«Erik» er langt fra den eneste som har klaget på beltesenga

37-åringen lå 28 døgn i strekk lenket til ei belteseng. Fra 2008 til i dag har det vært 16 belteklager på Veum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forrige helg skrev Dagbladet om «Erik» (37) som har fått store traumer etter behandlingen på Sykehuset Østfold Veum i mars 2010 hvor han ble liggende i hele 28 døgn beltet til ei sykehusseng.

- Flere ganger ble jeg liggende i min egen avføring. Jeg hadde ingen å prate med, og hadde bare et vindu og titte ut av. Behandlingen kan beskrives som ren tortur, sier 37-åringen til Dagbladet.

Nå har Dagbladet fått innsyn i klagestatistikken knyttet til beltelegginger på den avdelingen på Veum hvor «Erik» lå tvangsinnlagt.

16 klager Fra 2008 og til i dag har det vært 16 klager på beltelegging av pasienter på denne akuttpsykiatriske avdelingen.

• I 2008 var det en klage på beltelegging. Pasienten fikk avslag i kontrollkommisjonen.
• I 2009 var det ingen belteklager.
• I 2010 var det to klager. Pasientene fikk avslag.
• I 2011 var det hele sju klager på beltelegging. I tillegg hadde kontrollkommisjonen 14 merknader i saker hvor pasienten ble lagt i belter. Pasienten ble gitt medhold i en av klagesakene.
• I 2012 var det fire belteklager. Pasientene fikk avslag.
• I 2013 har det foreløpig kommet to klager på beltelegging. Pasientene har fått avslag.

- Vi opplever at sykehuset tar våre påpekninger til etterretning, sier leder for kontrollkommisjonen, Asbjørn Bøe.

Han forteller at de 16 klagene ikke omhandler 16 enkeltindivider. Det hender at samme pasient er blitt beltelagt flere ganger, og har klaget over dette hver gang.

- Når vi skriver at vi har hatt merknader til beltelegging, så betyr dette at vi har hatt kritiske innvendinger til hvordan sykehuset har handlet, forklarer Asbjørn Bøe.

- Viktig Klinikkdirektør for psykisk helsevern ved Sykehuset Østfold, Irene Dahl Andersen, er glad for at Dagbladet setter fokus på tvang i psykiatrien.

- Dette er en viktig samfunnsmessig diskusjon, sier hun.

Dahl Andersen synes det er fint at pasientene klager hvis de mener seg utsatt for urettmessige tvangsmidler.

- Pasientens røst og stemme er ofte veldig lav i psykisk helsevern. Gjennom klagesakene får vi viktig informasjon om hvordan vi bedre kan håndtere tvang, sier klinikkdirektøren.

Irene Dahl Andersen trekker fram at Sykehuset Østfold i samarbeid med kommunene i fylket i 2012 utarbeidet en plan for redusert og riktig bruk av tvang.

Redusert tvangsbruk - Alle seksjonene hos oss jobber nå aktivt med å redusere sin tvangsbruk. Vi kan allerede vise til langt færre tvangsinnleggelser enn tidligere, men det er vanskeligere å bedømme om tvangsmiddelbruken er blitt mindre, sier Dahl Andersen og legger til:

- I ungdomspsykiatrien er vår bruk av tvangsmidler nå tilnærmet null.

Hun er ikke i tvil om at mindre bruk av tvang gir bedre betingelser for god behandling.

- Økt frivillighet er bedre i et menneskeverdsperspektiv og gir bedre behandlingsresulteter. Det oppleves nok også som bedre for våre behandlere, sier klinikkdirektøren.

<strong>BELTESENGA:</strong> Denne beltesenga brukes på Sykehuset Østfold Veum utenfor Fredrikstad. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BELTESENGA: Denne beltesenga brukes på Sykehuset Østfold Veum utenfor Fredrikstad. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer