at de selv beskrev selskapet som «mindre pålitelig». Det svenske selskapet fortsatte også å levere varer til kjøperen under sanksjonstiden, selv om Mobtel og deres serbiske eiere ble svartelistet på grunn av mistanke om brudd på handelssanksjonene.

Det serbiske selskapet Mobtel var halvt statseid, en stat ledet av Slobodan Milosevic som i dag er han tiltalt for krigsforbryterer og folkemord ved den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag. Den andre halvdelen var eid av Milosevics nære venn og politiker Bogoljub Karic, via hans selskap Braca Karic i Beograd og BK Trade i Moskva.

Flere sa nei

Mobtel ble grunnlagt i april 1994 for å få i stand et serbisk mobilnett. I en serbisk regjeringsrapport blir det beskrevet hvordan de serbiske myndighetene forsøkte å få i gang avtaler med internasjonale selskap som Ericsson, Siemens, Nokia, Atea, Motorola, Philips og Alcatel. Samtlige sa nei til å selge GSM-teknologi til Serbia på grunn av FNs handelssanksjoner. De valgte da satse på NMT-system i stedet, og da sa Ericsson ja.

Den 24. januar 1995 i Stockholm skrev Ericsson kontrakt med BK Trade. Utstyret ble levert til Moskva samme sommer, men dette bare var en skinnmanøver. Moskva var bare en mellomstasjon og utstyret havnet raskt i Beograd.

Mobtels pressetalsmann Mirko Stamekovic bekrefter dette overfor Expressen.

- BK Trade i Moskva ble bare grunnlagt for å importere mobiltelefoni til Serbia, sier han.

Han vil ikke si noe mer om handelen mellom Ericsson og Mobtel, men i en epost skriver han «Vi avslører ikke de som hjalp oss under sanksjonstiden.»

- Vi visste ikke

Den ansvarlige sjefen ved Ericsson, Mats Arnamo, sier til Expressen at selskapet ikke visste noe om at utstyret skulle sendes videre til Serbia.

- Det har i tilfelle skjedd uten at vi var klar over det, sier han.

Tihomir Zivanovic, som har gransket handelen på oppdrag fra den nye serbiske regjeringen, har en annen oppfatning.

- Det er umulig at Ericsson ikke visste hvor utstyret kulle havne, sier han.

Zivanovic mener de serbiske myndighetene hadde en plan om hvordan mobiltelefonene skulle fordels. Hvor viktig mobilhandelen var, vises ved at det føderale utenriksdepartementet i Beograd lot BK Trade slippe unna tollavgifter da Ericsson-utstyret ble ført inn i landet.

Ericsson har to avdelinger i Norge, men den norske Ericsson-sjefen tror ikke de var innbladet i handelen med Milosevic.

- Vi har aldri holdt på med NMT-mobilnett, så jeg kan ikke se at vi kan ha hatt noe med dette å gjøre. Forøvrig kjenner ikke til denne saken, sier Tor Fredenberg til Dagbladet.no

KRIGSFORBRYTER:</B> Slobodan Milosevic er i dag tiltalt for folkemord.