POLITICO: Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) trekkes fram av Politico som en av personene som vil ha størst innflytelse på europeisk politikk og europeeres liv i 2019. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
POLITICO: Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) trekkes fram av Politico som en av personene som vil ha størst innflytelse på europeisk politikk og europeeres liv i 2019. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Eriksen Søreide kåret til en av Europas mest spennende politikere

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) plukkes ut av amerikansk avis som en av dem som vil prege Europa i 2019.

Den amerikanske avisa Politico har pekt ut til sammen 28 politikere som det er verdt å følge med på i året som kommer.

De har valgt å dele politikerne inn i tre kategorier: De som vil få ting igjennom (Doers), de som drømmer (Dreamers), og de som kommer til å skape bølger (Disruptors).

Norges egne Ine Eriksen Søreide ligger øverst på «Doers»-lista, foran blant annet Spanias statsminister Pedro Sanchez og tyske Martin Selmayr, som i april ble utnevnt som generalsekretær i EU-kommisjonen.

Vestens «øyne og ører»

«Hennes jobb setter henne på fronten av vestens «nesten-konflikt» med Russland, på et tidspunkt for potensialet for eskalering er større enn det har vært siden Den kalde krigen,» skriver avisa i sin begrunnelse.

I intervjuet med Eriksen Søreide fokuserer Politico på Norges forhold til Russland, og kaller Oslo vestens «øyne og ører».

- Ting er så uforutsigbare i dag og det forandrer seg så fort, sier hun. Man må se på de utenrikspolitiske problemene annerledes enn man gjorde for ti eller fem år siden, sier Eriksen Søreide i intervjuet.

Trident Juncture

Politico trekker også fram NATO-øvelsen Trident Juncture, som i høst foregikk i Norge. Dette var NATOs største militærøvelse siden den kalde krigens slutt. Det gikk ikke ubemerket hen. Russland kalte øvelsen blant annet for provoserende, og hadde flere egne militære øvelser i tidsrommet.

- De er våre naboer og vi samarbeider praktisk når enn vi kan. Samtidig er det viktig å være streng og forutsigbar med Russland, sier hun.

I NORGE: I forbindelse med NATO-øvelsen Trident Juncture avslører de amerikanske marinesoldatene blant annet hvordan man best sjekker opp de norske jentene. For det er ingen tvil om hvilket land som har de peneste damene! Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Søreides jobb har blitt vanskeliggjort på grunn av president Donald Trumps tvil om landets forpliktelse til NATO, skriver Politico. Søreide forsikrer om at Norge er sterkt forpliktet til Nato.

- NATO handler om ledere som er villig til å sende sine soldater i fare og risikere deres liv for å forsvare hverandre, sier hun.

Vil prege Europa

Helt på topp av lista over politikerne som vil prege Europa i 2019 løfter avisen fram Italias innenriksminister Matteo Salvini.

På toppen av lista over drømmere er franske Garance Pineau, mens den irske Sinn Fein-politikeren Mary Lou McDonald trekkes fram blant de mediet tror vil skape mest støy det kommende året.