Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erik Bye inntar Nidarosdomen

Konsert med gode musikkvenner TRONDHEIM (Dagbladet): - Å få en invitasjon til å opptre her i Nidarosdomen betyr enormt mye for meg. Det er noe av det viktigste som har skjedd meg som utøvende kunstner, sier Erik Bye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag inntar han Nidarosdomen, med de fremste utøverne på munnspill, hardingfele og flygelhorn, og med domkor og barnekor - i musikalsk samspill med komponisten Henning Sommerro. - Det er en engangsforeteelse, dette. Jeg er sytti år, og gud vet hvor lenge jeg kan holde på med slikt, fortsetter Bye, som skal presentere flere nye dikt under den vel to timer lange konserten i katedralen. - Ta bilder? Nå? spør han, og sender Dagbladets fotograf på jakt etter en pakke barberhøvler. Barberskum trenger han ikke. Etter en rask tørrbarbering i friluft er dikteren klar for fotografering og hva det ellers skal være.

Utvidelser - Meningen var at jeg skulle lese litt, og synge sammen med Henning. Og så tenkte vi på å utvide, og så ble det domkoret, og så måtte vi ha med noen barn, og så ble det jentekoret, og nå har vi snart mobilisert alt som er, og det er morsomt, sier den pensjonerte NRK-medarbeideren og flirer.

- Ideen var å få med de instrumentene som har en forbindelse med tekstene. Munnspillet - lommeorgelet, det mest transportable av alle orgler - det kommer Sigmund Groven med. Så følte jeg behov for å ha norsk folkemusikk representert, og da kommer Annbjørg Lien med hardingfela. Folk har sagt at den er fandens instrument og at den ikke hører hjemme i en kirke, men det er tøv. Historisk sett har den bare vært fandens instrument i en kort periode. Kirkehistorisk sett har strengeinstrumentet vært det guddommelige instrument.

Fra hele verden

- Og så er det trompeten til min gode venn Ellsworth «Shake» Keane. Han representerer Afrika, Karibia, storbyene, de vandrende menneskene, innvandrerne, utvandrere ... Han er en av disse internasjonale personene. Og så kommer Willy Andresen på flygel - ikke minst fordi det er cirka 40 år vi har holdt på sammen, forteller Bye ivrig, og fortsetter: - Henning Sommerro er kunstnerisk leder. Vi jobbet sammen første gang for tjue år siden, og han har komponert omtrent halvparten av melodiene som blir presentert. I løpet av konserten spiller Henning orgel, piano, trommer og alt mulig rart.

Skjelver Ideen til denne konserten dukket opp under et arrangement i Nidarosdomen i fjor, da Erik Bye leste diktet Passio Olavi, sammen med Rut Tellefsen.

- Så kommer kirken og spør om jeg vil lage min egen kveld, med bare mine ting i Domen. Og jeg var kvikk til å svare ja, men jeg har vært litt skjelven i broka siden. Nå er det prøver både seint og tidlig, fram til søndag. - Jeg er omgitt av instrumenter og mennesker som utgjør en helhet, smiler dikteren fornøyd. «Ankile» - Å lytte til stein, har han kalt konserten. Det er også tittelen på en hymne tilegnet den døve steinhoggeren Josef Lindstrøm Ankile, som arbeidet i Nidarosdomen i 53 år.