Erik møtte Evo

Solheim besøker røde venner i Latin-Amerika med bistandskofferten vidåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOLIVIA (Dagbladet.no): Begeistret over sosialistisk maktovertakelse er Norge for første gang på vei inn i Sør-Amerika med et foreløpig ukjent antall millioner av bistandskroner.

I dag tidlig møtte den norske delegesjonen med utviklingsminister Erik Solheim i spissen Bolivias president Evo Morales, samt en rekke ministre fra den nye, sosialistiske regjeringen.

Landet trenger hjelpen. Til tross for rike naturresursser og åresvis med gjeldsslette, uteblir veksten, Bolivia er Sør-Amerikas fattigste.

- Jeg er sosialist selv og har også en følelsesmessig tilknytning til den nye regjeringen her. Vi vil se på ulike sektorer vi kan samarbeide på. Olje- og gass var hovedtemaet på dagens møte, sa utviklingsministeren etter samtalen med Morales, som på sin side beklaget at møtet startet så tidlig i vinterkalde La Paz på 3500 meters høyde.

En kortpustet norsk delegasjon som ankom byen katastrofalt forsinket halv fire i natt, kunne nok ikke vært mer enige. Etter to timer med søvn påsto likevel utviklingsministeren at han var klar for å jogge opp fjellsidene, til tross for at høydesyken rammer de aller fleste som kommer hit.

Nasjonaliserer gassresurssene

Med skinnjakke og sidemann i boblejakke i La Paz\' ærverdige presidentpalass bygget i kolonial stil, var det heller ingen tegn til at Bolivias president har skiftet stil etter seks måneder i posisjon. Mannen, som for noen måneder siden kuttet 60 prosent i sin egen lønn og er kjent for å gå i genser, takket for den norske hjelpen.

- Vi skal ha en rekke møter og vi håper på mange gode avtaler, sa Morales, som var glad for å kunne lære av norske erfaringer.

VARMT MØTE I ISKALDE LA PAZ: Bolivias president Evo Morales tok imot den norske delegasjonen ledet av utviklingsminister Erik Solheim i presidentpalasset i landets hovedstad. Gassvirksomhet var det viktigste temaet for møtet. Alle foto: ASTRID MELAND

VARMT MØTE I ISKALDE LA PAZ:
Bolivias president Evo Morales tok imot den norske delegasjonen ledet av utviklingsminister Erik Solheim i presidentpalasset i landets hovedstad. Gassvirksomhet var det viktigste temaet for møtet. Alle foto: ASTRID MELAND Vis mer

Etter opptøyer og gasskrig på hele 2000-tallet har Morles bestemt at landets gassresursser skal nasjonaliseres, og det skjer ikke i en håndvending. Denne uka ble det klart at myndighetene mangler penger til å kjøpe ut de internasjonale selskapene, og foreløpig er nasjonaliseringsprosessen et eneste kaos.

På dette området vil norske myndigheter hjelpe til, men Norge må trå forsiktig for å unngå kritikk.

Allerede i mai i år ble hjelpeiveren kraftig kritisert i Financial Times, som mente Norge styrer nasjonaliseringen av olje- og gassresursser fra sidelinja.

Kritikere er bekymret for den private eiendomsretten, og at nasjonaliseringen vil sette en stopper for gassutvinningen når utenlandske selskap forsvinner ut av landet. Andelen private investeringer har også gått ned i landet etter nasjonaliseringen.

I Boliva støtter imidlertid over 90 prosent av befolkningen nasjonaliseringen, over 60 prosent av dem indianere, og de føler seg forståelig nok snytt for landets rikdommer.

Skrøt av den norske modellen

Solheim understreker at alt Norge gjør skal gjøres i åpenhet, og sier seg villig til å tåle kritikk for å drive gassnasjonaliseringen videre i det vakre fjellandet der toppene strekker seg til nesten 7000 meter over havet.

- Nøkkelen til suksess i Norge har vært absolutt åpenhet og nasjonal kontroll av olje- og gass. Uten nasjonal kontroll er det opp til markedsmekanismene å avgjøre fremtiden. Vi tror på en kombinasjon av stat og privat, sa Solheim, før han la til at det selvsagt er opp til Bolivia å bestemme, men at Norge kan samarbeide og gjøre sine erfaringer tilgjengelige.

Erik møtte Evo

At utviklingsministeren understreket viktigheten av åpenhet og gjennomsiktighet er ikke tilfeldig. Korrupsjon er en av årsakene til at Boliva fortsatt sliter. Landet sitter på det neste største gassfeltet i Sør-Amerika, etter Venezuela, og har mye jern og magnesium.

- Olje og gass skal ikke bare være til gode for eliten, men for hele folket, sa Solheim.

- Norge har stor og rik erfaring innenfor denne sektoren, og Norge blir viktig for at Bolivia skal få nyte godt av petroleumsressursene. Under valget sa alle at det ikke ville bli noe internasjonalt samarbeid med Morales som president, men dette møtet viser det motsatte, sa Morales.

Hjelpeiveren har også vært gjenstand for kritikk fra landene selv. I siste ukes Ny tid gikk fremstående politikere i Brasil ut og kritiserte Norge nærmest for å drive bedrevitenhet, noe som fikk underdirektør Hege Andersen i UDs Latinamerikaseksjon til å understreke at Norge er i landet for å \'lytte og lære\'.

Rød bølge

Cocabonden Morales tok over makta i Boliva etter valgseieren i 2005 som føyde seg inn i den røde bølgen over Sør-Amerika. Nylig tok Garcia over i Peru. Og i Brasil er det Castros gode venn Lula som styrer. Den norske delegasjonen besøker alle disse tre landene denne uka.

For bistand er politikk, det er ingen vei utenom. Men at bistanden trekkes tilbake om høyrevinden tar over, avviser Solheim.

- De siste årene har man opplevd en venstredreining i Latin-Amerika, men først og fremst er det en demokratisk revolusjon, som er en forutsetning for å få til endringer som skal til, understreker Solheim.

STOLT URBEFOLKNING:</B> Aymarakvinner i sine tradisjonelle drakter utenfor presidentpalasset. 62 prosent av Bolivias befolkning er indianere.
STOR FATTIGDOM:</B> Tre fjerdedeler av Bolivias befolkning lever i fattigdom. Her selger en kvinne sine produkter på et fortau i La Paz.
ÆRVERDIGE OMGIVELSER: La Paz\' presidentpalass ble bygget av spanjolene i kolonitiden. I dag var besøket av den norske delegasjonen gjenstand for stor oppmerksomhet både fra norsk og boliviansk presse.