Erik Solheim gjør seg klar for drømmejobb som FNs klimasjef

Ban Ki-moon bekrefter at vil ha nordmannen som sjef for UNEP.

NY SJEF:  Erik Solheim får toppjobb i FN. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
NY SJEF: Erik Solheim får toppjobb i FN. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I kveld bekrefter FNs generalsekretær Ban ki-Moon at han ønsker seg Erik Solheim som ny sjef for FNs miljøprogram (UNEP). Den tidligere SV-lederen får også FNs nest høyeste stilling, som undergeneralsekretær i FN, for klima.

- Jeg har ikke fått jobben ennå. Ban ki-Moon har foreslått meg som sjef, og det vil bli behandlet i FNs generalforsamling i løpet av en uke eller to. Det er medlemslandene som bestemmer, men jeg håper og tror at jeg blir valgt, selvsagt, sier Erik Solheim.

Drømmejobb Han har akkurat lagt barna sine i familiens hjem i Paris. Går alt etter planen, må de snart flytte. Til Nairobi i Kenya, der UNEP har sitt hovedkontor.

- Dette er en drøemmejobb for meg. Jeg har vært engasjert i miljøspørsmål i hele mitt politisk liv, og det var jo også miljøarbeid som fikk meg inn i politikken. Her ligger mitt store engasjement, og åfå lede FNs miljøarbeid er en drøm, sier Solheim.

Han har mange tanker om hva han skal ta fatt på i sin nye jobb. 

- Det viktigste man gjør, er jo å støtte medlemslandene. Kina bestemmer i Kina og Kamerun i Kamerun. Vi skal støtte og bidra med engasjement, bistand og forskning. De store miljøoppgavene er globale. Vi må ta vare på regnskogen, på verdenshavene, dyreartene... På tigeren, elefant og isbjørn, som alle er sårbare arter. Og på sommerfugler, edderkopper og fugler som vi ikke har hørt om, sier Solheim.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer