Erik Fallo er død

Den kjente spritsmugleren døde i april, 75 år gammel. - Han levde hver dag til det fulle, sier dattera.

DØD: «Spritkongen» Erik Fallo døde i påska. Her er han avbildet i lagmannsretten under metanolsaken i 2005. Foto: Cornelius Poppe / NTB .
DØD: «Spritkongen» Erik Fallo døde i påska. Her er han avbildet i lagmannsretten under metanolsaken i 2005. Foto: Cornelius Poppe / NTB . Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges «spritkonge», Oslo-mannen Erik Fallo, døde første påskedag 17. april på Nesodden etter kort tids sykdom.

Fallo ble i 2006 dømt til fengsel i 8 år og 6 måneder for uaktsomt drap på to personer og legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter i den såkalte metanolsaken etter å ha solgt metanolholdig sprit.

SYKDOM: Erik Fallo ble 75 år gammel. Foto: Privat
SYKDOM: Erik Fallo ble 75 år gammel. Foto: Privat Vis mer

Fallo ble først landskjent på 80-tallet etter å ha blitt tatt for innførsel av hundretusenvis av liter brennevin og vin til Norge.

Fallo holdt på med smugleoperasjoner i flere tiår og ble tatt for første gang i 1974. Seinest i 2013 ble han dømt til to års fengsel for å ha smuglet alkohol verdt rundt en millioner kroner. De siste fem åra har han bodd i en omsorgsbolig på Nesodden utenfor Oslo.

- Et utrolig engasjement

Fallos datter, Tonje, sier hun vil huske faren for langt mer enn spritsmuglingen som ble kjent i offentligheten.

- Pappa hadde et utrolig engasjement for mye i samfunnet. Han lot seg rive med og fascinere av ting. Han var opptatt av alt fra kultur og opera til politikk og samfunn - kanskje noe man ikke forventer i et kriminelt liv, sier dattera til Dagbladet.

SONING: Fallo avbildet under soning på 80-tallet. Foto: Privat
SONING: Fallo avbildet under soning på 80-tallet. Foto: Privat Vis mer

Tonje, som er den eldste av Fallos tre døtre, ønsker ikke å stå fram med fullt navn i Dagbladet av hensyn til familien. Hun fortalte først om dødsfallet i lokalavisa Amta.

Hun omtaler faren som sosial, oppmerksom og kjærlig.

- Han hadde veldig mye kjærlighet for familien, selv om han ikke alltid klarte å rigge livet deretter. Jeg var aldri i tvil om at han var glad i meg, forteller dattera.

- Det endret ham radikalt

- Hvordan var det å vokse opp som barnet til en som i offentligheten var kjent for spritsmugling?

- Det var mye oppmerksomhet, og til tider slitsomt. Men fram til metanolsaken plaget det oss ikke stort hva han drev med. Det var en slags stilltiende aksept i samfunnet for smuglersprit, men metanolsaken ble veldig belastende, sier hun.

Faksimile: Dagbladet 10. desember 2004
Faksimile: Dagbladet 10. desember 2004 Vis mer

- Metanolsaken har vært en tung arv for familien. Det ødela også han, og satte en tone for resten av livet hans. Han hadde mye anger og skyldfølelse og tok det som skjedde veldig innover seg og prøvde å rydde opp. Han var den humørfylte som tok alle med storm: utadvendt, omgjengelig og optimistisk. En del av disse egenskapene forsvant med metanolsaken. Den endret ham radikalt som menneske, forteller dattera.

Flere nordmenn døde

Metanolsaken var en gigantisk sak i Norge på begynnelsen av 2000-tallet. I september 2002 ble det kjent at det fantes store partier med sprit med metanol i Norge. På kort tid ble flere innlagt på sykehus og minst ni nordmenn døde av metanolforgiftning flere steder i landet. Fallo ble dømt for uaktsomt drap på to av ofrene. Per Erik Fossum ble også dømt for uaktsomt drap på to personer under særdeles skjerpende omstendigheter til fire og et halvt års fengsel.

PÅ TUR: Fallo avbildet på Gaustatoppen: - En veldig typisk utgave av pappa. Alltid med mobil, pass og kulepenn i brystlomma. Klar for det meste alltid, sier dattera.
PÅ TUR: Fallo avbildet på Gaustatoppen: - En veldig typisk utgave av pappa. Alltid med mobil, pass og kulepenn i brystlomma. Klar for det meste alltid, sier dattera. Vis mer

I etterkant gjorde Fallo seg igjen kjent da han i 2012 ble tatt etter en biljakt hvor han blant annet skal ha forsøkt å presse tollere av veien.

I 1985 ble dømt for å ha smuglet 450 000 flasker brennevin og 50 000 flasker vin. I 1991 ble han dømt for å ha produsert og solgt 150 000 flasker hjemmebrent fra spritfabrikker på Østlandet. Fallo var under flere saker et profilert ansikt i mediene.

- Han likte å være profilert og turte å være frontfigur for en bransje. Jeg tenker utrolig mye på ham. Han levde hver dag til det fulle. Vi skulle gjerne ønske han kunne levd lenger, sier dattera.

Fallo ble bisatt på Alfaset gravlund i Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer