STILLER SEG BAK STORBRITANNIA: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har besluttet at Norge også utviser én russisk diplomat. Foto: Scanpix
STILLER SEG BAK STORBRITANNIA: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har besluttet at Norge også utviser én russisk diplomat. Foto: ScanpixVis mer

Masseutvisningen av russiske diplomater

Eriksen Søreide bekymret for masseødeleggelsesvåpen

Ine Eriksen Søreide: - Det er første gang kjemivåpen er brukt på europeisk jord siden 2. verdenskrig.

(Dagbladet): Tidligere i dag ble det kjent at USA utviser 60 russiske diplomater og stenger det russiske konsulatet i Seattle, ifølge Washington Post.

Masseutvisningen er en reaksjon mot Russland etter giftangrepet i Salisbury i Storbritannia. Russland nekter for å stå bak angrepet.

- Dette er første gang kjemiske våpen er brukt på europeisk jord siden andre verdenskrig. En slik hendelse må få konsekvenser. Her står Norge sammen med Storbritannia, allierte, partnere og naboland, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Også flere EU-land har i dag utvist russiske diplomater som svar på giftangrepet.

Fra før har Storbritannia utvist 23 russiske diplomater. Danmark, Sverige og Finland er også blant landene som utviser russiske tjenestemenn.

Bred vurdering

Norge har sittet på gjerdet til nå. Ifølge utenriksministeren er det blitt tatt en grundig vurdering i saken. Det er blitt besluttet at Norge anmoder én diplomat ved den russiske ambassaden i Oslo om å forlate landet. Dette er også blitt formidlet til Russlands ambassadør i Oslo.

- Jeg er svært bekymret for at terskelen for bruk av masseødeleggelsesvåpen ser ut til å senkes. Det er avgjørende at vi opprettholder den felles internasjonale holdningen mot bruk av slike våpen, sier Eriksen Søreide.

Tillit til britisk etterforskning

Beslutningen er tatt for å vise solidaritet med Storbritannia og stå på linje med allierte og partnere i en felles reaksjon på Russlands rolle i hendelsen i Salisbury.

Den russiske eksspionen Sergej Skripal og dattera Julia ble funnet bevisstløse på en benk ved et kjøpesenter i byen. Senere ble det slått fast at de ble forgiftet med nervegass.

Eriksen Søreide uttrykker tillit til den britiske etterforskningen i saken og understreker at Det norske utenriksdepartementet legger den britiske regjeringens vurderinger til grunn.

Hun peker også på at Russland ikke har bidratt til å opplyse saken eller svare på spørsmål fra britene.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters varsler Russland at responsen vil innebære utvisning av like mange utenlandske diplomater som antall utviste russiske tjenestemenn.