Erik Solér fikk omkamp - venter på dommen

Erik Solér vant i tingretten, men skattemyndighetene ville ha omkamp i lagmannsretten.

ØKONOMI: Investor Erik Solér vant en skattesak i Oslo tingrett i mai, men måtte stille til omkamp i Borgarting lagmannsrett. Foto:  ARNT E. FOLVIK/Dagbladet
ØKONOMI: Investor Erik Solér vant en skattesak i Oslo tingrett i mai, men måtte stille til omkamp i Borgarting lagmannsrett. Foto: ARNT E. FOLVIK/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Kapital): På det meste var aksjene Erik Solér eide i sin satsing på fotballklubben Start, i årene 2003 - 2008, verdsatt til 40 millioner kroner. Men alt gikk tapt. Og nylig spilte han isteden omkamp i retten mot norske skattemyndigheter for å kunne trekke fra deler av millionene han tapte på Start-marerittet på skatten.

Rett i fjæresteinene Det gikk, som de fleste kanskje husker, rett i fjæresteinene med Solérs og partneren Ernst Ravnaas? ambisjoner om å gjøre Start til en toppklubb og samtidig tjene godt med penger. Istedenfor solide gevinster rant baklengsmålene på i form av stadig større tap.

Solér hadde stilt en personlig garanti på 4,3 millioner kroner overfor et lån tatt opp av selskapet han eide sammen med Ravnaas, Nye Start. Dette selskapet eide igjen majoriteten i Start Toppfotball AS.

Solér måtte ta over lånet og innfri sine garantiforpliktelser overfor Nordea og Sparebanken Sør, og han trakk fra tapet på selvangivelsen i 2008. Skatt Øst mente imidlertid at Solér var solid offside da han gjorde dette, og nektet ham fradraget. Årsaken var at de mente at tapet hadde skjedd i Nye Start, og at Soler som aksjonær ikke kunne påberope seg det.

Tapet var ikke skjedd som en del av hans virksomhet, ifølge skattemyndighetene.

Solér forlangte kamp i Oslo tingrett, og i mai i fjor fintet den tidligere høyrebackens advokater statens innleide folk opp på tribunen. Men staten ville ha omkamp, og den utspant seg nylig over to dager i Borgarting lagmannsrett.

Venter på dommen Sentringene, fintene og skuddforsøkene var på det meste en ren reprise av forrige kamp i tingretten, men dommen som viser hvem som går seirende ut av denne runden har foreløpig ikke falt.

- Utover at jeg selvsagt håper at lagmannsretten stadfester dommen fra tingretten, ønsker jeg ikke å kommentere noe før dom er avsagt, skriver Solér i en SMS til Kapital.

Mens Solér anfører at tapet på garantien helt klart kom som en del av hans forretningsvirksomhet, hevder staten at det ikke var noe overskudds­potensial i Nye Start, at omfanget var for lite til å kunne regnes som næringsvirksomhet, og at han som aksjonær i Nye Start ikke kan identifiseres med selskapet. Det som skjer i selskapet er ikke for hans regning og risiko, ifølge staten.

Flere nyheter Han tapte 6,5 millioner på 16 minutter
Kraftig opp for Hagen - ned for Fredriksen og Røkk
Sjeføkonomer tror rentebanen flater ut