FØLGER RETTSSAKEN: Ali Haji Mohamad Farah, her sammen med advokat Helge Hjort, følger rettssaken mot ambulansearbeider Erik Scjenken. Scjenken har nektet å betale forelegget han fikk etter hendelsen i Sofienbergparken. Foto: SCANPIX
FØLGER RETTSSAKEN: Ali Haji Mohamad Farah, her sammen med advokat Helge Hjort, følger rettssaken mot ambulansearbeider Erik Scjenken. Scjenken har nektet å betale forelegget han fikk etter hendelsen i Sofienbergparken. Foto: SCANPIXVis mer

- Erik er tydelig traumatisert

Erik Schjenken beskrives som en svært dyktig ambulansearbeider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mandag møtte ambulansesjåfør Erik Schjenken i Oslo tingrett, fordi han nektet å godta et forelegg for å ha forlatt en skadd Ali Farah i Sofienbergparken i fjor sommer.

Shcjenken har ikke vedtatt forelegget, fordi han ikke mener han handlet utilbørlig.

Både Schjenken, Ali Farah og hans samboer Kohinoor Nordberg vitnet på mandag.

- Erik nyter stor respekt
I dag vitnet Thor Sundby, ambulansekollega og nærmeste overordnede for Erik Schjenken ved ambulansetjenesten på Ullevål sykehus..

- Jeg har kjent Erik siden han begynte som ambulansevikar i 1991. Deretter gikk vi på ambulanseskolen sammen fra 1994 til 1996. Vi har også jobbet flere år sammen i felten, forklarte Sundby
.

Han beskriver Erik Schjenken som en svært dyktig kollega.

- Erik er en faglig dyktig utøver, som høster stor respekt blant de ansatte. Han har også vært veileder, fordi han har de egenskapene som skal til. Han er flink til å overføre kompetanse.

Sundby forklarte videre at han ikke kjente igjen kollegene fra beskrivelsene av det som skjedde i Sofienbergparken, der Schjenkens opptreden beskrives som arrogant og nonchalant.

Tydelig traumatisert
- Erik er veldig opptatt av å gi omsorg, og det er han også kjent for i tjenesten. Han har hatt et veldig sterkt engasjement for ambulansetjenesten, og har også vært tillitsvalgt.

Sundby har selv fulgt opp Schjenken i månedene etter ambulansesaken. Han forteller at det enorme mediekjøret i månedene etterpå har vært svært destruktivt.

- Jeg ser at han har endret seg som person etter det som skjedde. Det er ingen tvil om at han er traumatisert, sa Sundby. - Erik er fremstilt veldig negativt i media over lang, lang tid, men jeg vil bare si at han er en flott gutt.

Erkjenner ikke straffskyld

Forelegget på 6000 kroner er utstedt av Spesialenheten for politisaker, som konkluderer med at de to ambulansesjåførene oppførte seg utilbørlig, arrogant, avvisende og krenkende. Schjenken nektet å godta boten, fordi han mener den er feilaktig. Den andre ambulansesjåføren godtok den samme boten.

- Han erkjente ikke straffskyld, men valgte å vedta forelegget for å få en ende på saken. det at saken aldri får noen slutt, er en ekstra påkjenning for ham, sier den andre ambulansesjåførens advokat, Nils Ole Bay, til Dagbladet i dag.

Begge ambulansesjåførene er utdannet paramedics, og har lang fartstid i ambulansetjenesten.

Erik Schjenken er fortsatt sykmeldt etter episoden i fjor sommer, og lider av posttraumatisk stress-syndrom. Også den andre ambulansearbeideren er sykmeldt, og møter derfor ikke som vitne i retten.


- Ikke behov for å forsvare kollega

Til Dagbladet sier Schjenken at han ikke møter i retten for å forsvare sin kollega.

Ifølge både vitner i parken og AMKs lydlogg fra hendelsen, blir det brukt ord som «din jævla gris», og det blir også sagt: «Når han pisser meg på bena, der går grensen».

Schjenken har forklart at det i hovedsak var hans kollega som snakket, og at han selv reagerte på ordbruken.

- Det var flaut. Jeg syens det høres ut som min kollega er fem år. Det var ikke representativt for tjenesten, sa Schjenken i retten i går.

Schjenken har tidligere i et intervju med A-Magasinet fortalt hvordan livet hans endret seg etter hendelsen i Sofienbergparken i fjor sommer. Om hvordan han ble stemplet som rasist og syndebukk foran en hel nasjon.

Erik Schjenken har forklart at Ali Farah sto på egne bein da de forlot ham i parken. Flere vitner har bekreftet dette, men forklart at han sjanglet og falt sammen like etter at ambulansen forsvant.

De to ambulansearbeiderne i Sofienbergparken sier at Ali Farah ble undersøkt før de forlot parken. Flere vitner mener dette ikke skjedde.