Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Erik Andersen tilsto alle overgrepene for lenge siden

Lommemannens forsvarer mener han har forandret seg totalt.

MENER HANS KLIENT HAR FORANDRET SEG: Gunhild Lærum har vært advokaten til Erik Andersen gjennom mange år og mener han har forandret seg totalt. Foto: Espen Røst / Dagbladet
MENER HANS KLIENT HAR FORANDRET SEG: Gunhild Lærum har vært advokaten til Erik Andersen gjennom mange år og mener han har forandret seg totalt. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDVIKA (Dagbladet): Erik Andersen (62) fra Bergen, omtalt som «Lommemannen», kjempet i dag om sin frihet da rettsmøtet om 62-åringen kan prøveløslates fra fengsel startet i Asker og Bærum tingrett.

Andersen ble i desember 2010 dømt til forvaring i ti år med en minstetid på sju år for seksuelle overgrep mot 66 gutter i den såkalte lommemannsaken.

Tilsto Da Erik Andersen skulle overbevise retten om at han må løslates startet han med å beklage.

- Jeg vil benytte denne anledningen til å henvende meg til de fornærmede i saken og deres familie. Jeg ønsker å si unnskyld og beklage sterkt de traumene jeg har påført så mange. Jeg trodde jeg skulle være sterk nok til å gjennomføre dette, men det ser ut til å svikte litt, sa Andersen, som tok flere pauser under beklagelsen.

Erik Andersen (62) erkjente dermed for første gang alle overgrepene han er dømt for og beklaget til de 66 ofrene i saken.

- Det er jeg som er gjerningsmannen og som har ansvaret, sa han, og beklaget samtidig overfor venner og familie, samt andre som ble utpekt som mistenkte under jakten på Lommemannen.

Tilsto for lenge siden Advokat Gunhild Lærum har vært Andersens forsvarer gjennom mange år siden tingrettsbehandlingen i 2009.

- Han er et helt annet menneske nå. Han lytter og er glad for kontakt. Det har vært en omveltning, sier Lærum til Dagbladet.

For aktor, statsadvokat Per Egil Volledal, kom erkjennelsene som en overraskelse.

- Det er nytt for oss at han nå erkjenner og beklager alle forhold. Det er også nytt at han sier å ha tatt innover seg forholdene han står bak, sier Volledal til Dagbladet.

Han kommenterer ikke direkte om han mener Andersen er troverdig når han nå beklager.

- Vi har bare så vidt begynt. Talen hans i dag er ganske lik i tonen som monologen han holdt i tingretten for flere år siden, sier Volledal.

For Lærum kom ikke tilståelsene som noe sjokk.

- Dette har jeg kjent til lenge og han har hatt denne holdningen i alle fall hele dette året, kanskje lengre, sier hun.

- «Lommemannen» er død Andersen forklarte i retten at under straffesaken nektet han fordi han var i en «tåkeheim» og fordi han lyttet til mange dårlige råd fra flere personer. Den tidligere bedriftseieren fryktet også å miste millionene sine.

Nå hevder han at «Lommemannen» er død og at han er en ny mann som bygger seg nytt hus i en kommune i Hordaland.

- Jeg ser at media fortsatt kaller meg «Lommemannen», men han er borte. Han forsvant i et fossefall sommeren 2006. Det vet jeg for da sluttet jeg med overgrep og det var jeg som kastet han, hevdet han i retten.

Andersen ble spurt om erkjennelsene kun var en taktikk for å slippe fri.

- Nei, jeg føler kanskje de jeg har utsatt dette for ønsker å høre det. Jeg beklager sterkt, sa Andersen.

HEVDER LOMMEMANNEN ER DØD: Erik Andersen sier han kastet "Lommemannen" i et fossefall i 2006.
HEVDER LOMMEMANNEN ER DØD: Erik Andersen sier han kastet "Lommemannen" i et fossefall i 2006. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling