Erik Solheim hylles

SATTAHIP: Spesialrådgiver Erik Solheim ble omringet av internasjonal presse da han kom til Thailand i går ettermiddag. De historiske fredsforhandlingene om Sri Lanka som starter i dag, ville ikke vært mulig uten den tidligere SV-lederens mangeårige mekling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det slår den anerkjente observatøren Jehan Perera fast overfor Dagbladet. Han er pressesjef for the National Peace Council, en frivillig organisasjon på Sri Lanka.

- Erik Solheim har hatt avgjørende betydning fordi han klarte å vinne tillit hos LTTE (De tamilske tigrene). Det er svært sjelden at en representant for en regjering oppnår det hos en gerilja, sier Perera.

Sammen med statssekretær Vidar Helgesen og ambassadør på Sri Lanka, Jon Westborg, er Erik Solheim på Sattahip marinebase for å bistå ved fredsforhandlingene mellom myndighetene og opprørerne på Sri Lanka. Thailand har stilt basen, som ligger et kvarters kjøring fra feriestedet Pattaya, til disposisjon, men det er Norge som mekler mellom partene.

Avstengt base

Da Dagbladet møtte Solheim i går, ville han ikke la seg intervjue, verken om sin egen eller Norges viktige rolle i forhandlingene. Helgesen og Westborg dro rett til den avstengte marinebasen og var ikke tilgjengelige for kommentarer.

- Det blir feil av meg å bidra til å trekke oppmerksomheten bort fra det som skal skje her i dagene framover, sa Solheim, som straks ble omringet av media da han viste seg. Flere av de singalesiske observatørene trykte ham i hånda og uttrykte takknemlighet for det den tidligere SV-lederen har bidratt med.

- Alle på Sri Lanka vet om Norge og Erik Solheims rolle i fredsprosessen, sier Perera til Dagbladet.

Etter at regjeringen på Sri Lanka høsten 1998 underhånden spurte Solheim om han kunne bistå ved kontakten mellom partene, pågikk det hemmelige samtaler i halvannet år. Nyttår 2000 ble de offisielt annonsert. Og i februar i år undertegnet regjeringen og de tamilske opprørerne en avtale om våpenhvile. Norge har ledet overvåkingen av våpenhvilen, som ifølge observatører har holdt oppsiktsvekkende lenge og godt.

I det samme tidsrommet året før ble 2000 mennesker drept i borgerkrigen. De livene er nå spart.

Borgerkrigen på Sri Lanka

Siden 1983 har LTTE-geriljaen (De tamilske tigrene) kjempet for en egen tamilsk stat nord og øst på Sri Lanka. Det er her den tamilske befolkningen er i flertall.

  • Rundt 18 prosent av de 19,4 millioner innbyggerne i landet er tamiler. 74 prosent er singalesere.
  • Det har vært flere mislykte forsøk på å få partene til forhandlingsbordet på Sri Lanka. I mai 2000 reiste Erik Solheim til landet som Norges spesialutsending. Forhandlingene brøt sammen sommeren 2001.
  • Den 18 år lange borgerkrigen har kostet mer enn 60000 menneskeliv.
  • I desember i fjor innførte begge parter våpenhvile.

Stor optimisme

- Dagens våpenhvile og fredelige forhold på Sri Lanka var det ikke mulig å forestille seg for ett år siden. Uten Norges hjelp er det vanskelig å se for seg at landet kunne ha utviklet seg så godt og så raskt, mener Perera.

Forhandlingene som starter i dag, er de første reelle fredsforhandlingene siden 1989, og det er første gang en tredjepart bistår. Fire tidligere forsøk på forsoning har endt i nye blodbad. Denne gang er imidlertid optimismen stor. Ingen utenforstående forsyner partene med våpen, og blant andre India og USA støtter opp om fredsprosessen. De kommende tre dagene med forhandlinger i Thailand er imidlertid bare første hinder som skal passeres på vei mot en varig fred.

En omfattende fredsavtale er langt unna. Norge vil trolig ha en sentral rolle som mekler i år framover.

Fredsmekler: Spesialrådgiver Erik Solheim i UD ville ikke gi noe intervju selv om han sto i sentrum for medias oppmerksomhet da han i går kom til Sattahip utenfor Pattaya i Thailand.