Erik Fallo: - Ikke min sprit

Den metanoltiltalte spritkongen Erik Fallo tror ikke det hans sprit som har forgiftet fem i Fredrikstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kjenner ikke til hva som har skjedd. Dette er forferdelig. Helt ufattelig, sa Erik Fallo til Dagbladet.no da han ble ført tilbake til rettsforhandlingen i rettssal 227 i Oslo tinghus i ettermiddag.

Fallo (58) er tiltalt for sju giftdrap, mens Per Erik Fossum (76) er tiltalt for ett. I dag forklarte førstnevnte seg om hvordan han smuglet og distribuerte store spritpartier, melder NTB.

-Tror du dette er sprit fra ditt parti?

- Nei, jeg tror ikke det. Det kan stamme fra andre partier. Jeg tror ikke det kan være det jeg er involvert i. Det kan stamme fra et lager den portugisiske produsenten hadde i Belgia, sier Fallo.

Han uttrykket fortvilelse over de nye forgiftningstilfellene.

- Jeg har prøvd å få folk til å tømme ut det de har på flasker og kanner, og stått fram på TV for å få folk til å slutte å drikke dette. Det er forferdelig at det fremdeles er i omløp. Det er helt ufattelig, og jeg føler meg maktesløs, sier Falllo.

Kan være Fallo-sprit

Hans medtiltalte, Per Erik Fossum, var også overrasket over de nye metanoltilfellene, men mener forgiftningene kan skyldes Fallos sprit.

- Dette er forferdelig å høre. Jeg trodde vi var ferdig med dette. Dette er fryktelig. Dette kan skyldes sprit fra Fallos parti. Det kan jo være det, sier Fossum til dagbladet.no

Aktor, statsadvokat Pål T. Lønseth, er ikke overrasket over at flere har drukket metanolsprit.

- Dette bekrefter det vi har sagt, at det er grunn til å advare alle mot å drikke smuglersprit. Det er ganske utrolig at folk fortsatt drikker dette, sier Lønseth.

Portugisisk sprit

Spriten som Fallo og Fossum er tiltalt for å ha omsatt, ble produsert i Portugal og importert i to forskjellige partier.

Totalt skal minst 18 personer i Norge ha omkommet som følge av den giftige spriten.

Et ukjent antall mennesker er også skadd av metanolen, som av ukjent grunn ble tilsatt spriten.

Fallo skal ha stått for det ene spritpartiet, som kostet flere mennesker livet. Det andre er det såkalte Mosse-partiet, som skal ha tatt to liv. De to spritpartiene har ikke noe med hverandre å gjøre.

Det er uhyre sjelden at noen tiltales etter den gamle giftdrapparagrafen. Det er kalt inn nærmere 80 vitner, og Oslo tingrett har satt av 22 dager til rettssaken.

Fryktet trusler

I går fortalte Fallo i retten at fryktet trusler. Av frykt for represalier ville ikke Erik Fallo opplyse hvem han kjøpte spriten tilbake fra. Han var også redd for å stille folk som ikke hadde noe med metanolsaken å gjøre, i dårlig lys.

Men Fallo oppga navnene på to personer som hjalp til med innsamlingen som foregikk over hele Sør-Norge. Fallo fremhevet spesielt Dombås og Gol fordi han kjøpte tilbake de største spritmengdene herfra. Fra Dombås hentet han 3.000 liter og fra Gol 2.000 liter, melder NTB.

Fallo har tidligere forklart at han på denne måten samlet inn om lag 15.000 liter sprit fra første uke i oktober 2002 til han ble varetektsfengslet noen uker senere.

- Da hadde jeg bare 500 kroner igjen av millionen, sa Fallo i retten.

Ifølge Fallos forklaring startet spritinnsamlingen etter at han hadde fått signaler fra flere av sine spritdistributører om at det var feil med spriten han hadde solgt til dem. Det var en utbredt frykt i dette miljøet om at det kunne være metanol i spriten de hadde kjøpt av ham, forklarte Fallo i Oslo tingrett.

IKKE MIN SPRIT: Metanoltiltalte Erik Fallo (58) tror ikke at det er hans sprit som har forgiftet minst fem i Fedrikstad.