Erik Henriksen ville ikke etterlate seg en krone

Investoren, filantropen og milliardæren Erik Henriksen var eventyrlysten, likte seg i vinden, og var glad i en fest.

ØKONOMI: Erik Henriksen. Foto: Mads Langaard / Finansavisen
ØKONOMI: Erik Henriksen. Foto: Mads Langaard / FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen / Mads Langaard): Når milliardæren og eventyreren Erik Henriksen forsvinner fra kloden, skal hele formuen gis bort til forskning på vannteknologi.

Slik startet intervjuet med nå avdøde Erik Henriksen i Finansavisen 22. august 2015, og fortsatte:

Bombardier-privatflyet med en prislapp på en kvart milliard kroner tar bakken på Gardermoen. Lesset til randen med årgangsvin og edle champagne-dråper ankommer privatsjåføren med investor Erik Henriksen leiligheten i Holmenkollen.

Han er tynn, fryktelig tynn. Det er lett å forstå når tre av de fem første timene på norsk jord går med til å suge inn Nordmarkas skjønne natur og friske luft i høyt løpetempo.

- Det er tallet syv som gjelder. Jeg er 57 år, veier under 70 kilo og har kroppsfett på rundt 7 prosent, forteller Erik Henriksen ivrig.

Dersom han holder seg innenfor målene, vanker det én million gratulasjonskroner fra en god forretningsforbindelse.Pengene tenker han ikke så mye på - en mann som hadde en formue på 1,8 milliarder kroner i fjor, ifølge Kapital. Selv om pengebingen har fått seg en solid knekk som følge av oljeservice-krakket, har Henriksen en helt annen bekymring. Noe FN vedtok som en menneskerett i 2010: Tilgang på rent vann.

- Aqua Nirvana Foundation. Aqua Nirvana Foundation er en jævla wake-up call!

Som ung gutt var Henriksen med sin pilotarbeidende far til India. Der trålet de store deler av landet, og opplevde de fattigslige forholdene i slummen. Utallige mennesker som manglet vann, rettere sagt rent vann, gjorde inntrykk. Så sterkt at det inderlige ønsket om en tennisracket så å si var borte da flyet igjen fikk luft under vingene.

Det skulle gå noen tiår før Henriksen, som har barndommen fra Hafrsfjordgata på Frogner i Oslo, gjorde handling av tankene.

I 2006, mens børsformuen ynglet, stablet investoren den veldedige organisasjonen Aqua Nirvana Foundation (ANF) på bena. Fondet investerer i teknologi som skal sørge for rent og trygt vann til de som ikke har. Ambisjonen er at de teknologiske løsningene skal være lette å ta i bruk for både husholdninger, bønder og resten av industrien. Ifølge FN bor over 40 prosent av de som ikke har tilgang på rent vann i Afrika, og pr. i dag har ANF fem prosjekter i drift i Masai Mara-provinsen i Kenya. 
Etter en samarbeidsavtale med nederlandske Wetsus, Europas fremste forskningssenter på bærekraftig vann-teknologi, er Henriksens fond en av 63 viktige bidragsytere til organisasjonen.

Hvor mye som foreløpig har gått med til vanndrømmen vil ikke investoren snakke om, men Finansavisen erfarer at det hittil er avsatt et tosifret millionbeløp. Sikkert er det at summen vil vokse. ANF er ført opp som såkalt «sole beneficiary» for Henriksens forretningsvirksomheter. Det betyr at alle pengene investoren etterlater seg, skal overføres ANF, der en styringskomité er oppnevnt for å sørge for fondets beste.

- Det skal ikke være igjen så mye som én krone etter meg. Alt jeg eier og tjener skal gå til ANF. Min sønn og datter har jeg sørget for. Det er verre med de som ikke har tilgang på trygt og rent vann, sier investoren.

Men satsningen har ikke gått upåaktet hen, skal vi tro Henriksen:

- Jeg er nummer én på Al Qaidas liste i Afrika på grunn av ANF. Jeg ankommer Kenya i stillhet.

Stillhet er ikke synonymt med Henriksen. Han er frittalende, høyttalende og har flere tanker enn mange kan tenke. I tillegg er han nærmest ukontrollert energisk.Stolen skyter fart bakover, og skatollet får seg en ripe i sammenstøtet. Henriksen legger ut på en rask reise rundt det lange ovalformede stuebordet mens han forsøker å samle tankene. Så smeller det:

- Søndag var den store dagen. Da ga jeg sparken til samtlige mellommenn. Jeg er ferdig med å ha ansatte. Ingen kan gå på vann, ikke engang Jesus Kristus.

I 14 år har Henriksens finansielle arm, Sabaro Investments, vært registrert som en trust i skatteparadiset Monaco.

Henriksen blir stadig omtalt som den medieskye Monaco-baserte investoren. Den beskrivelsen har kommet til veis ende. Nå flytter han Sabaro Investments og blir Cayman Islands-investor i stedet. Det er der han har sitt statsborgerskap. Samtlige ansatte i managementselskapet i Monaco er sagt opp. Investoren gir ikke ved dørene.

- De fleste kloner - gjør det alle andre gjør. Når jeg er ferdig med folk, kutter jeg alle bånd.

Og det er handling bak ordene. Andreas Greve Isdahl har vært adm. direktør for Sabaro Investments siden juni i fjor, men er nå ute. Hans versjon er noe annerledes:

- Dette stemmer ikke. Jeg har selv sagt opp.

Henriksen himler med øynene.

- Det er selvfølgelig ikke noe problem for meg å bevise det. Jeg kommer til å saksøke ham og flere andre mellommenn.

Det er naturlig å tenke seg at Henriksens strukturelle endringer er fremprovosert av nedturen han opplever for investeringene innen oljeservice — en sektor som virkelig økte pengebingen hans de seneste ti årene. Før formuen bygget seg opp, spiste Henriksen kirsebær med den norske shippingeliten. Etter å ha jobbet som megler for Erling Lorentzen-gruppen i Brasil, Stolt-Nielsen i Oslo og USA, utviklet RS Platou i Oslo og på Hawaii, ledet han fusjonen av RS Platou og Erling Lorentzen-gruppens meglervirksomhet i Rio de Janeiro i Brasil på begynnelsen av 90-tallet.

- Erik er en sjarmerende, hardtarbeidende og fargerik person som gjorde en meget god jobb, sier Clarksons Platou-sjef Peter Anker. Han var ansatt ved skips-meglerfirmaets kontor i Houston da Henriksen arbeidet på Hawaii.

Til tross for gode resultater ville Henriksen skape noe selv. Oppbyggingen og salget av offshoreselskapet Discoverer skulle bli shippingmannens game changer.

Med oppsparte midler stablet Henriksen Discoverer på bena i 1997. Timingen kunne ikke vært bedre da han kjøpte John Fredriksens boreskip «Discoverer 1» i februar samme år, en rigg som Fredriksen forøvrig skulle kjøpe tilbake for en dyrere penge tre år senere. Under en time etter at boreskipet var sikret, signerte styreformann Henriksen og adm. direktør Tore Berg en lukrativ kontrakt med mexikanske IPC.

- Dealen ga oss en pangstart, forteller Henriksen.Kun tre måneder senere ble boligriggen «Safe Regency» kjøpt fra Anders Wilhelmsen-gruppen, og i desember samme år kom boligriggen «Jasmina» inn i Discoverer-porteføljen. Timingen og prisen på kjøpene kunne ikke vært bedre, og i 1998, etter et drøyt år på Oslo Børs? SMB-liste, ble Discoverer solgt til konkurrenten Prosafe for 913 millioner kroner. Gjennom investeringsselskapet Rowan Investments kontrollerte Henriksen 34 prosent, og på halvannet år gjorde investoren 18 millioner til 310 millioner.

- Det er min desidert råeste investering.

I årene som fulgte ynglet pengene i diverse tank-, IT-, olje- og offshoreinvesteringer før oljeprisen knakk i fjor. Det påfølgende verdifallet, spesielt innen oljeservice, har kostet Henriksen dyrt. En gjennomgang av børsmeldinger viser at investoren har et realisert og urealisert tap på rundt 750 millioner kroner i oljeselskapet Noreco og seismikkselskapene Dolphin Group og Polarcus. De to sistnevnte, som Henriksen har kontrollert mer enn 5 prosent av gjennom nedturen, seiler for øyeblikket mot skifteretten. Investoren mister ikke nattesøvnen av den grunn:

- Jeg er ræva i gode tider. Jeg kullseiler i medvind. Nå er det krig, og da vinner jeg. Det er i motvind jeg er god.

Han griper muligheten:

- Jeg har personlighet, men ikke noe ego. Der andre ikke ser muligheter, ser jeg stort potensial, for der er det store sorte hull.

Eiendomsinvesteringen i Irland bekrefter langt på vei dette.

Seks år etter at finanskrisen ga et boligpriskrakk på 50 prosent i Irland, har Henriksen — gjennom sitt nesten heleide Irish Infinity Fund (IIF) — kjøpt eiendom for mer enn 1 milliard kroner i landet. Avkastningen på de seks eiendommene, med tilsammen 500.000 kvadratmeter kontorflate, er ifølgeHenriksen på fenomenale 10 prosent uten belåning, og 35 prosent med.

Belåningsgraden er på 40 prosent, og satsningen oppfattes som en stødig pilar sett opp mot Sabaro Investments, som gir inntrykk av en betydelig kortere investerings-horisont.

- Hva er strategien din?

- Jeg tenker cashflow, ikke penger. Prøver å finne «distressed deals» (kriserammede selskaper, red. anm.). Der er det gode penger å hente.Til tross for enorme tap innen oljeservice er det fremdeles grunn til å tro at Henriksen kan titulere seg som milliardær. Men det har han ikke behov for.

- Jeg regner aldri på formuen min. Ok, ta nå de 1,8 milliardene Kapital verdsatte meg til i fjor, trekk fra dine 750 millioner, legg til verdiene av de seks eiendommene i Irland, pluss mine private gjeldfrie eiendeler som fem boliger, privatfly, vinsamling og lignende. Da kommer du til et hyggelig tall, det kan jeg garantere, sier Henriksen selvsikkert.

Selvsikkerheten og eiendelene har sin pris i flybensin, for perlene ligger spredt: En leilighet i Sveits til 17 millioner kroner, en gård i England til 260 millioner og en leilighet i Montreal til 28 millioner. Leiligheten i Holmenkollen anslår han til 24 millioner, mens hverdagsbopelen på Cayman Islands verdsettes til 29 millioner kroner.

Henriksen er eventyrlysten, liker seg i vinden, og er glad i en fest. På høsten drar han på heliskiing til blant annet Andesfjellene, Himalaya og Grønland, mens andre fripauser går med til racerbilkjøring på Cayman Islands.

- Vi krasjer biler og faller ned fjell. Du kan ikke sitte å drikke kaffe hele tiden. Jeg vil ikke daue sånn.Shippingmannen slakter saueflokkmentaliteten i norsk finans, og mener det er langt verre å være borgerlig enn å være sosialist. Han mener det ikke er noe norsk ved ham selv, og gjør det han kan for å differensiere seg.

- I have a Norwegian passport, but I am a global citizen. Det kan du skrive.Nå står et samarbeid med en av de største James Bond-stjernene på trappene.

- Det er mange bøller i norsk finans. Jeg er ingen bølle. Jeg er en gentleman. Derfor ønsker Pierce Brosnan å jobbe med meg.

Dersom alt går etter planen skal Henriksens privatfly benyttes i en ny storfilm med Brosnan i hovedrollen. Endelig avtale er ikke signert, ettersom investoren ønsker å snike inn reklame for vann- og eiendomssatsningen.

Selv om Henriksen ser på seg selv som en global borger, tar han sterk avstand fra lederskapet i USA:

- Jeg forstår ikke all kritikken mot Vladimir Putin. Han holder verden sammen, så skal Barack (Obama, red. anm.) komme og ta all creden. Jævla kødd! Han er direkte farlig for verdensfreden!

Når meningen er ute og skuldrene har senket seg, mykner Henriksen opp.

- Folk kaller meg Robin Hood - mener jeg tenker mer på andre enn meg selv.

- Når skal du få din belønning?

- Kanskje i himmelen, men det er vel en idiot som tar meg ut før den tid. Hva vet vel jeg.

Flere økonominyheter Disse tallene kan være en advarsel
Han har tjent 250 milliarder i år - nå 4. rikest i verden
Jo Lunder møter pressen etter løslatelse

EVENTYRER: Erik Henriksen var på farten hele tiden. Faksimile fra Finansavisens intervju med Erik Henriksen den 22. august 2015
EVENTYRER: Erik Henriksen var på farten hele tiden. Faksimile fra Finansavisens intervju med Erik Henriksen den 22. august 2015 Vis mer