«Erik» lå beltelagt i 28 dager. - Behandlingen er uakseptabel, men ikke unik

Rådet for psykisk helse kjenner til flere enkeltsaker der pasienter har blitt liggende i belter lenge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet har de siste dagene satt søkelyset på tvang i psykiatrien. I mars 2010 ble «Erik» (37) liggende lenket til ei sykehusseng i 28 døgn.

Helsetilsynet har konkludert med at Sykehuset Østfold brøt loven da de beltela 37-åringen så lenge.

Generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse sier at utfra opplysningene hun har om betlteleggingen av «Erik», anser hun behandlingen han fikk som uakseptabel.

- Alle har krav på en faglig forsvarlig og omsorgsfull behandling. Helsepersonell skal i alle situasjoner gjøre hva de kan for å ivareta menneskers verdighet og rettigheter. På bakgrunn av de opplysninger som foreligger er dette en helt uakseptabel behandling, sier Gundersen til Dagbladet.

- Må bedre pasienters rettsikkerhet Den omfattende belteleggingen av «Erik» ble klaget inn for Kontrollkommisjonen for psykisk helsevern av flere jurister og 37-åringens egen mor.

Kontrollkommisjonen behandlet ikke klagesaken før 14 dager etter at «Erik» var overført fra Veum til Dikemark. Kommisjonen konkluderte med at den omfattende belteleggingen hadde vært i tråd med vilkårene for slik tvangsbehandling, og klagen ble ikke tatt til følge.

Gundersen i Rådet for psykisk helse reagerer også på dette:

- I de situasjonene der tvang benyttes må dette skje etter lover og forskrifter. Det er bekymringsfullt at ikke kontrollkommisjonen var tidligere på banen. Pasienters rettssikkerhet må ivaretas bedre enn denne saken viser, sier hun.

<strong>- IKKE UNIKT:</strong> Generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen reagere på behandlingen «Erik» fikk på Veum.
- Behandlingen han fikk er uakseptabel, men ikke unik, sier hun. Foto: Rådet for psykisk helse
- IKKE UNIKT: Generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen reagere på behandlingen «Erik» fikk på Veum. - Behandlingen han fikk er uakseptabel, men ikke unik, sier hun. Foto: Rådet for psykisk helse Vis mer

- Varlighet av tvangsbruk skal vurderes fortløpende av spesialist, men vi vet at det skjer at noen blir liggende lenger enn det loven krever skal ligge til grunn, og uten at de får tilstrekkelig tilsyn fra spesialist og pleiepersonell. Ingen skal ligge alene på et rom i belteseng, slik det fremkommer i denne saken, fortsetter hun.

- Ikke unik For behandlingen «Erik» fikk, er ifølge Gundersen ikke enestående.

- Vi vet dessverre om at det er flere enkeltsaker der pasienter har blitt liggende i belter over for lang tid, fordi det i tidligere år har blitt gjort kjent at praksisen på ulike avdelinger ikke er optimal. Grunnlaget for beslutningene for dette vet vi ikke, sier Gundersen til Dagbladet.

Rådet for psykisk helse ønsker at tvangsmiddelbruk, og bruk av tvang generelt skal ned.

- Vi er også opptatt av kvalitetssikring og mulighetene til å etterprøve det som skjer i praksis. Det er lenge blitt jobbet med kvalitetssikring i forhold til bruk av tvangsmidler, og dette må fortsette, sier Gundersen.

<strong>BELTESENG:</strong> Rådet for psykisk helse ønsker at tvangsmiddelbruk, og bruk av tvang generelt skal ned.

- Vi er også opptatt av kvalitetssikring og mulighetene til å etterprøve det som skjer i praksis. Det er lenge blitt jobbet med kvalitetssikring i forhold til bruk av tvangsmidler, og dette må fortsette, sier generalsekretær Tove Gundersen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BELTESENG: Rådet for psykisk helse ønsker at tvangsmiddelbruk, og bruk av tvang generelt skal ned. - Vi er også opptatt av kvalitetssikring og mulighetene til å etterprøve det som skjer i praksis. Det er lenge blitt jobbet med kvalitetssikring i forhold til bruk av tvangsmidler, og dette må fortsette, sier generalsekretær Tove Gundersen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer