Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erik Solheim gjør seg klar for drømmejobb som FNs klimasjef

Ban Ki-moon bekrefter at vil ha nordmannen som sjef for UNEP.

NY SJEF:  Erik Solheim får toppjobb i FN. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
NY SJEF: Erik Solheim får toppjobb i FN. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld bekrefter FNs generalsekretær Ban ki-Moon at han ønsker seg Erik Solheim som ny sjef for FNs miljøprogram (UNEP). Den tidligere SV-lederen får også FNs nest høyeste stilling, som undergeneralsekretær i FN, for klima.

- Jeg har ikke fått jobben ennå. Ban ki-Moon har foreslått meg som sjef, og det vil bli behandlet i FNs generalforsamling i løpet av en uke eller to. Det er medlemslandene som bestemmer, men jeg håper og tror at jeg blir valgt, selvsagt, sier Erik Solheim.

Drømmejobb Han har akkurat lagt barna sine i familiens hjem i Paris. Går alt etter planen, må de snart flytte. Til Nairobi i Kenya, der UNEP har sitt hovedkontor.

- Dette er en drøemmejobb for meg. Jeg har vært engasjert i miljøspørsmål i hele mitt politisk liv, og det var jo også miljøarbeid som fikk meg inn i politikken. Her ligger mitt store engasjement, og åfå lede FNs miljøarbeid er en drøm, sier Solheim.

Han har mange tanker om hva han skal ta fatt på i sin nye jobb. 

- Det viktigste man gjør, er jo å støtte medlemslandene. Kina bestemmer i Kina og Kamerun i Kamerun. Vi skal støtte og bidra med engasjement, bistand og forskning. De store miljøoppgavene er globale. Vi må ta vare på regnskogen, på verdenshavene, dyreartene... På tigeren, elefant og isbjørn, som alle er sårbare arter. Og på sommerfugler, edderkopper og fugler som vi ikke har hørt om, sier Solheim.

Vil redde verdenshavene Den tidligere SV-profilen er i dag sjef for OECDs utviklingskomite, DAC. I løpet av sommeren starter Solheim i sin nye jobb (etter avgjørelsen endelig er tatt i FN). Han får rundt tusen ansatte. Men hva med familien, er de klare?

- De begynner vel å glede seg, men det er klart det blir en overgang. Det letteste i verden er å være barn i Norge. Der kunne sønnen min møte sine beste venner i 100 meters radius. Sånn er det ikke i Nairobi og Paris, sier Solheim.

Vel framme i Nairobi vil han først bruke «to store ører og en munn for å høre hva folk mener».

- Men en veldig viktig oppgave å ta fatt på, er verdenshavene. Som er fylt opp med plastikk, hvor korallrevene er utsatt og hvor det bedrives overfiske. Ødeleggelsene i havet er ikke så synlig, men havene må reddes, akkurat som vi gjorde med regnskogene, sier Solheim.

I tillegg vil han jobbe for et tett samarbeid med næringslivet.

- De store investeringene for å få en grønn økonomi må starte med næringslivet, sier Solheim.

Han gleder seg også til en annen ting: Å samarbeide med FNs framtidige klimaforhandler, Patricia Espinosa. Også hun er nå innstilt av Ban ki-Moon, og vil ble vurdert av generalforsamlingen.

- Jeg må jo ha samme forbehold med henne som med meg, men det vil være en drøm å jobbe med henne. Hun er kjempeflink. Ingen har  gjort klimaforhandlingene bedre enn henne, sier Solheim. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart