Erik (27) anklages for drap på 13 i Den sentralafrikanske republikk

Sammen med brite fra svenskens safaripark.

MARERITT: Erik Mararv (27) er siktet for drap på minst 13 personer i Den sentralafrikanske republikk. Mararv drev en safaripark i landet. Foto: Expressen
MARERITT: Erik Mararv (27) er siktet for drap på minst 13 personer i Den sentralafrikanske republikk. Mararv drev en safaripark i landet. Foto: ExpressenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 22. mars i år ble det gjort et makabert likfunn i Den sentralafrikanske republikk. Britiske David Simpson (24) skal sammen med afrikanske kolleger ha funnet minst tretten døde kropper, ille tilredt.

Ifølge Daily Mail, som har intervjuet Simpson, meldte han og kollegene selv fra om likfunnet til myndighetene. Men nå er både Simpson og hans svenske sjef Erik Mararv (27) selv anklaget for ugjerningene. De to sitter fengslet i hovedstaden Bangui.

- Jeg vet ikke hva som kommer til å skje. Det er som et mareritt. Jeg sover på gulvet uten tepper eller madrass, sier Simpson til Daily Mail på en mobiltelefon som er blitt smuglet inn til ham.

Uten anklage Simpson var på jobb for svenske Erik Mararv da gruppen hans skal ha kommet over likene. Mararv eier sammen med sin kone en stor safaripark i landet, og tilbyr rike kunder å jakte på eksotisk afrikansk storvilt.

Likfunnet i området fikk mange rykter til å gå, og etter å ha blitt kontaktet av en av landets ministre, reiste Mararv til hovedstaden Bangui for å forklare seg. Der ble han arrestert.

I flere uker satt svensken fengslet uten noen formell anklage, skriver Expressen.

- Vi kjenner til at han formelt har fått forkynt mistanken om mord, sier Camilla Åkesson Lindblom ved Sveriges utenriksdepartement til avisen.

Peker på Kony Ifølge Expressen har Human Rights Watch anklaget krigsherren Joseph Kony for å stå bak de makabre drapene. Ugandiske Kony har i en årrekke herjet i avsidesliggende deler av Den sentralafrikanske republikk. 

David Simpson sier fra fengselscella at alle i området regner med at Kony er den ansvarlige:

- Det er bare latterlig, alle vet at jeg ikke hadde noe med det å gjøre. Alle vet at det var Kony, sier han til Daily Mail.

Engelskmannen sier at de to risikerer dødsstraff for forbrytelsen de er siktet for. Dette avviser Erik Mararvs kone Emilie Mararv overfor Expressen:

- Det er ingen sannhet i påstanden om at de skal risikere dødsstraff. Det er ikke noe vi har fått den minste antydning om, og det er ikke noe jeg kunne forestille meg i min villeste fantasi.

Går framover Mararv velger å se positivt på at ektemannen nå er formelt siktet for drap.

JAGES: Lederen for LRA Lord`s Resistence Army (Guds Frigjøringshær), Joseph Kony. Foto: NTB Scanpix
JAGES: Lederen for LRA Lord`s Resistence Army (Guds Frigjøringshær), Joseph Kony. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi visste jo allerede at de var mistenkte, men dette viser at prosessen går framover, sier hun til Expressen.

- Det er vanskelig å få grep om hvordan systemet fungerer her. Nå skal det komme en tredje utredning fra en annen instans. Om den kommer fram til at de er skyldige, vet jeg ikke hva som vil skje. Men jeg har vanskelig for å se at det kan gå så langt.

Klappjakt Samtidig foregår det en klappjakt på samme Joseph Kony i området. Han er en av verdens mest ettersøkte menn. Den internasjonale straffedomstolen har utstedt en arrestordre mot ham for krigsforbrytelser, og i tillegg har en nettkampanje i år ført til en økt internasjonalt søkelys på ham.

Abou Moussa, leder ved FNs regionalkontor for Sentral-Afrika, oppga i går at opprørslederen er under sterkt press.

- Mens han tidligere ble på hvert sted i en måned, to måneder, beveger han se nå rundt omtrent hver dag. Kony forflytter seg og etterlater seg spor der han har vært, sier han ifølge NTB.

En internasjonal styrke ledet av Uganda har jaget Kony i Uganda, Den sentralafrikanske republikk, Sør-Sudan og Kongo. Et lag bestående av 100 amerikanske spesialsoldater har også bistått i denne innsatsen.

ETTERSØKT: Spesialsoldater - her ved den amerikanske elitesoldaten Gregory og soldater fra CAR og Uganda, jager Joseph Kony. Foto: AP / Ben Curtis / NTB Scanpix
ETTERSØKT: Spesialsoldater - her ved den amerikanske elitesoldaten Gregory og soldater fra CAR og Uganda, jager Joseph Kony. Foto: AP / Ben Curtis / NTB Scanpix Vis mer