<strong>FELLENDE DOM:</strong> Forsvarer Gunhild Lærum leser dommen mot hennes klient Erik Andersen i Follo tingrett i dag. Foto: Torbjørn Grønning
FELLENDE DOM: Forsvarer Gunhild Lærum leser dommen mot hennes klient Erik Andersen i Follo tingrett i dag. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

Erik Andersen dømt til forvaring

Erik Andersen må betale over 2,5 millioner kroner til 66 ofre. 58-åringen er skadd og møtte ikke i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||
FOLLO (Dagbladet): Lommemann-tiltalte Erik Andersen skal ha blitt syk og møtte ikke i Follo tingrett i dag. Han får forkynt dommen fra Ila fengsel, der han sitter fengslet.

Forvaring Presis klokka 09 leste tingrettsdommer Eirik Vikanes opp at Erik Andersen dømmes til forvaring. Straffen har en tidsramme på ni år, og en minstetid på seks år.

Han må betale fra 20 000 kroner til 125 000 til hvert av de 66 ofrene. Saksomkostninger på en halv million kroner må også Andersen ut med, ifølge dommen. Til sammen må millionæren Erik Andersen ut med over tre millioner kroner til ofrene og det offentlige.

Andersen frikjennes for voldtekt mot en ung gutt i Valdres i 2005., men dømmes for en annen.

I alt dømmes han i tillegg til voldtekten, for to tilfeller av seksuell omgang med barn under 14 år som sidestilles med samleie, for 11 tilfeller av seksuell omgang med barn under 14 år og for 51 tilfeller av forsøk med seksuell omgang av barn under 14 år.

Dia
Om forvaringen viser Follo tingrett til at Erik Andersen at tidligere forhold viser at 58-åringen har hatt en seksuell interesse for unge gutter, og del handlet deretter, i noen tiår.

I dommen heter det:

De tidligere forholdene viser imidlertid at tiltalte har hatt en seksuell interesse for unge gutter, og del handlet deretter, i noen tiår. Videre domfelles han nå for svært mange fullbyrdede eller forsøk på seksuell omgang med mindreårige, som er begått over et tidsrom på syv år. Tiltalte har også erkjent at han siden 2001 ikke har hatt voksne, seksuselle relasjoner. De rettsoppnevnte psykiaterne har gitt tiltalte ICD 10 diagnosen pedofil.

- Evne til å forflytte seg raskt. Andersen erkjente i løpet av hovedforhandlingen 16 av de påståtte forholdene mot ham. Flere av sakene hadde DNA-funn.

Retten påpeker at disse erkjente forholdene har skjedd over store deler av Sør-Norge og på ulike datoer i 2003 og 2006.

De fornærmede var i alderen sju til ti år gamle. Alle guttene tok i bukselommen til Andersen. Noen ble lokket fram, mens andre ble tilbudt penger og andre ble bedt om å ta i lommen fordi han selv hadde en skadet hånd eller for store hender.

<strong>DØMT TIL FORVARING:</strong> Erik Andersen (58).
DØMT TIL FORVARING: Erik Andersen (58). Vis mer

Follo tingrett mener dette viser at Andersen hadde evne til å forflytte seg raskt og begå nye seksualforbrytelser.

Retten mener de erkjente forholdene var interessante da de skulle ta stilling til hvem som var gjerningsmannen for de øvrige tiltalepostene han var tiltalt for.

- Skadd Forsvarer Gunhild Lærum opplyser i forkant av domsavsigelsen at det er snakk om en skade og at han derfor er sengeliggende.

Det knytter seg stor spenning til om Erik Andersen, skal dømmes til forvaring eller ikke.

Aktor har lagt ned påstand om forvaring i ni år med en minstetid på seks år. Forsvarer Gunhild Lærum mener det ikke er grunnlag for å dømme 58-åringen til forvaring.

Andersen har erkjent deler av den omfattende tiltalen som omfatter seksuell omgang og forsøk på seksuell omgang av hele 66 unge gutter fra hele Sør-Norge.

Dagbladet kommer med mer.

<strong>AKTORATET:</strong> Politiadvokat Jorid Kile Berg og statsadvokat Per Egil Volledal. Foto: Torbjørn Grønning
AKTORATET: Politiadvokat Jorid Kile Berg og statsadvokat Per Egil Volledal. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer