Erik Bye: Hvem skal drømme for oss nå?

Energisk, nysgjerrig, ydmyk, omstridt og full av tro på menneskets muligheter. Slik karakteriserer Erik Bye sin venn Thor Heyerdahl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er blitt tommere i Norge nå, men Thor Heyerdahl hørte hele verden til. Hvem skal drømme for oss nå, spør Erik Bye.

NRK-veteranen møtte Thor Heyerdahl for første gang på 1950-tallet, i forbindelse med de norske krigsinvalidenes sak som Heyerdahl engasjerte seg i. Heyerdahl var selv soldat i de norske styrkene under 2. verdenskrig.

- Siden har jeg råket borti Thor Heyerdahl i flere verdensdeler, og besøkt ham i Italia flere ganger. Vi hadde det fryktelig morsomt sammen. Det finnes ikke et halvt minutt av min tid sammen med Thor Heyerdahl som har vært kjedelig, sier Erik Bye.

Alt er mulig

Bye mener en av Heyerdahls viktigste egenskaper var hans tro på at alt er mulig:

- Han trodde på menneskenes ufattelige kraft og mulighet til å gjøre ting. Folk kunne si at ting var umulig, og han sa: Ja vel, da setter jeg meg på en planke og seiler over verdenshavene. Man kan sikkert krangle om hans teorier i årevis, men han frydet seg over motstand, sier Erik Bye.

Han understreker at Heyerdahl også var en religiøs person, men ikke i den snevre forstanden:

- Hans holdning til skaperverket var influert av alle mulige religioner og mennesker han hadde møtt over hele verden, sier han.

Politikk

Thor Heyerdahl ga ifølge Erik Bye blaffen i politikk, og fikk mye motbør for det. Han hadde kontakter både i Sovjetunionen og på Cuba da den kalde krigen var som kaldest.

- Han ville ikke la seg hefte av at han ble politisk mistenkeliggjort. Han sto både utenfor og ovenfor politikken, sier Erik Bye, som mener Heyerdahl er etterkrigstidens største norske navn.

- Folk som ikke ante hvor Norge lå på verdenskartet, hadde hørt om Thor Heyerdahl, sier Erik Bye.

(NTB)