Erik Blücher går fri

- Alle som kan svensk lov visste at det måtte gå slik, sier en fornøyd Erik Blücher til Dagbladet etter at han i går kunne forlate retten som en fri mann. Tiltalen om brudd på ytringsfrihetsloven var foreldet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foruten Blücher kunne hans medtiltalte, Marcel Schilf og Hans Himmler Peterson, forlate retten som frie menn i går.

Foreldet

I kjennelsen peker Helsingborg tingsrätt på at den strenge svenske ytringsfrihetsloven - hets mot folkegruppe - krever at det blir reist tiltale seinest innen et år etter at materiale som kan inneholde lovbrudd blir offentliggjort.

Retten har funnet at også påtalemyndighetens materiale godtgjør at både CD-er, video og filmer som de tre var tiltalt for å ha produsert og spredt, var lagt ut for salg mer enn et år før tiltale ble reist.

På posten

- Alle visste jo at dette var foreldet. Alt materialet har vært i salg siden tidlig på 90-tallet, sier Blücher.

Under retts-saken hevdet Erik Blücher at han ikke hadde deltatt i produksjon og distribusjon av video og CD-er, men at han bare hadde vært med på postkontoret, og hjulpet til med å bære inn pakker som han ikke visste hva inneholdt.

Kan ikke prøves

Tingsrätten slår imidlertid fast at de tre tiltalte må anses for å ha spredt materialet i henhold til ytringsfrihetsloven, men sier at:

«Tingsrätten har kommet fram til at saken er foreldet slik at påtalemyndighetens påstand om videogrammenes og CD-platenes forbryterske innhold - hets mot folkegruppe - ikke kan prøves i en seinere rettssak.»

- Retten mener at du har spredt dette materialet?

- Det viser bare at man skal være forsiktig med å gå på posten. Dette blir jo det samme som når man på flyplasser blir advart mot å ta med seg bagasje man ikke har pakket selv.

Under rettssaken hevdet aktor også at produksjon og salg av det materialet tiltalen omfattet, hadde resultert i betydelige inntekter for de tre.

Vurderer anke

- Kommer du til å fortsette med å gå på posten?

- Ja, men bare med mine egne saker, sier Blücher, som i Sverige kaller seg Tor Erik Nilsen.

Påtalemyndigheten har ikke avgjort om dommen skal ankes.

- Det er umulig å si i dag. Nå skal justitiekansleren i Stockholm gjennomgå dommen, og innen tre uker bestemme seg for om man skal anke dommen til høyere rett, sier statsadvokat Göran Olsson i Helsingborg til Dagbladet.

mentz.tor.amundsen@dagbladet.no

FORELDET: Erik Blücher (i midten), Hans Himmler Peterson (t.v.) og Marcel Schilf går fri.