- Erik er en drittsekk

Erik Solheims politiske mor, Hanna Kvanmo, er rasende etter at Solheim i sin biografi har kommet med knallhard kritikk mot partifeller. Nå angrer hun på at hun gjorde ham til partileder, og beskriver ham som illojal. Hun kaller ham rett ut en drittsekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ja, jeg angrer på at jeg gjorde Erik til partileder. Jeg synes han forråder oss, dersom avisene gjengir ham korrekt. Især forråder han Stein Ørnhøi og Eilif Meland, sier Hanna Kvanmo.

I boka skriver Solheim blant annet at partifelle Eilif Meland er en av de mest konservative mennesker han kjenner:

«Han skifter ikke klesstil, vil ikke smake på nye matretter, reiser ikke til nye og ukjente land og vil helst ikke utvikle ny politikk.»

Solheim er heller ikke nådig i sin beskrivelse av Stein Ørnhøi. Solheim og Ørnhøi sto på hver sin side i den bitre partistriden om NATOs bombing av Kosovo - og sier blant annet følgende om den tidligere partihøvdingen Ørnhøi:

«Med et slikt utgangspunkt blir det ikke lett å forstå hvordan Stein skal kjenne igjen en fascist den dagen han møter en.»

Oppsiktsvekkende

Hanna Kvanmo er den mest populære SV-lederen noensinne, og Erik Solheim var «speidergutten» hun utpekte som sin etterfølger. Hun hadde store forhåpninger til den unge Solheim, og uten Kvanmos støtte hadde ikke Erik Solheim blitt partileder i 1987. Sett i denne sammenhengen er Kvanmos angrep på Solheim oppsiktsvekkende.

Solheim skriver selv om forholdet til Hanna og den støtten hun ga ham i kapittelet «Hannas gullgutt» i den ferske biografien:

«Hanna Kvanmo har betydd mye for meg, som menneske og politiker. Hun utpekte meg til ny partileder...»

Illojal og urettferdig

Men etter at Solheim i går lanserte sin politiske biografi med brask og bram, tente «gullguttens» politiske forbilde på alle pluggene:

- Jeg har alltid sett på Erik som en speidergutt med høy moral, men etter å ha lest avisene i dag må jeg si én ting: han er jo en drittsekk, utbasunerer Hanna Kvanmo fra sitt hjem i Arendal.

Hun legger ikke skjul på at hun er mektig skuffet over gutten som skulle ta over hennes politiske arv. Hun er direkte sjokkert over Solheims sterke karakteristikker av partifeller og andre politikere.

- Måten han for eksempel beskriver Stein Ørnhøi på er fullstendig hensynsløs. Med tanke på hvordan Ørnhøi har jobbet for partiet er det også svært urettferdig. Dette hadde han ikke fortjent, mener Kvanmo, som også kaller Solheims personkarakteristikker svært illojale.

Hersketeknikk

- Solheim viser til at denne type biografier er vanlige i USA og England?

- Og så må han gjøre det samme som de gjør der borte? Nei, det blir for barnslig.

Til tross for at hun og Erik Solheim har hatt et nært forhold, legger hun ikke skjul på at de også har hatt sine kontroverser:

- Jeg har sikkert såret Erik tidligere, og han beskyldte meg også for å bruke en «mannlig hersketeknikk». Men jeg må jo si at han er god til det samme selv også. Og den måten han nå behandler kolleger på, kunne han ha spart seg.

- Har du snakket med Solheim i dag?

- Nei, det kunne ikke falle meg inn, utbryter Kvanmo, og legger til:

- Da han tok over etter meg, ga jeg ham et godt råd: Alt du skal si må være sant, men du trenger ikke å si alt. Det rådet har han tydeligvis ikke fulgt.

Respekt

Erik Solheim selv har følgende å si til Hanna Kvanmos oppsiktsvekkende angrep:

- Hanna er en av dem jeg har den aller største respekt for, og det hun nå sier om meg er helt likegyldig for min vurdering av henne.

- Sårer det deg?

- Det vil jeg ikke kommentere, men jeg vil gjerne at hun skal lese hele boka mi for å danne seg et helhetlig inntrykk.

- Kunne du spart deg de beskeste personbeskrivelsene?

- Det desidert vanskeligste med å skrive denne boka var nettopp det at jeg ville være så ærlig, og jeg er klar over at jeg sårer noen. Men man kan ikke skrive en bok om politikk uten å beskrive personer. I så fall må man heller la det være, sier Kvanmos tidligere «wonderboy», og legger til at Hanna kan vente seg et eksemplar av «Nærmere» i posten i nær framtid.

DEN GANG DA... Erik Solheim var speidergutten Hanna Kvanmo utpekte til sin etterfølger. Men tonen er ikke like vennlig mellom dem i dag, som her under SVs landsmøte i Tønsberg i 1993.