Ericsson varsler flere nedskjæringer

Det svenske Ericsson-konsernet reduserer sine framtidsprognoser og vil kutte 16.000 arbeidsplasser fram til neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ericsson kunne presentere både gode og dårlige nyheter i kvartalsrapporten som ble lagt fram fredag. Blant de positive beskjedene var at selskapets kvartalsresultat var bedre enn ventet. Tapet før skatt var på 3,5 milliarder svenske kroner, 1,6 milliarder mindre enn tilsvarende periode i fjor og en halv milliard kroner mindre enn analytikernes snittprognose.

Men driftsresultatet for andre kvartal viser et tap på 2,7 milliarder, mot 4 milliarder svenske kroner i samme kvartal i fjor. Omsetningen i andre kvartal var på 38,5 milliarder svenske kroner, tilbake 31 prosent fra tilsvarende kvartal i fjor, da omsetningen var på 55,5 milliarder.

Sparer mer

På grunn av den lave omsetningen senker Ericsson sine prognoser for resten av året og varsler flere innsparingstiltak. Selskapet håper at innsparingene vil være på 10 milliarder kroner fra og med tredje kvartal neste år.

Selskapet reduserer arbeidsstyrken fra 76.200 ansatte ved halvårsskiftet i år, til under 60.000 neste år, ifølge Ericssons pressesjef Mats Madsen.

- Vi kan ikke presisere nærmere hvordan innsparingene skal skje i dag. Men det pågår en vedvarende gjennomgang av virksomheten og det også aktuelt å selge ut selskaper fra konsernet, sa Madsen.

Pessimistisk

Ericsson-konsernet pessimistisk på fremtiden i mobilmarkedet, går det fram av kvartalsrapporten. Tidligere har konsernet regnet med at markedet for mobilsystemer, som er Ericssons viktigste område, skulle minske med mer enn 10 prosent i år. Nå skriver konsernet at markedet kommer til å minske med mer enn 15 prosent.

Konsernet kunne imidlertid fortelle at de har sikret en utvidelse av aksjekapitalen som skal bringe inn 30 milliarder svenske kroner. Investorene har forpliktet seg til å nytegne aksjer for opptil 10 milliarder kroner. Dessuten garantere en gruppe banker ytterligere 20 milliarder kroner.

Ericsson vil benytte inntektene fra emisjonen til å tilbakebetale gjeld og finansiere de nye innsparingstiltakene.

NTB