Erik Solheim har meldt seg inn i MDG

SVs tidligere partileder går til Miljøpartiet De Grønne. - Det er som å komme hjem, sier han.

GÅR FRA SV: Erik Solheim går fra SV til MDG. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB scanpix
GÅR FRA SV: Erik Solheim går fra SV til MDG. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB scanpixVis mer

Mangeårig SV-politiker Erik Solheim (64) har meldt seg inn i MDG, melder VG.

- Vi trenger et parti som setter miljøet først. Det er det største spørsmålet i vår tid. Alle politikere sier det i festtalene sine, men vi trenger noen som faktisk setter dette først, sier Solheim til Dagbladet.

Han forteller at overgangen fra SV til MDG har vært gradvis, og at han de siste åra har hjulpet det grønne partiet i kulissene.

- Det var viktig å ta skrittet fullt ut. Jeg føler at vi trenger et næringslivsvennlig grønt parti. Økonomisk fremgang og miljø kan ikke sees på som motsetninger, men vi må føre en «trippel vinn-politikk» som er bra for både mennesker, økonomi og arbeidsliv. Fornybar energi, grønn skipsfart og reiseliv er gode eksempel her, sier han.

Solheim sier at han ikke kommer til å stille til valg for MDG.

- Miljø har vært den grønne tråden i min politiske karriere. Det er som å komme hjem. Men MDG må selvsagt samarbeide med alle gode krefter i andre partier.

- Kommer til kort med flyskam

Solheim var SV-leder i ti år, og har vært leder for FNs miljøprogram og assisterende generalsekretær i FN. Han trakk seg i fjor, etter kritikk for reiser og pengebruk.

Som FNs miljøsjef gikk han ut i media og sa at folk ikke bør ha dårlig samvittighet for å fly.

- Man kommer for kort med flyskam, kjøttskam og bilskam. Det er bra å leve mer miljøvennlig, men politikkens oppgave er å gjøre det lettere å velge riktig, ved å for eksempel innføre elektriske fly, vegetarrretter i kantiner og bidra til raskere kollektivtrafikk, noe MDG har lykkes fantastisk med i Oslo. Burger King innfører vegetarburger, flott!

- Så du kommer ikke til å slutte å fly nå som du er medlem i MDG?

- Nei, jeg kommer verken til å slutte å fly, spise kjøtt eller kjøre bil. Men jeg vil gjøre mindre av det.

Han mener at det er utenkelig at en person som driver en bedrift i Alta, skal unngå å fly. Men Solheim mener det er riktig å tenke at vi i framtida skal fly på en mer fornuftig måte. Den drevne politikeren peker på at Norge kan bli et pioneerland for elektriske fly og at dette ikke ligger så langt fram i tid, som mange kanskje tror.

- Politikere kan bidra til at dette skjer fortere, og kan drive fram utviklingen. Havvind er også noe Norge kan satse på, og som er en kjempemulighet for miljø og arbeidsplasser om vi tør å satse.

- Ikke trussel

Solheim sier til Dagbladet at han håper å bidra til at MDG får et tettere samarbeid med næringslivet.

- Vi kommer ingen vei med miljøet uten å skape jobber. Vi må se det som en mulighet og ikke trussel.

- Hvordan blir det å forlate SV etter så mange år?

- Det er klart det er rart å forlate SV. Jeg har mange gode venner i partiet, og jeg håper å beholde dem. Jeg vil ikke bruke kalorier på å snakke ned SV, men heller bruke dem til å snakke opp MDG.

Talsperson for Grønn ungdom, Hulda Holtvedt, forteller til Dagbladet at Solheim er hjertelig velkommen.

- Jeg synes det er veldig bra at man kan melde seg inn i partiet, uavhengig av reise- og livsstilsvaner. Miljøbevegelsen blir snever om vi bare skal holde oss til folk som gjør alt riktig, sier hun.

Trakk seg som miljøsjef

Høsten 2018 slo FNs internrevisjon fast i sitt utkast til rapporten om FNs miljøprogram UNEP at Solheim tok lite hensyn til miljøet, regelverket og budsjettet. Erik Solheim hadde vært FNs miljøsjef i 22 måneder og hadde i denne perioden registrert 529 reisedøgn. Han hadde også tilbrakt 79 prosent av tiden sin borte fra UNEP-hovedkontoret i Nairobi i Kenya.

23.03.2012: SISTE DAG: Det var en overraskende blid Erik Solheim som møtte opp til sin siste dag som statsråd. Men han legger ikke skjul på at tilitsforholdet til SVs nye leder Audun Lysbaken er svekket. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Rundt en måned seinere trakk han seg fra stillingen som miljøsjef.

Grønn ungdom er på sin side sterk forkjemper for innstramming i flyreiser. Landsstyret i Grønn Ungdom mener det bør innføres et kvotesystem for flyreiser der hver nordmann har tillatelse til tre reiser i året.

- Det kan jo hende at Solheim har tatt personlig ansvar. Men så lenge han ikke har verv i partiet, representerer han ikke partiet eller har ansvar for å følge retningslinjene som vi har, sier Holtvedt.

Holtvedt understreker at alle har et ansvar for å redusere unødvendige flyreiser, og sier videre at Solheim ikke gjorde de riktige vurderinger som en miljøsjef burde gjøre den gang han var FNs miljøsjef.

- Min reaksjon er at det er veldig bra at folk med alle mulige flyvaner kan stemme på MDG. Vi skal levere alternativer til fly. Man stemmer på oss om man ønsker systemendring, ikke bare holdningsendring.