Erik Blücher: Hvilket drap?

I dagens VG blir den velkjente nazisten Erik Blücher tillagt lederskapet i gruppa «Blood and Honour» hvor flere av de som er siktet for Holmlia-drapet skal ha tilhørighet. Overfor Dagbladet.no benekter Blücher ethvert kjennskap både til organsisasjonen og drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kjente norske nynazisten Erik Blücher, alias Tor Erik Nilsen (45), hevdet han ikke hadde hørt om drapet på Benjamin Hermansen (15) da Dagbladet.no snakket med ham i dag. Mannen benekter videre at han leder gruppen Blood and Honour, hvor flere av de drapssiktede skal ha tilhørighet.

Erik Blücher er en av Norges mest kjente nynazister, og er ifølge den svenske journalisten Peter Karlsson den ideologiske lederen av Blood and Honour.

Karlsson poengterer overfor Dagbladet.no at han ikke ser noen sammenheng mellom det som har skjedd i Holmlia og Blücher.

- Blücher har ingen lederposisjon til Blood & Honour, da denne gruppen ikke har noen leder i det hele tatt, men det er klart at han fremstår som den ideologiske lederen for gruppen.

- Jeg er ingen leder av Blood and Honour. Alle som kjenner B&H vet at de ikke har et lederskap. Dessuten har vi annet å tenke på om dagen. En sentral person, Marcel Schilf, gikk nylig bort på grunn av sykdom, forteller han via telefon til Dagbladet.no i dag.

Benekter

Da Dagbladet.no snakket med Erik Blücher rundt klokka 11.00 i formiddag, benektet han ethvert kjennskap til drapet på den 15 år gamle Benjamin Hermansen.

- Hvilket drap? Jeg har da ingen anelse om dette. Det er jo helt sinnsykt av VG og skrive noe slikt uten at de har tatt kontakt med meg. Jeg har ikke bodd og vært i Norge på lang tid, annet enn å besøke familien. Skal jeg stå ansvarlig for alt som skjer i Norge, nå da, spør Blücher.

Før han spurte om bakgrunnen for drapet, og om de siktede hadde erkjent straffskyld.

- Jeg kjenner ikke noe til dette. Det får da være grenser. Jeg vet ikke hvem noen av disse er, sier han da Dagbladet gir ham navnene på de tre guttene som er siktet for saken.

- Kvisler.. Jeg vet ikke hvem han er. Ikke Erik Lauritsen heller. Kanskje jeg hadde kjent dem igjen hvis jeg så dem, men jeg har ikke kjennskap til dem, forteller han. Men etter å ha tenkt seg litt om, modererer han uttalelsene:

- Det er godt mulig jeg har truffet disse på møter, men da går det bare på fornavn. Jeg møter så mange mennesker at jeg ikke kan huske navnene på alle. Dessuten er det viktig at det ikke er noen som har erkjent straffskyld. De er uskyldige inntil det motsatte er bevist, sier Blücher.

Urettferdig behandling

Blücher mener at såkalte skinheads blir urettferdig behandlet i samfunnet. Han viser til oppmerksomheten rundt drapet på skinheadsen Daniel Wretström i Sverige for en måned siden. Blücher mener oppmerksomheten var alt for lav.

- Her var det ingen som reagerte fra samfunnets side. Hvor mange har ikke blitt slått ned av venstreradikale siden begynnelsen på 70-tallet? En slik behandling fra samfunnets side gir ikke grobunn for en fredelig utvikling. Dessverre, sukker han.

Blücher ønsker ikke å kommentere drapet på Benjamin Hermansen.

- Men det ene er ikke et forsvar for det andre. Jeg tar avstand fra meningsløs vold, sier Blücher til Dagbladet.no.- Blood and Honour i Norge finnes, men har ligget nede i lengre tid. Jeg har bare kontakt med en person - som ikke er i landet om dagen. Alle som kjenner Blood and Honour vet at de verken har et lederskap eller medlemslister.- De som jeg kjenner fra BootBoys har vært aktive og sympatiske mennesker, men de har også vært utsatt for den forfølgelsen som har rammet både Blood & Honour og andre nasjonalistiske grupper.