Erik endelig voksen

Han sa nei til Serie A i Italia, bygde nytt hus og skrev langtidskontrakt på Lerkendal. Det er det smarteste Erik Hoftun (30) har gjort. For i dag - etter glitrende RBK-kamper og stadig stigende innsats for Norge - er han vår siste stopperstjerne. Etter et realt oppgjør med seg sjøl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var mot Albania på Ullevaal i fjor høst at det gikk galt, sier Erik Hoftun.

- Jeg gjorde en feil som fikk katastrofale følger for resultatet (2-2). Og gjennom det jeg vil kalle en negativ aha-opplevelse, ble jeg oppmerksom på småslurvet i spillet mitt.

- Jeg lærte veldig mye av missen mot Albania.

- Hvordan taklet du det?

- Først og fremst hadde jeg en lang prat med Nils Johan Semb. Der fikk jeg beskjed om at jeg måtte slutte å ta like store sjanser som i Rosenborg. Og skal motstanderen score på Norge nå, så skal det ikke være på tullegreier fra Hoftun.

- Sjøl når jeg er i den minste tvil om hva jeg skal gjøre så feier jeg bare ballen vekk, sier Erik Hoftun.

Trygge valg er et varemerke for den tidligere KIL Hemne-spilleren. Først da han var 23 år, havnet han nemlig i Molde og norsk toppfotball. Og etter to sesonger hos RBK-fienden ble han hentet til Lerkendal. Til en lysende karriere.

- At jeg gikk til Molde har nok sammenheng med at KIL Hemne spilte i samme serie som Moldes 2. lag. - De fikk jo sett meg da. Og etter et treningsopphold på tre dager fikk jeg tilbud om kontrakt. Det var i 1992.

Utenlandsdøra på gløtt

Rosenborg var et like enkelt valg. Nesten hver gang han måtte velge. For i Italia satt Napoli, Milan og Venezia og ville sikre seg RBK-stopperen. Da Venezia fikk nei i fjor sommer, skrev han langtidskontrakt med Rosenborg.

- Jeg liker å føle trygghet, sier Erik Hoftun. - Og i Rosenborg har jeg det perfekt. Jeg opplever mye, spiller i Champions League hvert år og har fått muligheten på landslaget gjennom akkurat det. Det er ikke sikkert jeg hadde vært der jeg er nå, hvis jeg ikke hadde blitt i Norge.

- Betyr det at utlandet er uaktuelt og skrinlagt for godt?

- Nei, du vet jo aldri hva som skjer. Og man vet heller ikke om man lykkes ute før man har prøvd. Så la meg si det sånn - det er veldig mye som skal klaffe for at det skal bli aktuelt. Og så har jo Rosenborg litt å si, de også.

- Fristelsen lever med andre ord fortsatt?

- Jeg klarer ikke å svare på det før det eventuelt skjer noe konkret. Men samtidig kan jeg jo ikke sitte her og nå og si at jeg ikke vil spille for Manchester United. Uten at jeg tror at det kommer til å skje. For jeg tok jo et valg da jeg skrev under for fem nye år med Rosenborg i fjor sommer.

Men:

- Man skal aldri si aldri.

Et norsk førstevalg

Det man derimot kan si er at det som en gang var en lovende guttunge i KIL Hemne har gjort Ronny Johnsens skade nærmest uproblematisk for Norge. Erik Hoftun er per dato et soleklart valg. Uten at han vil være med på automatikken i et slikt avisuttak. Til det er respekten for stor.

- Jeg har hatt flaks, sier Erik Hoftun. - Jeg kom inn på laget fordi Ronny Johnsen og Henning Berg var skadet annenhver gang.

- Men man skal ikke gjøre mange feil før man er ute. Både Tore Pedersen og Bjørn Otto (Bragstad) er veldig gode alternativer.

I morgen kveld spiller Erik Hoftun kvalifiseringsfinale mot Slovenia. Lørdag er det enda en seriefinale med RBK. Og så kommer Champions League, en semifinale i cupen, mer Champions League og trolig cupfinalen. Før det europeiske storeventyret er planlagt i november.

- Det er litt farlig det der - at folk nærmest forventer at Rosenborg skal gå videre fra det første gruppespillet. Så enkelt er det nemlig ikke. Men ja, det blir en svær høst.

- Det kan jo ikke bli større når du har EM-sluttspillet innen rekkevidde, Tippeliga-gullet, forhåpentligvis cupfinalen og Champions League i nær framtid, sier Erik Hoftun.